STEA QUARC

0

Astronomii au anunţat recent că au descoperit o nouă explicaţie pentru un tip foarte rar de explozii stelare extrem de luminoase ce produc aşa numitele Stele Quarc.

Trei explozii excepţional de luminoase ale unor supernove au fost observate în ultimii ani. Una dintre caestea a fost observată folosind un telescop robotic la Observatorul Palomar din cadrul Institutului de Tehnologie Californian Caltech.

Datele furnizate de către Telescopul Samuel Oschin situat pe o culme muntoasă din apropiere au fost transmise prin Reţeaua Wireless de Înaltă Viteză, de Cerecetare şi Educaţie  (HPWREN) al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă (NSF). Grupul din apropiere de cercetare al Supernovelor din cadrul Laboratorului Lwrence Berkeley a raportat şi el în acelaşi timp descoperirea acestei supernove, denumită SN2005gj.

Cerecetătorii din Canada au analizat aceste date, împreună cu datele provenite de la alte două supernove şi se crede în acest moment că ele sunt semnăturile unor explozii cauzate de transformarea unei stele neutronice într-o stea quarc.

Aceste trei supernove, fiecare de 100 de ori mai strălucitoare decât o supernovă tipică sunt greu de explicat. Echipa canadiană de cerecetători crede că aceste explozii prevestesc creaţia unor obiecte până acum neobservate, botezate stele quarc.

O stea quarc este un tip ipotetic de stea compusă din materie quarc foarte densă. Quarcii sunt componente fundamentale ale protonilor şi ale neutronilor care compun nucleul atomilor. Cele mai dense obiecte cunoscute până astăzi sunt stelele netronice – stele compuse în totalitate din neutroni strânşi laolată foarte aproape. O stea neutronică tipică are un diametru în jur de 26 km şi masa cât jumătate din cea a soarelui nostru.

Stelele neutronice se formează când o stea imensă se transformă în supernovă şi explodează la sfârşitul vieţii sale. Întrebarea este dacă într-adevăr stelele neutronice sunt cele mai dense obiecte existente? Se crede că dacă neutronii sunt foarte înghesuiţi laolaltă – dacă ceea ce oamenii de ştiinţă stea neutonică este prea dens – instabilitatea ce rezultă din această situaţie poate conduce la o nouă micşorare, rezultând într-o a doua explozie şi creare a unei stele quarc. Energia ce alimentează cea de-a doua explozie provine din ruperea neutronilor în părţi componente: quarci.

Observaţiile care se vor mai face ar trebui să confirme sau să infirme ipoteza stelelor quarc, dar în orice caz, folosirea unei reţele de mare viteză precum HPWREN ajută astronomii din întreaga lume să păşească dincolo de barierele ştiinţei.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Meditatia reduce stresul si singuratatea

Folosind pentru studiu 40 de adulţi cu vârste între 55 şi 85, un nou studiu al cercetătotilor de la UCLA...

Închide