Teoria golurilor

0
”Teoria golurilor

Astăzi vom discuta o idee fundamentală ce este folosită în metoda noastră de lucru. Ea se numește Teoria golurilor. În circumstanțe normale, oamenii sunt plini de ceea ce se numesc ”goluri”.

Ce este un gol? Un gol se referă la orice parte din tine care a fost pierdută, însemnând orice parte din tine de care nu mai ești conștient. În cele din urmă, esența noastră este acel lucru de care nu mai suntem conștienți. Atunci când nu suntem conștienți de esența noastră, ea nu se mai manifestă. Atunci ne simțim deficienți. Deci un gol nu este nimic altceva decât abesnța unei anumite părți din esența noastră. Ar putea fi pierderea iubirii, pierderea valorii, pierderea capacității de a fi în contact, pierderea puterii sau a oricăreia dintre calitățile Esenței. Sunt multe astfel de calități. Totuși, a spune că am pierdut părți din Esență nu înseamnă că acestea au dispărut pentru totdeauna, niciodată nu dispar pentru totdeauna. Pur și simplu ești deconectat de la ele.

Să luăm ca exemplu, calitatea valorii sau a stimei de sine. Atunci când ești deconectat de la valoarea ta, de exemplu, experiența în sine este o senzație că există un gol în tine care se simte vid. Simți o anumită deficiență, o senzație de inferioritate și vrei să umpli acest gol cu valori din exterior. Ai putea să încerci să folosești aprobarea, laudele sau orice altceva. Încerci să umpli golul cu valori false.

Umblăm cu multe goluri, însă de obicei nu suntem conștienți de ele. Suntem uzual conștienți de dorințe: ”Vreau laude. Vreau ca această persoană să mă iubească. Vreau această experiență sau cealaltă”. Prezența dorinței și a nevoii indică prezența golurilor.

Golurile își au originea în copilăria fragedă, parte ca rezultat al unor experiențe traumatice și parte a unor conflicte cu mediul înconjurător. Poate că părinții tăi nu te-au valorizat. Nu te-au tratat ca și cum dorințele tale sau prezența ta ar fi importante, nu s-au comportat într-un mod în care să îți arate că tu contezi. Ei au ignorat valoarea esențială. Pentru că valoarea ta nu a fost văzută sau aprobată (poate chiar atacată sau descurajată), ai fost decuplat de la o parte din tine și ceea ce a rămas este un gol, o deficiență.

Atunci când relaționezi cu cineva într-un mod profund, îți umpli golurile cu cealalaltă persoană. Unele dintre goluri se umplu cu ceea ce ce crezi că primești de la celălalt. De exemplu, poți să te simți valoros pentru că această persoană te apreciază. Nu știi în mod conștient că umpli golul cu aprecierea lor. Însă, atunci când ești în prezența acestei persoane, te simți valoros și, în mod inconștient simți că cealaltă persoană este responsabilă de valoarea ta. Orice îți oferă această persoană se simte ca o parte din tine; este parte din totalitatea a ceea ce experimentezi.

Inconștientul tău nu vede partea persoanei care te face să te simți valoros ca fiind separată; o vzi ca pe o parte din tine. Atunci când persoana respectivă moare sau relația se termină, nu simți ca și cum ai pierde acea persoană; simți ca și cum ai pierde acel ceva ce umple golul. Experimentezi pierderea unei părți din tine. De aceea este atât de dureros. Se simte ca și cum ești tăiat și ceva din tine este scos, îndepărtat. Acestea sunt rănile și durerile – durerea pierderii. Ai putea să simți că ți-ai pierdut inima, securitatea, puterea, voința – orice împlinea acea persoană în tine. Atunci când pierzi o persoană apropiată, simți ce gol a umplut acea perosană.

Despre acest lucru vorbesc oamenii atunci când spun că ”se potrivesc” unii cu ceilalți. Fiecare persoană umple golurile celuilalt. Acest lucru se potrivește în acel gol, celălalt lucru se potrivește în celălalt gol. Atunci când doi oameni locuiesc împreună, se pot simți plini și compleți pentru că se simt complementari; împreună formează un tot unitar.

Este rar cazul în care o persoană îți umple toate golurile. Poți să ai oameni și activități în viața ta și tot să nu ai toate golurile umplute. Vor rămâne ceva goluri și acest fapt menține insatisfacția. Și, desigur, golurile nu se umplu perfect. În momentul în care cealaltă persoană se schimbă puțin sau spune ceva care te face să te simți rău, simți din nou golul. ”Oh, nu crede că am valoare până la urmă”. Te simți plin de furie și durere pentru că golul este expus. Deci insatisfacția continuă pentru că persoana nu umple întotdeauna golurile perfect, mai ales dacă vrei ca această persoană să îți umple golurile.”

sursa: Elements of the Real in Man – Diamond Heart Book 1, A.H. Almaas; Shabhala Boston & London 2012 (p. 17 – 18)Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Fractal

Lumea e un fractal. Creierul e un sistem de tip fractal. Celula este o apariție de tip fractal. Gândurile sunt...

Închide