SAMANISM

0

Samanismul este fără doar şi poate cea mai clară moştenire păstrată de la civilizaţiile ante-potop. Acel sâmbure de lumină care stă la baza a ceea ce înseamnă, ceea ce reprezintă şi ceea ce se înfăptuieşte prin intermediul practicilor şamanice este practic şi azi acelaşi. Chiar şi „poveştile” pe care şamanii le-au purtat de-a lungul mileniilor până azi păstrează energia acelor zile şi ne poartă cumva pe aripile timpului într-o zonă a istoriei care conţine în definitiv mai multe elemente de poveste şi de folclor decât ceea ce societatea modernă denumeşte istorie. Pentru că fie că ne referim la solomonarii de la noi, la şamanii din Siberia sau la cei din America de Sud, chiar dacă atât de diferiţi aparent, cu toţii îşi poartă moştenirea în lineajele pe care le-au transmis, în „învăţăturile” pe care le-au oferit în cerc restrâns, cu uşile închise.

Cândva, pe vremea hiperboreenilor, şamanismul era o practică a tuturor, erau nişte calităţi şi însuşiri pe care le manifestau toţi oamenii, era la fel de natural ca respiraţia. Atunci când ciclul s-a schimbat, au rămas doar câţiva, cărora pe la noi, prin aceste locuri pelasgii, ba chiar mai târziu, urmaşi ai lor traci şi daci le vor spune moşi, cei care au păstrat aceste cunoştinţe. Nu este foarte clar cum s-a făcut trecerea, dacă studiezi cu atenţie mitul potopului, oamenii cei noi s-au născut din pietre. Ştim că informaţia există pretutindeni, poate fi o metaforă frumoasă. În tradiţia sud-americană există poveste lumilor, în care, în lumea aceasta, care a cincea, zeii au făcut oamenii din porumb pentru că au văzut că cei dinainte nu erau vrednici de numele lor de om. Oricum ai privi aceste infoprmaţii e clar că doar studiind ce a ajuns până la noi poţi idenntifica acele repede care te vor conduce către adevăr.

http://farm6.static.flickr.com/5281/5299402682_0a57bb24dd.jpg

 

Chiar dacă formal există diferenţe între diferitele rituri şamanice care sunt întâlnite pe întregul glob, sunt definitorii câteva elemente, exact acelea care au definit această prezenţă în câmpul umanităţii ca fiind prima religie, şamanul devenind primul preot, primul mistic, primul medic, primul psiholog, întrega comunitate cerându-se în jurul puterilor „supranaturale” în ochii profanului. Naturalismul şi apropierea de natură ar fi primul element definitoriu. Faptul că şamanii chiar comunică cu natura, simt ciclurile, nu numai ale Pământului dar şi cele astrale şi pot citi aceste semne în micile schimbări ce au loc la niveluri subtile şi în acelaşi timp folosesc energia pământului atât pentru vitalitate cât şi pentru vindecare.  Pentru şamani, mama pământ este Edenul pe care nu l-am părăsit nicodată, este fiinţa divină care ne ajută, ne dă aerul pe care îl respirăm, ne oferă mâncarea care ne hrăneşte, apa ca să putem trăi. Mai mult decât atât, şamanul este un adevărat virtuoz în a călătorii astral  şi extrage acele energii telurice necesare pentru lucrările pe care le efectuează. De la mama pământ cere sfaturi pentru viitor şi la mama pământ se întoarce pentru a îi mulţumi. E relaţia perfectă între cei doi astfel încât e un proces care se derulează în ambele direcţii, astfel încât atunci când şamanul are nevoie de ploaie pentru recolte, acesta devine ploaie şi fenomenul chiar se manifestă.

E vorba apoi de arhetipurile cu care lucrează care nu sunt altceva decât traducerile la nivel formal ale unor energii ancestrale cu care şamanul lucrează. E vorba de moştenirea la nivel informaţional pe care lineajul şamanic l-a păstrat până în ziua de azi.Dar poate cele mai importante componente cu care şamanul lucrează şi cărora le dă importanţă majoră, în acelaşi timp fiind nivelurile la care îşi înfăptuieşte vindecările, sunt sufletul şi corpul de lumină. Este noţiunea de bază pe care orice şaman o poartă mai departe pentru cei care aleg această cale. Rolul de vindecător al şamanului, de vraci, este identificabil atât în stare conştientă, ori în stare de transă natural indusă sau cu ajutorul plantelor halucinogene, ca lucru asupra acestui sistem corporal subtil. Acolo, şamanul interpretează ceea ce vede şi foloseşte ceea ce tradiţia şamanică îl învaţă, dar şi experienţa pe care o acumulează în timp în această practică, pentru a echilibra sistemul viu asupra căruia trebuie să intervină. Practicile vindecătoare sunt diferite de la popor la por şi arată că totuşi de-a lungul mileniilor, energia locului şi integrarea în comunităţi, odată cu micşorarea evidentă a rolului şamanului  în societate, şi includ pase energetice, prescipţia unor licori sau leacuri sau sacrificiul animal .

Legătura aceasta a şamanului cu lumea spiritelor îi conferă pe de o parte acestuia aura de magie şi mister pe care fără doar şi poate o are, pe de altă parte îi conferă un aer straniu, înfricoşător câteodată, pentru că intră adânc în conştiinţa colectivă pentru a extrage soluţiile pentru probleme şi căile acelea nu sunt întotdeauna uşoare. Poate de aceea, de obicei, cei care devin şamani au chemare către aşa ceva, printr-un vis iniţiatic sau o viziune puternică, aceasta fiind cumva o pecete pusă pe anumite persoane. Dar nici măcar asta nu garantează succesul. Pentru că nu toţi cei care încep lungul drum către a deveni şaman (în general acesta durează aproximativ 10 ani) şi ajung acolo. Cei care reuşesc trec prin câteva experient nu tocmai uşoare, începând cu experienţe fizice de durere şi apoi confruntarea cu toate temerile şi ataşamentele ce trebuie înlăturate ca lumea spiritelor să se dezvăluie cu adevărat. E o muncă de auto-curăţire conştientă foarte adâncă ce transcende bariera fzicului.

http://farm6.static.flickr.com/5281/5299402682_0a57bb24dd.jpg

 

Pe lângă stimulii chimici pe care şamanii îi au în plantele din grădina naturii, maeştrii visatului conştient mai au un atu în mânecă: muzica. Ritmurile şi sunetele pe care muzica şamanică le aduce urechii omului sunt în aşa fel concepute astfel încât ele să producă starea de transă pe care şamanul o caută. Este în vibraţia tobei şamanice sau a zornăitoarelor acea semnătură energetică pe care şamanul o poate reproduce pentru că se identifică total cu ea, semnătură care produce stări modificate de conştiinţă. Pentru că totul este într-o ultimă mpsură vibraţie, explică faptul că muzica ceasta e atât de puternică şi poate avea efecte atât de pregnante asupra cuiva. Este dacă vrei şi dovada că şamanii nu sunt un truc ieftin ci cunoaşterea lor vine de undeva din străfundurile înţelepciunii pământului, pe muzica minunată a căruia dansează de milioane de ani.

Starea indusă de tehnicile pe care șamanul le folosește conduc spre ceea ce se numește călătorie șamanică. Este meditația șamanică practic, sau în termeni științifici o stare modificată de conștiință. Singura diferență față de o meditație clasică în care practic ghidul oferă doar suportul și ambientul, șamanul participă activ acolo la vindecarea unei boli identificate la acel nivel și al cărei acțiuni se repercutează asupra niveului fizic sau, în cazul în care această călătorie este un inițiatică, devine ghid și ajutător pentru aflarea, extragerea și decelarea acelor informații necesare scopului propus.

http://sinlou.files.wordpress.com/2011/04/207064_163704570353675_100001424008515_403137_3203885_n.jpg

 

Profunzimea cunoștințelor șamanilor, acele esențe care dovedesc zborul lor liber prin lumea spiritelor, se găsesc în percțiunea cu care își dozează de exemplu licorile magice. Pentru că nu este de ajuns să știi ce plantă și ce rădăcină din ce soi trebuie folosit ci când trebuie scoasă din pământ sau culeasă, cum trebuie preparată, dozajul exact în lipsa unor instrumente elemntare de măsură și multe altele. Studiul științific al acestor poțiuni a scos la iveală o adevărată chimie în spatele acestor licori, dar nu trebuie să ne mire ținând cont de toată matematica nevăzutului, care practic stă la baza tuturor semnăturilor energetice, zonă în care șamanul sare cu dezinvoltură.

Din această cauză (apartenența la zona spiritelor și trăirea conștientă la acea vibrație) transformă total omul care devine șaman. Devine ca o pecete, dar înscrisă pe suflet. În primul rând acesta devine un slujitor al Pământului și pornește la a se comporta în consecință .Este ca o misiune personală. Făcând o scurtă paranteză, către anul 2012 s-au îndreptat și cuvintele șamanilor, în special cei sud- americani, care au stat ascunși în munți departe de civilizația care se dezvolta în paralel, care rostesc exact cuvintele mamei pentru ca toată lumea să le audă: „Mama Pământ e vie. Vă vorbește. Suferă! Treziți-vă! A venit timpul să devenioți conștienți de locul vostru și de adevărata voastră natură!” Mai mult decât atât, șamanii Laika, urmași ai lineajului Aztec, Toltec, Lemurian… au mers și mai departe și au oferit occidentalilor cunoștințelor lor sub forma unor ritualuri pentru iluminare denumite Munay Ki, dar și a unor cursuri de vindecare și medicină șamanică, având posibilitatea anul acesta de exemplu să poți deveni șaman, nu în 10 ani, ci în aproximativ un an, urmând cursurile Roata Medicinei și Căile de Vindecare ale Șamanului, în urma cărora devii deținător de așa numita „mesa” (săculețul magic al șamanului), care este dacă vrei un jurământ al lui Hipocrat, dar semnat în suflet, și deții și instrumentarul și cunoștințele necesare să practici o asemenea medicină ce include printre altele Sesiuni de recuperare a sufletului, Căutarea animalului de putere, Regresii în vieți anterioare, Extracții de energii cristalizate, Divinații etc.

http://66.147.242.83/~parallf1/wp-content/uploads/2008/11/energyhands1-300×299.jpg

 

De-a lungul istoriei șamanul și-a atribuit multe roluri, inclusiv cel de conducător de comunități, de șef de trib, fiind celebru șamanul pe care Ginghis Han îl ucide ca să îi cucerească poporul. Kökchü este numele șamanului care cade în plasa propriei puteri și orbit de acesta se lasă păcălit de Ginghis, care, inițiat și el în tainele șamanismului, reușește să îl înlăture, aceasta fiind ultima piedică în calea exprimării libere a talentelor și a spiritului războinic care a condus la crearea imperiului Mongol. Se spune că parte din cuceriri și supuneri ale triburilor pe care marele Han le-a înfăptuit se datorează în parte calităților de șaman pe care acesta le avea.

Desigur că, cu cât ne apropiem mai mult de zilele noastre, informațiile se diluează, documentele sunt puse sub semnul întrebării, dar esența acestei practici este de netăgăduit. Faptul că din Antarctica, Brazilia, Peru, Siberia, Mongolis, Korea, Japonia, Cipru, chiar și până în Scandinavia, se găsesc dovezi și încă mai sunt purtători de mesa și al mesajului inițial ce a străbătut mileniile, sau faptul că există dovezi arheologice descoperite în Israel datând din Paleolitic (aproximativ 12,000 ani îen), aparținând culturii Natufiene. Acestea sunt materializate în mai multe rămășițe animale îngropate cu corpul persoanei ce a fost înmormântat acolo, fiind așa numitele animale de putere șamanice.

Dificil de epuizat subiectul celei mai vechi apariții a unui cult, a unui tip de medicină, stil de viață, filosofie de viață, mod de căutare a adevărului sau orice alt aspect al vieții poți cuprinde cu imaginația și care provine din acel punct de unde istoria cunoscută a umanității pornește, ca dintr-o concentrare maximă înspre momentul ACUM și AICI. Se pot trasa câteva direcții, se pot identifica elemente de bază ca punctele cardinale împreună cu cerul și pământul, simbolurile antropomorfe ca traducători ai unor energii ancestrale sau tehnicile și metodele de bază ale șamanilor, dar până nu pășești tu în acea lume e poate ciudat să consideri burta (interiorul) Pământului Edenul personal unde îți poți rezolva traumele și întâlni animalul de putere sau a găsi în zonele de umbră cele mai frumoase poezii și lumini ascunse privirii.

http://quadratus.files.wordpress.com/2009/03/sfinx-diana.jpg?w=300&h=245

 

Pentru că orice sfârșit are și un început, în ideea timpului ciclic și al apartenenței fiecăruia, din punct de vedere energetic la arealul unde s-a născut, fie că o recunoaște sau nu, trebuie adusă puțin în atenția publicului și povestea solomonarilor. Pentru că, nu mai devreme de secolul 2o, există mărturii despre existența, în cadrul vieții rurale (pentru care ar trebui să fim recunoscători, pentru că acest mediu a păstrat intacte tradiții și mistică și legătura cu pământul) ale unor solomonari. Fiind atribuiți cu calități supra-umane, la noi, sunt cunoscuți în general cu calități de manipulare a fenomenelor meteorologice și mai puțin având legătură cu școlile secrete de misticism care s-au păstrat până la izvorul industrializării și care s-au pierdut încet încet, către o persoană sau alta, în munți, în singurătate. Vom regăsi încet încet, sub energia NouluiPământ, adevărurile nescrise și vom găsi poate, la poalele muntelui, iar, un roșcovan, cu desaga lui magică și cu Cartea Magică la el, gata să ia 7 flăcăi să-i învețe cum numai un solomonar știe, și unul are să devie iar purtător de desagă și ceilalți poate vor fi călători și printre florile de primăvară vom privi blajinii trecând la înfloritul florilor și moși înțelepți dăruind adevărul sub clar de lună pe pietrele de la Sarmi.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Jiddu Krishnamurti

Jiddu Krishnamurti s-a nascut pe 11 mai 1895 la Madanapalle, o mica localitate situata in India Meridionala. In anul 1905...

Închide