Spiritualitatea este corelata cu o sanatate mentala buna indiferent de religie

0

În ciuda diferendelor în ritualuri şi credinţe în cadrul religiilor majore ale lumii, spiritualitatea îmbunătăţeşte sănătatea fără deosebire de credinţa respectivei persoane, conform cercetătorilor Universităţii din Missouri. Aceştia cred că cei din sistemul de sănătate ar putea să profite de această legătură dintre  sănătate – în special în ceea ce priveşte sănătatea mentală – şi spiritualitate prin ajustarea programelor de reabilitare pentru a include înclinaţiile spirituale individuale.

„Din multe puncte de vedere, rezultatele studiului nostru susţin ideea că spiritualitatea funcţionează ca o trăsătură de personalitate,” spune Dan Cohen, profesor asistent de studii religioase la MU şi unul dintre co-autorii studiului. „Oamenii îşi reduc egocentrismul şi se simt conectaţi în unime şi se simt conectaţi cu restul universului atunci când devin spirituali. Ceea ce este interesant este faptul că frecvenţa participării la activităţi religioase sau gradul de suport oferit de congregaţie nu a părut să influenţeze relaţia dintre personalitate, spiritualitate, religie şi sănătate.”

Studiul celor de la MU a folosit rezultatele a trei studii pentru a determina dacă există legături între starea de sănătate mentală şi fizică a participanţilor la studiu, factori legaţi de personalitate şi spiritualitatea budhistă, musulmană, evreiască, catolică şi protestantă. În toate cele cinci religii, o legătură mai profundă cu spiritualitatea a fost legată de o mai bună sănătate mentală, niveluri mai scăzute de nervozitate şi o mai mare extrovertire. Iertarea a fost singura trăsătură spirituală ce a condus către sănătatea mentală după ce au fost analizate diverse variabile.

„Studiile noastre anterioare au arătat că sănătatea mentală a oamenilor care se recuperează după diverse boli, cum ar fi cancerul, accidente cerebrale, leziuni ale coloanei vertebrale şi leziuni ale creierului, pare a fi legată puternic de credinţele spirituale pozitive şi de suportul congreagţional oferit,” spune Cohen. „Credinţele spirituale pot fi un instrument de îndurat ce ajută persoanele să suporte stresul emoţional.”

Cohen crede că spiritualitatea poate aduce beneficii stării de sănătate mentală prin reducerea ego-centrismului şi prin sentimentul apartenenţei la un întreg mai mare. Multe dintre curentele religioase încurajează spiritualitatea cu toate că folosesc nume diferite pentru proces. Un călugăr creştin nu ar spune că a atins Nirvana sau un călugăr budhist nu ar spune că a intrat în comuniune cu Iisus Cristos, dar în esenţă s-ar putea referi la acelaşi fenomen.

„Lucrătorii din domeniul sănătăţii ar putea de asemenea sî beneficieze prin învăţarea tehnicilor care să micşoreze latura negativă a spriritualităţii unui pacient, ce se poate manifesta în tendinţa de a vedea necazul ca un blesetm divin.” După cum notează autorii, intervenţiile spirituale precum consilierea pe baze religioase, meditaţia şi protocoalele iertării pot îmbunătăţcredinţele bazate pe spiritualitate, practicile şi stategiile de supravieţuire în moduri pozitive.

Beneficiile unei personalităţi mai adânc spirituale pot merge mai departe de sănătatea mentală a individului. Cohen crede că lipsa egocentrismului ce provine din spiritualitate îmbunătăţeşte caracteristici ce sunt importante pentru că încurajează o societate globală bazate pe virtuţile păcii şi cooperării.

Lucrarea „Relaţii între Spiritualitate, Practici Religioase, Factori de Personalitate şi Sănătate pentru Cinci Credinţe Diferite” a fost publicată în Jurnalul Religiei şi Sănătăţii. Şeful echipei a fost Brick Johnstone din cardul Departamentului de Psihologie a Sănătăţii al MU. Ceilalţi autori ai lucrării au fost Dong Yoon din cadrul Şcolii de Muncă Socială al MU, Laura Schopp din cardul Departamentului de Psihologie a Sănătăţii al MU, Guy McCormack acum la Universitatea Samuel Merritt, Marian L. Smith acum prin Spitalul Cristi şi James Campbell de la Şcoala de Medicină al MU.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
CONSTIENTIZAREA ALEGERILOR CELORLALTI

Atunci când cineva din viaţa ta îşi alege o experienţă pe care nu o poţi încadra în cadrul sistemului de...

Închide