Tathata, sau așa cum este

0

Tathata, care înseamnă ”așa cum este” este un cuvânt care este folosit mai ales în Buddhismul Mahayana pentru a desemna ”realitatea”, sau unul dintre modurile în care stau lucrurile. Este de înțeles că adevărata natură a realității este inefabilă, dincolo de descrieri. ”Așa cum este”, atunci, este în mod deliberat o chestiune vagă pentru a nu ne lăsa loc pentru a o conceptualiza.

Ai putea să realizezi că Tathata este rădăcina Tathagata, care este un termen alternativ pentru Buddha. Tathagata a fost termenul pe care istoricul Buddha l-a folosit cel mai des atunci când se referea la el însuși. Tathagata poate să însemne fie ”unul care în consecință a venit” sau ”unul care în consecință a plecat”. Acesta mai este tradus și prin ”unul care este ca atare”.

Se mai înțelege câteodată și că Tathata este baza realității, iar că aparența lucrurilor în lumea fenomenologică sunt manifestări ale Tathata. Cuvântul în sine este câteodată folosit alternativ cu termenul Sunyata, sau vid. În timp ce toate fenomenele sunt vide (sunyata) de esența-sinelui, ele sunt în același timp pline (tathata). Ele sunt ”pline” de realitatea însăși, de tot.

Originia lui Tathata

Cu toate că termenul este asociat cu Buddhismul Mahayana, tathata nu este un termen necunoscut în Buddhismul Theravada. ”Așa cum este” apare pe alocuri și în Canonul Pali.

La începutul Mahayana, tathata a devenit un termen pentru dharma-uri. În acest context, dharma este o manifestare a realității, care este un mod de a spune ”ființă”. Sutra Inimii ne povestește despre aceste dharma, și despre toate ființele că sunt toate forme ale vidului (sunyata). Acest lucru este similar cu a spune că toate formele de dharma sunt forme ale lui ”așa cum este”. În concluzie, toate dharma, toate ființele sunt la fel. Cu toate acestea, în același timp, dharma-urile nu sunt identice cu ”așa cum este”, pentru că în forma lor manifestată, aparența lor și funcțiunea diferă.

Aceasta este o expresie a filosofiei Madhyamika, un fel de piatră de temelie a Buddhismului Mahayana. Filosoful Nargajuna explică Madhyamika precum o cale de mijloc între afirmație și negație, între a spune că lucrurile există și a spune că ele nu există. Iar miliardele de lucruri, spune el, sunt nici unu și nici multe.

”Așa cum este” în Zen

Dongshan Liangjie (807-869; în japoneză, Tozan Ryokai) a fost fondatorul școlii chineze Caodong ce avea să fie numită Soto Zen în Japonia. Există un poem atribuit lui Dongshan numit ”Cântecul oglinzii prețioase Samadhi” care încă se învață și este cântat de către practicanții Soto Zen. El începe astfel:

 

Învățătura lui ”așa cum este” a fost comunicată în mod intim de către Buddha-și și strămoși.
Acum o ai, așa că păstreaz-o bine.
Să umpli un vas de argint cu zăpadă,
să ascunzi un cocostârc în lumina lunii –
Văzuți ca fiind similari dar nu aceiași;
când îi amesteci, știi unde sunt. (traducere după San Francisco Zen Center)

„Acum o ai, așa că păstreaz-o bine” ne apune că ”așa cum este” este deja prezentă. ”Comunicată în mod intim” se referă la tradiția Zen de a transmite dharma în mod direct, în afara sutra-urilor, de la învățător la student. ”Văzuți ca fiind similari dar nu aceiași” – dharma-urile sunt și nu sunt în același timp la fel cu ”așa cum este”. ”Când îi amesteci, știi unde sunt”. Ei sunt cunoscuți prin funcție și poziție.

Mai târziu, în poem, Dongshan spune: ”Tu nu ești asta, în adevăr este tu”. În cartea Meștri Zen editată de  Steven Heine și Dale Wright (Oxford University Press, 2010), învățătorul Zen Taigen Dan Leighton scrie că ”este o experiență total incluzivă, încorporând tot”. Este totalitatea ființei, dar cu toate acestea, ca indivizi, nu putem să afirmăm că o putem cuprinde pe de-a întregul. ”Acest fapt descrie relația Eu-ului limitat, inclusiv a agățării sale egotice cu natura universală atot-conținătoare, în care orice Eu este doar o expresie particulară parțială”, spune Taigen Leighton.

Dongshan este cunoscut pentru o învățătură mai avansată numită ”Cele cinci ranguri”, care explică felul în care absolutul și relativul inter-relaționează și este considerată o parte importantă din ”așa cum este”.

sursa: https://www.learnreligions.com/tathata-or-suchness-450014

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Zen și artele marțiale

Există mai multe cărți pe piață despre Buddhismul Zen și artele marțiale, inclusiv clasicul Zen and the Art of Archery...

Închide