Spirale antice

0

Spiralele sunt unele dintre cele mai vechi forme geometrice din arta antică, fiind datate chiar în Neolitic, cu mii de ani înaintea apariției scrisului. Oricum, cunoaștem poate puțin despre credințele religioase din această perioadă și, în cel mai bun caz, putem să ghicim înțelesul simbolurilor bazându-ne pe context.

Newgrange

Unele dintre cele mai faimoase spirale antice se găsesc la Newgrange în Irlanda. Newgrange este o mare movilă construită de oameni cu ajutorul pietrelor și a pământului. Acest loc a fost folosit cel pușin parțial ca mormânt, însă el ar putea să aibă și alte scopuri.

Newgrange a fost un factor de extremă influență în interpretarea modernă a spiralelor. Mulți sugerează că spiralele sunt reprezentări ale ciclurilor de renaștere (prin faptul că sunt asociate unui mormânt) sau ca simbol al zeiței mamă, care în timpuri mai apropiate de noi a fost puternic asociată cu camerele subterane, care sunt interpretate ca pântece simbolice.

Simboluri feminine

Din cauza conexiunii lor cu zeița mamă, spirala este un simbol eminamente feminin, reprezentând nu numai femeia dar și o serie de alte lucruri care în mod tradițional sunt asociate cu femeile. În afara ciclurilor de viață, a fertilității și a nașterii, spirala poate fi și o referință la intuiție și la alte concepte interioare asociate femeilor.

Spiralele în natură

Spiralele și cercurile sunt mult mai des întâlnite în natură decât formele unghiulare precum triunghiul și pătratul. Din acest motiv, oamenii au tendința să asocieze spiralele cu lumea naturală, care este văzută ca fiind opusă celei construite, a lumii mecanice și urbane. Spiralele sunt primordiale, crude și neatinse de om.

Mai mult decât atât, oamenii din vechime erau extrem de conștienți de forțele ciclice din natură: modelele lunare din fiecare lună, modelele solare anuale și sezoniere, care în schimb afectează modelele de creștere ale plantelor și din creșterea animalelor.

S-a sugerat și că, cel puțin unele dintre spiralele antice reprezintă soarele, deci acest simbol este descris câteodată și ca fiind solar. Totuși, simbolurile solare sunt de obicei orientate către energia masculină, în așa fel încât în tradițiile moderne folosirea simbolului ca solar, este limitată.

Spirala cosmosului

Oamenii din vechime puteau recunoaște faptul că stelele sunt organizate în jurul unui punct central în fiecare noapte, iar astăzi știm că locuim într-o galaxie spiralată. Din această cauză, spirala poate fi un simbol al universului, al locului nostru din el și din marile cicluri ce avansează în mod constant în interiorul universului nostru.

Unele spirale precum cele care reflectă proporția de aur (1:1,618) sau secvența Fibonacci prezintă unele adevăruri matematice. Unii găsesc acest tip de spirale de o valoare și însemnătate importante.

Simbol al schimbării

Ciclurile de viață și cele din lumea naturală crează schimbare. Vechiul moare pentru ca noul să poată să apară. Fiecare dintre noi parcurge acest traseu de la copil la bătrân. De aceea, spirala nu este un simbol al stagnării ci mai degrabă al schimbării, al progresiei și al dezvoltării. Ea îmbracă toate aceste lucruri ca fiind sănătoase și bune și ne ajută să acceptăm schimbarea chiar dacă de obicei ne simțim mult mai bine când ne retragem într-o zonă de conformism și tradițional.

Spiralele mai pot fi văzute ca simboluri ale apei. Apa se schimbă, este mereu în mișcare și nu are permanență. De asemenea, faci valuri sub formă de cercuri. În final. apa este un element feminin împreună cu pământul (în schimb focul și aerul sunt elemente masculine).

Simbol al chintesenței

Sistemul vestic al celor cinci elemente se compune din pământ, apă, aer, foc și chintesență. Chintesență înseamnă de fapt ”al cincilea element”. Unii îi spun acestui element spirit. Nu există un simbol standard pentru spirit, cu toate că cercul este cel mai comun element asociat acestuia. Spiralele, totuși, sunt și ele folosite câteodată.

sursa: https://www.learnreligions.com/spirals-95990

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
O introducere în Vajrayana – Vehiculul de diamant al Buddhiștilor

Vajrayana este un termen care descrie practicile tantrice sau ezoterice ale Buddhismului. Numele de Vajrayana înseamnă ”vehicul de diamant”. Ce...

Închide