Ce înseamnă calea Yoga tradițională

0

Yoga a devenit o formă extrem de populară de activitate fizică și relaxare în ultimii ani. Cei care o practică în mod regulat ridică în slăvi beneficiile fizice și mentale și bineînțeles că au dreptate să procedeze în acest fel. Practica regulată poate conduce la o mai mare forță, flexibilitate și concentrare și scade probabilitatea unor accidentări. De asemenea, îmbunătățește capacitatea de concentrare, printre multe alte lucruri.

Ceea ce nu luăm în considerare, totuși, sunt învățăturile spirituale care stau la baza acestei practici antice. Yoga este mai mult decât un exercițiu fizic, cu toate că această înțelegere de suprafață este extrem de răspândită în societatea vestică. Nu este nimic greșit în a te implica doar în latura fizică a Yoga, însă este în același timp extrem de important să îi înțelegem rădăcinile și originile pentru a profita la maxim de beneficiile acesteia și în același timp să îi oferim respectul normal pentru ceea ce este. Într-adevăr, multe persoane ar spune că de fapt ”nu practici” Yoga dacă practici doar un aspect din aceasta. Acest articol atinge o mulțime de aspecte asociate cu Yoga, în principal acelea care au fost uitate de societatea vestică.

Percepția vestică asupra Yoga

Percepția societății vestice asupra Yoga nu este în niciun fel greșită. După cum am menționat și mai sus, aceasta ia în considerare o singură componentă a practicii Yoga – actul fizic de a ”face” Yoga – fără să ia în considerare celelalte componente, care sunt în aceiași măsură aspecte la fel de importante ale practicii Yoga. Lumea vestică a intrat în contact cu această practică la începutul secolului 19, atunci când Swami Vivekananda, un guru indian și învățător Yoga, a pornit această migrație, urmat fiind și de alții, a început să construiască centre de studiu Yoga în vest. Unii dintre guru, printre care și Vivekananda, a atras o sumedenie de autori proeminenți, oameni de știință și persoane publice.

De exemplu, Nikola Tesla era extrem de conștient de conceptele antice și de corelațiile acestora cu știința cu care lucra, folosind cuvinte sanskrite precum ”akasha” sau ”prana” pentru a descrie forța și materia care există peste tot în jurul nostru; aceste corelații au ca sursă Upanishadele (o colecție de texte vedice). Nu sunt multe persoane care cunosc faptul că Tesla a avut legături cu Swami Vivekananda (1863 – 1902), unul dintre cei faimoși și influenți conducători spirituali ai școlii Vedanta (una dintre cele șase școli ai filosofiei Hinduse, termenul original se referea la Upanishade, o colecție de texte filosofice din Hinduism) și Yoga. Acesta a fost discipolul principal al lui Ramakrishna Paramahansa și fondator al Matematicii Ramakrishna și Misiunea Ramakrishna. El este o figură gigantică a istorie hinduismului prin mișcarea de reformă pe care a inițiat-o.

Vivekananda i-a trimis o scrisoare lui Tesla în care remarca:

Dl. Tesla crede că poate demonstra matematic faptul că forța și materia sunt reductibile la potențialul energiei. Voi merge săptămâna viitoare care să îl văd în cadrul unei demonstrații matematice. În acest caz, filosofia vedică va fi așezată pe cea mai sigură fundație. Lucrez din greu la cosmologia și Vedantei. Văd în mod perfect uniunea cu știința modernă, iar elucidarea uneia dintre ele va fi urmată de elucidarea celeilalte.

(Din Complete Works (Opere complete), VOL. V, Ediția a cincea, 1347, p. 77.)

A existat chiar și o analiză științifică a textelor publicate de către Vivekananda, care au apărut în Jurnalul American de Teologie în 1895.

Odată cu intrarea Yoga în lumea vestică, numărul adepților a crescut în mod exponențial în fiecare an. În ciuda creșterii, totuși, aceasta este încă privită în mod principal doar ca practică fizică, iar rădăcinile sale spirituale sunt în mare ignorate sau uitate. Cu toate acestea, adevărata țintă a Yoga este atingerea stărilor de interiorizare. După cum am mai menționat anterior, nu este nimic în neregulă cu concentrarea strict pe latura fizică a Yoga, însă este important să fim conștienți că alegem să facem acest lucru. O implicare în practica Yoga în sensul tradițional este o experiență cu totul și cu totul diferit.

Adevărata natură a Yoga

După cum am menționat și mai sus, adevărata natură a Yoga este atingerea stărilor de interiorizare, iar asta nu înseamnă că trebuie făcut în timpul exercițiilor, cu toate că poate fi folositor și parte din rutină. Există o mișcare majoră de energie când practicăm asanele, deseori însemnând o deschidere majoră a centrelor energetice din corp, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește curgerea fluxului de energie. Cineva care nu se implică în partea de practică fizică a Yoga, se poate spune totuși că practică Yoga și se bucură de beneficiile energetice ale acesteia.

De exemplu, în a doua carte a Yoga Sutra, scrisă de înțeleptul indian Patanjali, cu aproximativ 2.000 de ani în urmă, sunt descrise 8 căi:

  • Prma cale este Yama: Reprimarea comportamentelor neplăcute sau grijă față de ce tip de comportamente să evităm. Acestea includ violența, rănirea, minciuna, furtul, lascivitatea, lăcomia. Înseamnă, în general, a adopta un comportament etic și plin de virtuți.
  • A doua cale este Niyama: Dezvoltarea unui comportament benefic sau niște linii generale în legătură cu ce tip de comportamente să încurajăm. Acestea includ curățenia și austeritatea împreună cu cultvarea unei atitudini de recunoștință și mulțumire, în același timp fiind implicat într-o practică de disciplină a concentrării, de devoțiune și auto-cunoaștere.
  • A treia cale este Asana: Practica posturilor fizice. Acestea sunt gândite să asiste mintea și corpul în relaxare, prin dezvoltarea forței, a stabilității și a flexibilității. Scopul asanelor este să pregătească corpul pentru a suporta rigorile meditației pe termen lung.
  • A patra cale este Pranayama: Tehnici de respirație conștientă. Acestea îmbunătățesc abilitatea minții de a se concentra și energizează corpul.
  • A cincea cale este Pratyhara: Retragerea din percepția senzorială ordinară și limitarea concentrării la un singur obiect al atenției. Retragerea atenției eliberează mintea pentru a se concentra pe obiectele de atenție internă, conducând la o liniște mai profundă a minții.
  • A șasea cale este Dharana: Dezvoltarea unei concentrări stabile, susținute. Cuvântul rădăcină pentru dhri în dharana înseamnă ”a ține”; înseamnă păstrarea atenției pe un singur obiect al atenției. Acest tip de concentrare este similară celor experimentate în timpul muncii intelectuale extrem de concentrate.
  • A șaptea cale este Dhyana: Dezvoltarea unor niveluri prelungite de concentrare pe un obiect, cu o absorbție profundă și o vigilență susținută. Aceasta se numește câteodată meditație.
  • A opta cale este Samadhi: Unitatea sau absorbția mistică cu un obiect al atenției. În această stare, diferența dintre subiect și obiect se dizolvă și meditatorul ”devine” obiectul meditației. Conștiența este deseori descrisă ca extatică. În fapt, este o stare de supra-conștiență acompaniată de o plăcere intensă, fără motiv.

După cum puteți vedea lesne din lista de mai sus, ”a face Yoga” implică multe lucruri, iar unele dintre aceste căi se împlinesc prin exerciții dure. Este important și să ținem minte că acestea sunt doar câteva puncte dintre multele care se pot extrage din Yoga Sutra. Există mult mai multe aici, însă în acest articol, am dorit doar să introduc cititorilor complexitatea Yoga și să subliniez faptul că implică mult mai mult decât să mergi la un curs. Exact cum cineva poate practica aspectul fizic al Yoga, alții ar putea practica meditația sau detașarea de la anumite plăceri fizice. Lista aplicațiilor este, fără îndoială, lungă.

 

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Tavane din moschee din Iran

Fotograful de pe Instagram Mehrdad Rasoulifard surprinde modelele complexe ale unor moschei vechi de secole, oferind atât o lecție de...

Închide