Trei judecători te așteaptă pe Podul Chinvat – poarta către tărâmurile necunoscute în Zoroastrism

0

Conceptul de moarte, suflet și viață de după moarte ne-au fascinat din totdeauna. La fel cum oamenii de știință speculează în legătură cu ceea ce se întâmplă după ce murim, civilizațiile antice au propriile lor credințe legate de ceea ce înseamnă moartea. Poduri invizibile ce ne conduc spre tărâmuri necunoscute sunt menționate în multe mituri și legende.

Majoritatea oamenilor din vechime nu considerau moartea o ultimă etapă a existenței lor. Viziunea unei anumite vieți de după a fost împărtășită de mulți dintre strămoșii noștri.

Credințe străvechi despre un pod invizibil ce ne conduce către Ținuturi necunoscute

Ideea că există un pod invizibil între ceruri și pământ este întâlnită în mitologia multor popoare. După cum scrie și Michael P. Berman în cartea sa ”A Bridge to the Other Side”, în Borneo trecerea sufletelor către rai se face pe un copac lung; acesta nu ușor de traversat cu exceția celor care au ucis un om.

În Burma, în cadrul populației Karen, se leagă fire peste râuri pentru fantomele celor decedați, ca să poată ajunge la morminte. În Java, un pod conduce către Abisul în care locuiesc zeii; cel care face rău cade în adâncimile de dedesubt. În populația Esquimax, sufletul traversează un golf năpraznic pe o frânghie întinsă, până ajunge la reședința ”marelui spirit feminin  ce locuiește sub mare”.

Populația Ojibway traversează spre paradis pe un mare șarpe ce servește ca pod. Podul Choctaw este un buștean de pin, foarte alunecos. Sud americanii Manacicas traversează pe un pod de lemn. În cadrul multor triburi americane, Calea Lactee este podul pe care se ajunge în alte lumi.

Cei care sunt familiarizați cu mitologia Norse (nordică) își vor aminti de poveștile despre podul de curcubeu Bifröst care se termină la umbra mărețului copac-lume Yggdrasil. Se spune că Bifröst conectează Cerul cu Pământul. Locul sacru este păzit de zeul Heimdallr, care a luminat lumea. Podul de curcubeu servește ca o trecătoare între Asgard, tărâmul zeilor nordici și Midgard, casa oamenilor.

Podul curcubeu Bifröst amintește într-un fel de Podul Chinvat din credința Zoroastrismului.

Cei trei judecători ce stau pe Podul Chinvat

Potrivit Zoroastrianismului, una dintre cele mai vechi religii de pe planetă, oamenii mereu sunt puși în fața alegerii între calea ”binelui” sau a ”răului”. Modul în care ne comportăm în viață hotărăște ce se întâmplă cu noi după moarte. După sfârșitul călătoriei umane, sufletul ajunge la trecătoarea Chinvat îl găsește pe Mithra (”Legământul”), unul dintre cei trei judecători ai sufletului. Ceilalți doi judecători sunt Sraosha, ”Conștiința” și ”Observarea” și Rashnu, ”Justiția”. Nimic din ce ai făcut sau gândit nu scapa celor trei judecători indiferent de cât de mult încerci să îți ascunzi păcatele.

Podul Chinvat, cunoscut și sub numele de ”Podul judecății” este păzit de patru câini cu patru ochi. Podul servește ca portal ce separă lumea celor vii de lumea celor morți.

Ahura Mazda este creatorul si singurul zeu din Zoroastrianism, vechea religie iraniană, ce s-a răspândit în întregul Orient mijlociu.

Traversarea podului depinde de faptele omului de-a lungul vieții. Cei care au fost răutăcioși se vor trezi pe un pod îngust unde îl vor întâlni pe demonul Vizaresh, care va lua sufletele damnate în a sa druj-demana (Casa minciunilor). Acesta este un loc similar versiuni creștine a Iadului, unde o persoană trebuie să sufere pedeapsa eternă.

Pentru oamenii buni și blânzi, Podul Chinvat va fi destul de lat ca să poată fi traversat. Pe cealaltă parte, cei drepți îl vor întâlni pe Daena. Acesta este spiritul care reprezintă revelația. Daena conduce sufletele bune în Casa cântecului, unde acestea sunt unite cu Ahura Mazda, zeul creator din Zoroastrianism.

Zoroastrianismul și Creștinismul sunt similare în materie de credințe legate de soarta sufletelor. Atunci când persona moare, componentele spirituale, care sunt trei în credința Zoroastriană (sufletul, fravashi și spiritul) continuă să existe într-un alt tărâm invizibil. Destinația spiritului depinde de felul de viață trăită de la vârsta de 15 ani.

Judecata sufletelor pe podul Chinvat implică testarea faptelor tuturor persoanelor, inclusiv a gândurilor și a cuvintelor rostite.

Într-un fel, se poate spune că o persoană decedată nu poate ascunde nimic atunci când este confruntată cu judecătorii de pe Podul Chinvat. Judecătorii sufletelor văd prin tine.

Scris de Ellen Lloyd – AncientPages.com

 

sursa: http://www.ancientpages.com/2018/06/30/three-judges-of-souls-await-you-on-chinvat-bridge-gateway-to-unknown-realms-in-zoroastrian-beliefs/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Sincronizarea emisferelor cerebrale

Creierul este o structură bio-chimică/electrică, ea emițând unde electrice măsurabile legate de anumite stări mentale. Creierul este format din două...

Închide