Yggdrasil, copacul vieții în mitologia Norse

0
Copacul vieții este menționat în multe mituri și legende antice.

În mitologia Norse acesta se numește Yggdrasil, fiind un copac de cenușă etern și sacru care se întinde în așa fel încât să conțină toate cele nouă lumi.  El are trei rădăcini, fiecare dintre ele ajungând într-o altă lume misterioasă. Prima rădăcină este conectată cu Asgard, străvechiul regat al puternicilor zei Norse.

Cea de-a doua merge tocmai până în Jötunheimr, tărâmul giganților înfricoșători, iar cea de-a treia rădăcină se întinde până în Nilfheim, un loc învăluit în întunericul primordial, în răceala, ceața și gheața primordială.

În fiecare lume există o fântână sacră. În Asgard se află fântâna lui Urd, acesta fiind locul întâlnirilor zilnice ale zeilor. În Jötumheimr se află fântâna lui Mimir (Mímisbrunnr), care esociată evident cu Mimir, zeul Norse al înțelepciunii. Se spunce că marele zeu Odin și-a sacrificat un ochi pentru a bea din fântâna lui Mimir. În Nilfheim se află o fântâna care se numește Hvergelmir, din care curg multe râuri.

yggdrasilsymbol

Stânga: simbolulYggdrasil symbol Dreapta: O ilustrată din 1847 cu Yggdrasil, după o descriere găsită în proza islandeză Edda, de Oluf Olufsen Bagge

În vechea limbă Norse, Yggdrasil se numește Mimameidr. Acest copac gigantic susține Universul. Cum a apărut Yggdrasil nu este foarte clar, însă potrivit majorității cercetătorilor miturilor Norse, Copacul sacru al vieții a crescut dintr-o fântână numită Urd.

Numele său vine de la cuvântul Yggr, care înseamnă ”Cel teribil”, un nume deseori atribuit zeului Norse Odin. Numele fântânii, ”Urd” înseamnă ”destin”. Ambele nume pot fi legate de conceptele Norse legate de timp. Fântâna lui urd are un ”rezervor de acțiuni completate și în desfășurare ce hrănesc copacul și îi influențează creșterea. Yggdrasil, în schimb, corespunde timpului prezent, ceea ce se actualizează aici și acum.

Curgerea timpului în mitologia Norse nu era liniară, ci ciclică. Creșterea lui Yggdrasil depinde de modul în care intră în copac apele trecutului, afectându-i forma. În cele din urmă, această apă se strânge pe frunze, ca o rouă și apoi curge înapoi în puț, creând un nou prezent. Se spune despre cei care au câștigat controlul acestei curgeri că sunt deținătorii unei mari magii, pentru că ei arătau ”un grad mai mare de control asupra destinului”.

În filosofia Norse, puterea liberului arbitru și a sorții interacționează și dau naștere la realitate.

yggdrasil

Yggdrasil: Copacul etern și sacru al cieții în mitologia Norse

În Yggdrasil trăiesc multe creaturi. În vârful său a trăit un vultur iar la partea inferioară un dragon pe nume Nidhug. Cele două creaturi se urau și erau inamici de moarte. Cele nouă lumi sunt păzite de șarpele Jormungandr. Yggdrasil este una dintre multe variațiuni ale Axei Cosmice sau a Copacului Universal al Lumii, regăsit în toate culturile umane, fiind în același timp casă pentru multe creaturi fascinante.

Yggdrasil este menționat în două cărți de dinainte de proza Edda: Gylfaginning și Skáldskaparmál. Atunci când Gangleri, cel mai vechi rege din Scandinavia trecut într-o lucrare scrisă, întreabă despre locația cea mai sfântă a zeilor, i se spune că este Yggdrasil.

În fântâna lui Urd trăiesc așa numitele Norns, trei femei înțelepte și modelatoare de destin, care înregistrează zilele de viața ale fiecăre persoane. Fântâna destinului (a lui Urd) joacă un rol central în imaginea lui Yggdrasil. Fântâna lui Urd și apele sale hrănesc copacul, iar ciclul apei exprimă trecerea circulară a timpului. Fântâna, ce corespunde trecutului, influențează creșterea copacului, care corespounde prezentului. Totuși, spre deosebire de conceptul modern, linear, al timpului, prezentul întorcându-s apoi către evenimente din trecut, schimbându-le retraoactiv!

După Ragnarök , ziua Căderii Zeilor și a înregistrării venirii cometei, copacul vieții, cu toate că a fost lovit puternic, va fi sursa noii vieți. Doi oameni, Lif și Liforasir, care s-au ascuns adânc în Yggdrasil, vor vedea lumina. Odată cu renașterea lumii după Ragnarök, Epoca de aur a zeilor Norse se va întoarce.

overhogdaltapestry

Tapițerie Överhogdal

Imaginea lui Yggdrasil apare pe faimoasa Tapițerie Överhogdal, datată în 1606 și care prezintă evenimentele Ragnarök.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/yggdrasil-eternal-and-sacred-tree-of-life-in-norse-mythology/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Marele zid BOSS

Se crede că Marele zid BOSS este cea mai mare structură din Univers. Acesta este un zid gigantic de galaxii,...

Închide