Un nou studiu pune la indoiala convingerile in legatura cu moartea si constiinta

0

Problema studiului constiintei dupa moartea corpului fizic a preocupat cercetarea empirica de milenii. Cum masuram constiinta si cum o observam data ce paraseste corpul?

Cercetatori de la University of Southampton, Marea britanie, au gasit un mod de a depasi aceasta problema, examinand experientele a peste 300 de indivizi din SUA, Marea Britanie si Australia, care au avut stop cardiac si au fost declarati „morti clinic”, inainte de a fi resuscitati. Potrivit studiului, publicat in revista Journal of resuscitation, aproape 40% dintre participantii la studiu au raportat un fel de „constienta a constiintei” in perioada in care au fost morti clinic.

Mitul 1: Constiinta inceteaza sa mai existe atunci cand corpul moare

Potrivit studiului condus de catre Dr. Sam Parnia, creierul poate sa stea viu 20 – 30 secunde din momentul in care inima nu mai bate. Si totusi, unii dintre cei care au participat la studiu au declarat ca au fost constienti minute bune dupa ce au fost declarati morti, o descriere pe care Dr. Parnia o descrie ca fiind „pardoxala” atunci cand aceasta experienta este comparata cu credintele stiintifice acceptate.

Intr-unul dintre cazuri, un barbat de 57 de ani a declarat ca s-a ridicat din corpul sau si a privit personalul medical cum incearca sa il resusciteze, minute bune cat timp a fost declarat mort clinic. In mod surprinzator, acesta a inregistrat evenimentele exact cum s-au intamplat, de la incercarile asistentelor de a il resuscita pana la zgomotul constant (doua beepuri) pe care unul dintre aparatele din camera il facea la fiecare trei minute. Aceste descoperiri sugereaza faptul ca dupa ce inima si creierul nu mai functioneaza, constiinta inca exista.

Mitul 2: Moartea este un proces instantaneu si imediat

Medicina moderna considera ca moartea este un proces rapid si imediat: Inima se opreste si in 20 – 30 de secunde, creierul inceteaza sa mai functioneze, apoi imediat urmeaza intregul corp. Fara sangele plin de oxigen pompat prin vene, o viata umana se termina doar in cateva minute.

Totusi, aceste descoperiri conduc spre ideea ca moartea ar putea fi un proces mult mai incet, gradat, decat ceea ce a fost considerat pana acum de catre lumea stiintifica. Faptul ca atat de multi dintre cei care au participat la studiu si-au mentinut constienta dupa ce au fost in moarte clinica, chiar si atunci cand au fost resuscitati, multe minute mai tarziu, sugereaza faptul ca moartea nu se intampla rapid, in decursul a catorva secunde, sau a catorva minute. Nu stim exact cat timp ii ia constiintei sa paraseasca corpul dupa moarte.

Mitul 3: Cu totii experimentam moartea la fel

Potrivit studiului, nu toate persoanele simt pace si vad o lumina atunci cand mor (cu toate ca unii au aceasta epxerienta!). Persoanele particpante la studiu au declarat o varietate de experiente si senzatii in timp ce au fost declarati morti clinic. Douazeci la suta dintre acestia s-au simtit in pace, in timp ce o treime dintre acestia au simtit ca timpul se incetineste sau se accelereaza. Treisprezece la suta s-au simtit disociati de corpul lor, in timp ce alti treisprezece la suta  au simtit ca li se accentueaza simturile. Unii au vazut o lumina puternica alba, in timp ce altii au simtit ca se scufunda sau ca sunt trasi sub apa. Este posibil ca altii sa fi avut experiente de care nu au reusit sa isi aduca aminte datorita efectelor sedativelor sau a leziunilor cerebrale.

Rezultatele indica faptul ca experienta mortii poate fi una dintre cele mai subiective experiente dintre toate experientele.

Mitul 4: Vizunile din timpul mortii sunt doar halucinatii

Atunci cand murim, o mare cantitate de Dimetiltriptamina (DMT), una dintre cele mai puternice substante psihedelice din lume, este secretata de catre glanda pineala in creier. Iar acest fapt inseamna ca vizunile experimentate in timpul mortii nu sunt doar niste halucinatii, contrar credintei majoritatii doctorilor din ziua de azi.

Cazul barbatului care a observat cu exactitate incercarile asistentelor de a-l resuscita arata ca nu toate viziunile din timpul mortii sunt iluzii. In acest caz, acuratetea declaratiilor din raportul barbatului declarat mort indica faptul ca este posibil ca simturile noastre sa continue sa perceapa realitatea chiar si atunci cand creierul si corpul nu mai functioneaza.

Este posibil ca propria constienta sa persiste chiar si dupa ce corpul este in moarte clinica, din cauza faptului ca propria constiinta nu este localizata in corp, ci undeva in afara lui? Implicatiile acestui studiu sunt extrem de profunde si cu siguranta ele servesc unor viitoare cercetari si intrebari. (nota: nu este nevoie de moarte clinica pentru a experimenta constienta fara activitate cerebrala sau un corp prezent in experienta, lucru extrem de clar dovedit de catre studiile tomografice asupra unor persoane care mediteaza perioade lungi de timp – in timpul starilor meditative profunde exista constienta insa nu si activitate cerebrala; iar constiinta nu este localizata – acest fapt ramane sa fie demonstrat stiintific)

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Navigand prin curentii nevazuti de energie din jurul nostru

Christina Sarich,  | O schimbare majora are loc atunci cand recunosti ca esti mai mult energie decat materie” ~ , Intuitive Healer Sa...

Închide