Ce este yoga de fapt?

0

Multi dintre noi suntem obsnuiti sa cautam implinirea in afara noastra. Traim intr-o lume care ne conditioneaza sa credem ca implinirile exterioare ne pot oferi ceea ce ne dorim. Si totusi, iar si iar, experienta noastra ne arata ca nimic din exterior nu ne poate implini dorinta profunda de „mai mult.” Totusi, in marea majoritate a timpului, cu totii cautam acele lucruri care par sa fie intotdeauna in afara posibilitatilor noastre. Suntem prinsi mai degraba in a face decat in a fi, in actiune mai degraba in actiune decat in constienta. Ne este greu sa ne imaginam o stare de calm complet si repaos, in care gandurile si emotiile inceteaza sa isi danseze miscarea lor continua. Si totusi, printr-o asemenea stare de liniste putem sa atingem un nivel de bucurie si intelegere pe care ne este imposibil sa le accesam altfel.

Se spune in Biblie: „Fii nemiscat si stii ca esti Dumnezeu.” In aceste putine cuvinte sta intreaga stiinta Yoga. Aceasta stiinta spirituala antica ofera mijloacele practice pentru a opri turbulenta naturala a gandurilor si nelinistea corpului care ne opreste de la a stii cine suntem cu adevarat.

In mod normal constienta si energiile noastre sunt directionate catre exterior, catre obiectele lumii, pe care le percepem prin intermediul instrumentelor limitate ale celor cinci simturi pe care le avem. Pentru ca ratiunea umana trebuie sa se bazeze pe datele partiale si deseori gresite pe care ni le ofera simturile fizice, trebuie sa invatam sa intram mai profund in niveluri mai subtile de constienta daca vrem sa rezolvam emigma vietii – Cine sunt eu? De ce sunt aici? Cum realizez Adevarul?

Yoga este procesul simplu de a inversa fluxul normal de energie si constiinta ce curge catre exterior, in asa fel incat mintea devine un centru dinamic al perceptiei directe ce nu mai este dependenta de simturile imperfecte ci capabila sa experimenteze in mod real Adevarul.

Practicand metodele in pasi succesivi ai Yoga si neluand nimic de-a gata pe baza emotiilor sau in baza credintei oarbe, ajungem sa experimentam inseparabilitatea de Inteligenta Infinita, Puterea si Bucuria care dau viata tuturor si care sunt esenta propriului Sine.

In secolele trecute, multe dintre practicile inalte ale Yoga erau putin intelese sau practicate, datorita intelegerii limitate a umanitatii in legatura cu fortele care conduc universul. Insa in ziua de azi cercetarea stiintifica schimba in mod rapid modul in care ne percepem pe noi insine si lumea in care traim. Perspectiva traditionala materialista asupra vietii a disparut odata cu descoperirea faptului ca materia si energia sunt la esenta unul si acelasi lucru: orice substanta care exista poate fi redusa la un model sau o forma de energie, care interactioneaza si se interconecteaza cu celelalte forme. Unii dintre cei mai cunoscuti fizicieni de azi merg si mai departe, identificand constiinta ca substanta fundamentala a tuturor fiintelor. In acest fel stiinta moderna confirma principiile antice ale Yoga, care proclama ca unitatea umple intregul univers.

Cuvantul Yoga inseamna chiar „uniune”: a constiintei individuale sau a sufletului cu Constiinta Universala sau Spiritul. Cu toate ca multe persoane cred sa yoga inseamna doar exercitii fizice – asanele sau posturile care si-au castigat o extrem de mare popularitate in ultimele decenii – acestea sunt de fapt cel mai de suprafata aspect al stiintei profunde a dezvaluirii potentialurilor infinite ale mintii umane si ale sufletului.

Exista mai multe cai ale Yoga care conduc catre acest scop, fiecare specializata intr-unul dintre urmatoarele sisteme:

Hatha Yoga — un sistem de posturi fizice, sau asane, ale caror scop final este sa purifice corpul, oferind constienta si control asupra starilor interioare, pregatind persoana pentru meditatie.

Karma Yoga — servicii altruiste ca parte al unui mai mare Sine, fara atasamente de rezultate; si constienta faptului ca toate actiunile sunt facute de catre Dumnezeu.

Mantra Yoga — centerarea constintei din interior prin japa, sau repetitia unor sunete-radacina speciale, reprezentand diverse aspecte ale Spiritului.

Bhakti Yoga —
o dedicare in care se abandoneaza tot, prin care persoana incearca sa vada si sa iubeasca divinitatea din fiecare creatura si din orice, in acest fel mentinandu-se o veneratie continua.

Jnana (Gyana) Yoga — calea intelepciunii, care pune accent pe aplicarea inteligentei discrimative pentru a atinge eliberarea spirituala.

Raja Yoga — calea regala sau cea mai inalta din Yoga, simbolizata de catre Bhagavan Krishna din Bhagavad Gita, sistematizata in secolul al doilea iC. de catre inteleptul indian Patanjali, care combina esenta celorlalte cai.

In centrul sistemului Raja Yoga, echilibrand si unificand aceste abordari diverse, este practica meditatiei clare, stiintifice ce ii permite unei persoane sa perceapa, de la inceputurile eforturilor sale, licariri ale eforturilor proprii asupra scopului final – uniunea constienta cu Spiritul etern extatic.

Cea mai rapida si eficienta cale a Yoga implica folosirea acestor metode de meditatie care folosesc in mod direct energia si constiinta. Aceasta abordare directa este caracteristica Kriya Yoga, o forma speciala de meditatie Raja Yoga care a fost predata de catre Paramahansa Yogananda.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Intelepciunea spirituala a filosofului Friedrich Nietzsche

Intelepciunea filosofului german, Friedrich Nietzsche, este deseori trecuta cu vederea datorita unei reputatii nedemne de ceea ce a fost cu...

Închide