Teoria conștiinței chestionată de cazul cuiva căruia îi lipsește o mare parte din creier

0

Funcțiile misterioase ale minții noastre și ale creierului nostru au fost dintotdeauna subiecte fascinante pentru experții în domeniu. Cu toate că noi strângem cunoaștere în mod regulat și deblocăm secrete ale minții noastre, există încă multe lucruri necunoscute atunci când vine vorba despre puterea minții noastre.

Unii oameni de știință au sugerat că mintea inconștientă este o umbră a miții ”reale” conștiente și că am putea avea o a doua inteligență ascunsă.

Dar ce este conștiința de fapt? De-a lungul anilor, s-au născut mai multe teorii ce au încercat să definească și să explice rolul și funcțiunile conștiinței. Acum, cea mai întâlnită teorie a conștiinței a fost pusă sub semnul întrebării de către un bărbat căruia îi lispește mare parte din creier și totuși are un comportament normal. Bărbatului acestuia îi lipsesc nici mai mult nici mai puțin de 90% din neuroni!

Conștiința este desori descrisă ca o stare a conștienței. Acest lucru înseamnă că o persoană este conștientă de un obiect extern sau de ceva din interiorul lui. Conștiința a mai fost definită ca facultatea de a simți, conștiență, subiectivitate, abilitatea de a experimenta sau de a simți, trezire, a avea o senzație de sine și sistemul executiv de control al minții.

Problema științifică este faptul că nu se cunoaște deloc modul în care materia cenușie generează conștiința (notă: asta în cazul în care luăm în considerare teoria ”clasică” prin care conștiința este o consecință a existenei creierului). De exemplu, un bărbat în vârstă de 44 ani din Franța, al cărui creier este plin aproape în întregime cu fluid, având practic doar un perimetru subțire de țesut cerebral a fost examinat, iar rezultatele au arătat că este un funcționar de stat cu un IQ de 75, undeva sub media zonei sale sociale, însă fără a avea probleme mentale. Acesta este căsătorit și are doi copii.

mysteryofconsciousness

Există încă multe lucruri necunoscute legate de puterea minții și a creierului.

Experții cred că de-a lungul timpului, creierul acestui bărbat s-a erodat după vârsta de 30 de ani, datorită strângerii fluidului în ventriculele creierului, o dereglare numită ”hidrocefalie”. Hidrocefalia sa a fost tratată cu ajutorul unui șunt, prin care lichidul era trimis în sânge, în copilărie, fiind eliminat atunci când a împlinit vârsta de 14 ani. În decadele următoare, fluidul s-a acumulat, lăsând tot mai puțin spațiu pentru creier.

În timp ce acest fapt poate părea miraculos din punct de vedere medical, el ridică un mare semn de întrebare pentru pihologii cognitivi, spune Axel Cleermans de la Universitatea liberă din Bruxelles.

“Orice teorie a conștiinței trebuie să poată să explice de ce o persoană ca aceasta, căreia îi lipsesc 90% din neuroni poate să aibă un comportament normal”, spune Cleeremans. O teorie a conștiinței care depinde de ”trăsături neurologice specifice” (componența fizică a creierului) ar avea probleme seriose în a explica asemenea cazuri”.

Cleeremans sugerează că există adaptări specifice ale creierului la condiția respectivă. În tmp, creierul dezvoltă conștiința. În opinia sa, este un proces de învățare în timpul căruia creierul este în mod continuu și inconștient în proces de învățare a propriei activități, iar aceste forme de descriptori formează baza experinețelor conștiente.

“Conștiința este teoria non-conceptuală a creierului despre el însuși, câștigată prin experiență – adică prin învățare, interacțiune cu sine însuși, lumea și cu ceilalți oameni”, declară acesta.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Beeficiile uimitoare ale laptelui de ovăz

Nu este un secret faptul că ovăzul este plin de nutrienți benfici pentru sănătate. Potrivit unui studiu, laptele de ovăz...

Închide