Zoroastrismul

0

Ahura Mazda

In traducere literara, Ahura inseamna Dumnezeu Creatorul, iar Mazda inseamna Intelepciunea Suprema. Acesta a fost numele pe care Zaratustra l-a dat Dumnezeului sau. El a proclamat faptul ca exista un singur Dumnezeu care este o singularitate creativa si forta sustinatoare a Universului. Zaratustra a fost primul profet care a vorbit despre o religie monoteista.

Alegere

In calitate de fiinte uname avem dreptul de a alege. Totusi, din cauza legilor cauzei si efectului suntem responsabili de alegerile noastre si trebuie sa suportam consecintele.

Dualismul

Chiar daca exista un singur Dumnezeu, Universul nostru functioneaza in baza dualismului moral. Exista Spenta Mainyu (mentalitatea progresiva) si Angra Mainyu (mentalitatea malefica sau regresiva). Zarathushtra ne-a indemnat sa ne gandim profund inainte de a alege si ne-a rugat sa facem alegerile progresive pentru a produce consecinte benefice. El spune ca Ahura Mazda nu ne ordona daca sa alegem asta sau cealalta. Cu alte cuvinte, dandu-ne abilitatea de a alege, Ahura Mazda ne lasa noua puterea de a alege. In cazul in care alegem binele, vom aduce in viata noastra bine, iar daca alegem raul, aceasta va cauza raul. In acest mod opereaza Universul moral.

Diavolul/Ahriman

Bazat pe principiul anterior, noi suntem cauza intregului bine si rau ce se intampla in Universul nostru moral. Exprimat intr-un mod mai simplu, potrivit lui Zarathushtra, nu exista nici un diavol. Cu toate acestea, unele dintre scripturile post-zaratustriene introduc conceptul de diavol sau Ahriman, care a fost efectiv o personificare a Angra Mainyu.

Scopul in viata

A fi printre cei ce reinnoiesc lumea… a face lumea sa se indrepte catre perfectiune…

Fericirea

Fericirea este un produs direct al modului de viata. Fericirea este pentru aceia ce muncesc pentru fericirea altora.

Amesha Spentas (Sfintii Nemuritori)

Zarathushtra ne spune ca Ahura Mazda a creat totul bazandu-se pe cele sase Amesha Spentas, ce sunt defapt emanatii divine sau aspecte ale creatorului. Acestea sunt:

  1. Vohu Mano – Spiritul Dumnezeului-Minte
  2. Asha – Spiritul Adevarului si al Dreptatii
  3. Khshatra – Spiritul Suveranitatii Sfinte
  4. Spenta Armaiti – Spiritul Devotiunii Benevole si al Iubirii
  5. Haurvatat – Spiritul Perfectiunii si al Bunastarii
  6. Ameretat – Spiritul Nemuririi

Dupa spusele lui Zarathushtra nu numai ca Universul a fost creat pe baza acestor sase, dar acestea transcend toate aspectele creatiei, inclusiv pe noi.

Ingeri

Mai tarziu, Zoroastrismul Post-Zaratustrian mitologizeaza Amesha Spentas-urile catalogandu-le in ierarhii angelice, aducand in acelasi timp in discutie cativa dintre zeii Pre-Zaratustrieni sub forma de ingeri.

Cosmologie

Ahura Mazda a creat mai intai Vohu Mano sau spiritul Dumnezeului Mintii, prin care Dumnezeu a creat un plan sau o harta a Universului. Parte din acest plan a fost sa incorporeze un mod de operare si legile sale. Acestea au fost Asha sau Spiritul Adevarului si a Dreptatii (software-ul Universului). Apoi, urmeaza actul propriuzis al creatiei fizice care implica anumite actiuni si manifestari. Acesta este Khshatra, Spiritul Suveranitatii Sfinte. Aceste manifestari sunt actualizate prin intermediul Spenta Armaiti, cu multa devotiune, credinta si iubire. In final, Universul este creat in Spiritul Perfectiunii (Haurvatat) si acesta este Etern si Nemuritor (Ameretat).

Microcosmosul

Fiecare dintre noi purtam esenta divina in interiorul nostru. Este de datoria noastra sa recunoastem acest lucru si sa ne comportam in consecinta. Cum?

Potrivit invataturilor lui Zaratustra putem si trebuie sa ne comportam intocmai ca Ahura Mazda. Trebuie sa ne gandim la fiecare alegere pe care dorim sa o facem si in spiritul mintii noastre bune, sa alegem intelept. Ar trebui sa respectam legile naturale si morale si modul de operare al Universului. Ar trebui sa actionam diligent, cu iubire si credinta si atunci, vom face alegerile perfecte si eterne in acelasi timp indeplinindu-ne scopul de a reinnoi lumea.

Co-lucratori

Noi suntem  co-lucratori si co-creatori ai lui Dumnezeu. Ne aflam aici pentru a indeplini planul divin, nu pentru a implini sclavi obedienti ai lui Dumnezeu, nu pentru a fi copii neajutorati ai lui Dumnezeu si de aceea avem puterea de a alege. Chiar si aceea de a nu coopera cu planul lui Dumnezeu si de a merge impotriva lui, aceasta fiind cauza raului din lume. Pentru ca exista unii care aleg sa nu munceasca in conformitate cu planul lui Dumnezeu.

Raiul si Iadul

Potrivit lui Zaratustra, dupa ce parasim aceasta viata, esenta noastra paraseste corpul si in functie de alegerile pe care le-am facut vom merge ori in casa cantecelor sau taramurile luminii (daca persoana a facut alegeri bune) sau catre taramul intunericului si al separarii  daca persoana a facut alegeri malefice. Raiul si Iadul nu sunt niste locuri fizice, insa sunt descrise ca fiind stari eterne de constiinta: fie starea de uniune cu sau de separare de Ahura Mazda.

Zoroastrismul Post-Zaratustrian creaza mitul acestor stari eterne de constiinta, transformandu-le in locatii fizice eterne si locuri descriptive. Aceste concepte au fost preluate mai tarziu de catre religiile Iudeo-Crestine.

Corolar

  • Deoarece suntem inzestrati cu totii cu esenta Divina, cu totii suntem buni si divini. In consecinta, nu fiintele umane sunt rele ci alegerile lor, actiunile si faptele sunt cele ce pot fi bune sau rele. 

  • Exista o singura cale de a lupta impotriva raului si aceea este de a imprastia binele asa cum exista o singura cale de a lupta cu intunericul si aceea este de a imprastia lumina. In mod similar, numai prin imprastierea iubirii putem sa eliminam ura si animozitatile si nu prin lupta sau opozitia dintre oameni. 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Foamea ne poate proteja de Alzheimer

Senzatia de foame in sine poate proteja impotriva bolii Alzheimer, conform unui studiu publicat in revista PLOS ONE. Interesant, rezultatul...

Închide