Teoria Wicca

0

Perspectiva Wicca ce dezvaluie o lume interconectata nu este doar o notiune mistica, spirituala. Stiinta moderna, in special ideile inovatoare din fizica cuantica, sugereaza ideea unei interconexiuni a vietii si a interdependentei partilor componente. Urmatoarele idei sunt doar cateva dintre cele care se integreaza perfect alaturi de credinta Wicca.

Perspectiva cuantica: Materie versus energie

Oamenii percep lumea fizica in modul urmator: ca pe o serie de obiecte independente si stabile, insa acesta nu este exact adevarul. Stiinta moderna dezvauie faptul ca materia si energia nu sunt separate. Energia curge in valuri ce formeaza modele. Ceea ce percepem ca un obiect separat (un caine, o pasare sau un copac) este doar o fereastra a realitatii unde energia este mai densa, potrivit fizicii cuantice.

Fizica cuantica

Materia fizica este compusa din molecule si atomi, care la randul lor sunt compuse din compusi si mai mici, numiti particule subatomice. In fizica cuantica, particulele de materie si undele de energie sunt acelasi lucru. O particula subatomica nu este un punct mic de materie pe care cercetatorii il pot tine pe loc si examina; mai degraba este vorba despre un punct de energie ce danseaza. Aceste particule nu pot fi intelese ca unitati separate. Oamenii de stiinta pot descrie particulele subatomice doar descriind modul in care actioneaza una fata de cealalta. Singurul mod in care putem descrie pertinent aceste particule este sa explicam modul in care ele sunt interconectate.

Wicca se intalneste cu fizica cuantica

Fizica cuantica demonstreaza in mod clar faptul ca este adevarata credinta Wicca prin care realitatea este o testaura integrata de energie. Chiar si la nivel subatomic, viata este interconectata.

Optimizand „stringurile” si dansand cu universul

Urmatoarea sectiune descrie particulele subatomice ca puncte de energie care danseaza. Teoria stringurilor sugereaza faptul ca acestea nici macar nu ar fi puncte, ci stringuri (legaturi). Teoria stringurilor este indrazneata si frumoasa, insa extrem de complicata.

Teoria stringurilor

O particula subatomica nu este ca un punct independent ci este ca un mic cerculet. Fiecare particula, ca o banda extrem de fina de cauciuc, contine o coarda (string) ce danseaza. La fel ca in cazul corzilor de la chitara, fiecare coarda poate vibra. Fiecare corda este identica; singura diferenta intre ele este modul in care vibreaza. FIecare coarda are o vibratie diferita, la fel cum fiecare coarda a chitarei creaza o nota muzicala diferita. Miscarea corzilor – „nota” pe care o creaza – determina ce tip de particula va fi. Aceste corzi extrem de minuscule sunt caramizile de baza ale tuturor lucrurilor din univers. Aceste corzi vibreaza peste tot in dimensiunea spatiu – timpului.

Noi traim in spatiu – timp. Spatiu – timpul este format din trei dimensiuni ale spatiului (lungime, latime si adancime) si dimensiunea timpului. Toate obiectele si evenimentele exista in aceste patru dimensiuni. Ei bine, aceasta este perpectiva pe care oamenii de stiinta o au asupra universului. Potrivit teoriei cozilor (stringurilor), spatiu – timpul poate avea pana la noua dimensiuni ale spatiului, plus dimensiunea timpului.

Wicca se intalneste cu teoria corzilor

Teoria corzilor uneste materia si energia si confirma perpectiva Wicca asupra cosmosului – de la cea mai mica particula la cel mai mare sistem cosmic – prin care totul opereza conform acelorasi principii si este facut din acelasi lucru. La toate nivelurile, viata este interconectata.

Raspandirea haosului

Teoria stringurilor arata ca viata este interconectata la toate nivelurile, mici si mari. Teoria haosului se ocupa doar de lucrurile mari – si super-complicate.

Teoria haosului

Teoria haosului sugereaza faptul ca vremea si alte sisteme imense si complexe din natura au o ordine care este inclusa, insa ele ca manifestare sunt haotice si practic imposibil de prezis. Problema predictiilor meteorologice si ale sistemelor mari este faptul ca natura este extrem de sensibila la conditiile in schimbare. Aceste schimbari extrem de mici pot avea efecte majore. Natura la scara foarte mare poate conduce un om de stiinta in pragul nebuniei!

Orice mica eroare in evaluarea conditiilor initiale conduce la erori din ce in ca mai mari in calcule. De exemplu, bataile aripilor unui fluture dintr-o anumita locatie poate afecta vremea pe partea celalalta a Pamantului.

Wicca se intalneste cu Teoria hoasului

Lectia importanta pe care o avem de invatat aici este ca orice actiune, indiferent de cat de mica sau insignifianta este, poate afecta absolut tot. Ecologia Pamantului este o retea de relatii. Toti membrii mediului Pamantului sunt interdependenti. Succesul intregii comunitati depinde de fecare entitate vie, iar succesul fiecarei entitati depinde de succesul comunitatii. Aceast idee formeaza miezul eticii Wicca.

Privind la Gaia

Universul pare a fi facut din parti individuale, iar aceste parti functioneaza independent. Totusi, partile sunt construite din aceiasi energie si sunt conectate la un intreg gigant. De exemplu:

  • O celula idividuala este parte dintr-o fiinta umana.
  • Fiintele umane sunt parte din viata de pe Pamant.
  • Pamantul este parte din Sistemul solar.
  • Sistemul solar este parte din Univers.

Ideea este ca fiecare parte aparent separata nu este in fapt izolata de celelalte, cu toate ca poate functiona de sine statator. Parti mici se unesc pentru a forma o entitate vie. Acea entitate vie se uneste cu altele pentru a crea o mai mare entitate vie. Entitatile vii mari se unesc cu alte entitati vii pentru a forma o entitate si mai mare, si asa mai departe. In intreaga realitate, partile mici se unesc pentru a forma un intreg. Marele mister este acela ca intregul este intotdeauna mai mare decat partile sale componente. De exemplu, o fiinta umana este mult mai mult decat pur si simplu o colectie de celule. Celulele neuronale umane functioneaza impreuna in retele, iar impreuna, ele creaza un creier care este atat de complex si sofisticat incat cei mai mari oameni de stiinta ia lumii nu pot sa inteleaga exact cum functioneaza. Unii cercetatori cred ca intregul Pamant este un mare sistem viu.

Ipoteza Gaia

Chimstul specializat in studiul atmosferei, James Lovelock, microbilogistul Lynn Margulis si multi altii au dezvoltat o teorie numita Ipoteza Gaia, in onoarea Zeitei grecesti a Pamantului. Acest concept descrie intraga planeta ca un sistem viu ce se auto-organizeaza si iti mentine partile componente in echilibru. Ipoteza Gaia leaga obiecte fara viata ale planetei (roci, oceane, gaze si asa mai departe) de partile vii (plante si animale) si pune la un loc toate ciclurile si ritmurile planetare intr-un intreg unificat. Ipoteza leaga evolutia si supravietuirea unei specii de evolutia si conditiile mediului inconjurator. Lovelock si Margulis nu au sugerat faptul ca Pamantul ar fi o fiinta constienta (o fiinta constienta, creatoare), insa altii au extins ideea pentru a ajunge la aceasta concluzie.

Wicca se intalneste cu Ipoteza Gaia

Desigur ca, perspectiva prin care Pamantul este vazut ca o fiinta vie nu este noua. Inca din Neolitic, culturile umane de pe intregul glob au venerat Mama Pamant. Aceasta teorie stiintifica dezvaluie faptul ca viata se organizeaza singura in retele din ce in ce mai mari ce formeaza un intreg. Daca acesta este modelul Universului, atunci ideea inei Zeitati imanente este chiar extrem de posibila. Toata realitatea ar putea, intr-adevar, sa se nasca si sa fie continuta intr-o singura sursa creatoare.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Consumul constient

“Omul de publicitate” Piyush Pandey, Director executiv si de creatie la Ogilvy & Mather India, cauta raspunsurile yoginului si misticului...

Închide