Yoga si meditatie pentru copii

0

„Daca fiecare copil de 8 ani din aceasta lume ar invata meditatia, am elimina violenta din lume intr-o singura generatie” – Dalai Lama

Pe masura ce tot mai multi adulti inteleg si apreciaza beneficiile yoga si ale meditatiei pentru a lupta impotriva stresului din viata de zi cu zi, invatandu-i pe copii sa le practice poate avea un impact major asupra modului in care li se configureaza viitorul. Invatandu-i yoga si meditatia la o varsta frageda ii poate ajuta sa se conecteze la sursa interioara de calm si sa le asigure o viata de adult sanatoasa.

In ziua de azi am vazut copii plini de gadgeturi tehnologice. Parintii isi incurajeaza copii sa fie apropiati de tehnologie, ceea ce nu este un lucru rau, insa in acelasi timp ei ar trebui incurajati sa se joace afara, sa petreaca timp in natura, pentru ca aceste activitati permit mintii copilului sa evolueze si sa creasca.

realizat la Princeton sugereaza faptul ca acei copii care au tendinta sa petreaca mai mult timp Yoga-for-kidsla computer si cu gadgeturi sunt mai predispusi la boli si depresie mai tarziu, in viata. De asemenea au o tendinta mai pronuntata de a deveni agresivi si violenti. 

  asupra impactului pe care il are stresul din copilarie asupra vietii de adult. Personalitatea noastra si modul in care percepem viata se bazeaza in mare pe conditionare si pe evenimentele (placute sau neplacute) pe care le traim atunci cand suntem copii. Daca, atunci cand eram copii, am fost fricosi si panicosi, ca adulti ne comportam la fel, continuand sa manifestam asemenea comportamente.

Insuflarea practicii Yoga si a Meditatiei in viata unui copil

Copiii care invata yoga si meditatia vor deveni mai constienti de sine si de mediul inconjurator. Acestea ii ajuta sa isi regleze propriile emotii si sa invete cum sa fie atenti atat in interior cat si in exterior. Le da un simt al centrului si de aceea, rezistenta. Potrivit unui asupra unor baieti cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani, suferind de ADD (deficit de atentie), practica yoga o data pe saptamana pentru cinci luni a condus la o mult mai mare putere de concentrare, disciplina fizica si mentala si mai multa incredere in cadrul partcipantilor la studiu.

meditating-for-kidInvatandu-i pe copii importanta mintii, a corpului si a respiratiei prin yoga, ii poate ajuta sa se concentreze. Luandu-ne mintea si corpul ca atare este un fenomen post-modern, iar consecintele acestui fenomen este calitatea din ce in ce mai scazuta a vietilor noastre.

Daca generatia tanara poate intelege importanta mintii si a corpului, va exista o mare schimbare pozitiva in lume.

Meditatia este o forma extraordinara de terapie energetica si chiar si doar cinci minute de meditatie in fiecare zi ii poate ajuta pe copii sa fie indivizi creativi, imaginativi si intuitivi. Ei vor recunoaste potentialul unic al personalitatii lor si se vor aseza confortabil in cine sunt ei. Atunci cand exista presiuni, meditatia ii va ajuta sa faca fata vietii cu mult mai multa incredere in potentialul propriu. Un studiu recent a demonstrat ca meditatia reduce impulsivitatea in randul copiilor.

Cum sa inceapa?

Se poate incepe cu cateva exercitii gradate de exemplu, rugand copiii sa se concentreze pe respiratie pentru cinci minute. Doar prin constientizarea respiratiei, a modului in care pieptul li se ridica si li se coboara odata cu respiratia, ei vor fi mai prezenti. Apoi, pot fi invatati, gradual, sa isi inchida ochi si sa respire 15 minute. Dati-le ceva la care sa se uite (la cer daca sunteti afara sau la tavan daca stau pe spate). Rugati-i sa isi relaxeze privirea incercand sa vada imaginea de la colturile ochilor (folosind vederea periferica pentru a relaxa creierul). Nu ii fortati, dati-le timp sa se obisnuiasca cu aceste tehnici.

Se poate incepe cu postura „sirena” sau postura „copac”, dar mai exista si alte asane ce pot fi extrem de distractive pentru copii. Iata mai jos o „ilustratie” cu cateva dintre acestea:

screen696x6966

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cercetatorii au descoperit sistemul de auto-curatare al creierului

Cum se curata singur creierul Din fericire, acea combinatie de toxine pe care ficatul sau intestinele o preiau, nu trece...

Închide