Ce vede un saman intr-un spital de boli mentale – partea intai

8

Perspectiva samanica asupra bolilor mentale

In perspectiva samanilor, bolile mentale semnaleaza „nasterea unui vindecator„, explica Malidoma Patrice Somé. De aceea, dereglarile mentale sunt de fapt irumperi spirituale, crize spirituale si trebuie sa fie privite ca atare pentru a ajuta vindecatorul sa se nasca.

Ceea ce in vest este vazut ca boala mentala, poporul Dagara priveste ca „o veste buna din partea lumii exterioare”. Persoana care trece prin criza a fost aleasa ca medium pentru un mesaj pentru comunitate, ce trebuie sa fie adus din taramul spiritului. „Dereglarile mentale, de orice fel, sau de comportament, semnaleaza faptul ca cele doua energii in mod evident incompatibile au fuzionat in cadrul aceluiasi camp„, spune Dr. Somé. Aceste dereglari se nasc atunci cand persoana nu are asistenta atunci cand apare prezenta energiei din taramul spiritului.

Unul dintre fenomenele cu care s-a confruntat Dr. Somé atunci cand a ajuns in SUA in 1980, pentru studii, a fost modul in care aceasta tara trateaza bolile mentale. In momentul in care un coleg student a fost trimis intr-o institutie care trateaza bolile mentale din cauza unei „depresii nervoase”, Dr Somé a mers in vizita la el.

“Am fost socat. Aceasta a fost prima data cand am fost pus fata in fata cu ceea ce se face aici cu persoanele care manifesta simptome pe care le-am vazut acasa, in satul meu natal”. Ceea ce a fost impresionant pentru Dr. Somé a fost faptul ca atentia care era data unor asemenea simptome era bazata pe patologie, pe ideea ca aceasta stare era ceva ce trebuie oprit. Aceasta abordare era in completa opozitie cu ceea ce viziunea propriei culturi promova in aceiasi situatie. Cand s-a uitat in zonele de izolare la pacienti, unii dintre ei in camasi de forta, altii in semiconstienta datorita medicamentelor, altii tipand, si-a spus doar petru sine: „Deci asa sunt tratati vindecatorii pe cale sa se nasca, in aceasta cultura. Ce pierdere! Ce pierdere pentru o persoana care in final s-a aliniat cu puterea ce vine din lume de dincolo, aici pierzandu-se complet„.

Altfel spus, intr-un mod care este mai apropiat de mintea vesticului, in Ocident nu suntem antrenati sa facem fata sau macar sa fim invatati sa recunoastem fenomenele suprasenzoriale, lumea spirituala. De fapt, abilitatile suprasenzoriale sunt denigrate. Atunci cand energiile ce provin din lumea spirituala intra in psihicul vesticului, individul este complet nepregatit sa le intereze sau macar sa le recunoasca in experienta proprie. Rezultatul poate fi terifiant. Fara contextul potrivit pentru acestea si asistenta necesara ca sa faca fata acestei strapungeri a unui alt nivel al realitatii, din toate punctele de vedere, persoana este considerata nebuna. Dozele mari de droguri anti-psihotice opresc problema si previn integrarea acestor energii ce ar putea sa conduca la dezvoltarea manifestarii sufletului si la o crestere in individul care a primit aceste energii.

In zonele de izolare, Dr. Somé a vazut o gramada de „fiinte” care atarnau in jurul pacientilor, „entitati” care sunt invizibile majoritatii oamenilor, dar pe care samanii si mediumii le pot vedea. „Acestea produc crizele in acesti oameni„, spune el. El a vazut ca aceste fiinte incercau sa extraga medicamentele si efectele acestora din corpurile oamenilor cu care incercau sa fuzioneze, marind durerea pacientilor, in acest proces. „Fintele actionau ca un fel de excavator de energie in campul omului respectiv. Si erau absolut determinate in ceea ce faceau. Iar oamenii carora li se intampla asta tipau si urlau„, spune el. Nu a putut sta in acel mediu si a trebuit sa plece de acolo.

In traditia Dagara, comunitatea ajuta persoana sa se impace cu energiile ambelor lumi -„lumea spiritului cu care el sau ea fuzioneaza, dar si cu satul si comunitatea„. Acea persoana este apoi capabila sa serveasca ca pod intre cele doua lumi si sa ii ajute pe cei din sat cu informatii si vindecarea de care au nevoie. In concluzie, criza spirituala se termina cu nasterea unui nou vindecator. „Relatia celeilalte lumi cu a noastra este una de sponsorizare„, explica Dr. Somé. „In majoritatea cazurilor, cunoasterea si abilitatile se nasc dintr-o asemenea fuziune si sunt o cunoastere sau o abilitate care este oferita direct din cealalta lume„.

Fiintele care faceau ca durerea sa creasca in cazul pacientilor din spitalul de boli mentale de fapt incercau sa isi transmita mesajul catre aceasta lume. Oamenii pe care i-au ales pentru fuziune insa nu primeau asistenta necesara pentru a invata cum sa fie o punte intre cele doua lumi si de accea incercarile acelor fiinte care sunt de neoprit, produc asemenea efecte, rezultand in sustinerea dezechilibrului care apare natural la inceput si imposibilitatea nasterii vindecatorului.

„Cultura occidentala a ignorat in mod constant nasterea vindecatorului„, declara Dr. Somé. „In consecinta, va exista o tendinta din partea celeilalte lumi de a incerca cat mai multi oameni posibil pentru a atrage atentia cuiva. Ei trebuie sa incerce si mai mult si mai puternic”. Spiritele sunt atrase de oameni ale caror simturi nu au fost anesteziate. „Sensibilitatea este citita ca fiind o invitatie sa intri”, declara el.

Cei care experimenteaza asa zisele dereglari mentale sunt cei care sunt senisibili, ceea ce este vazut in cultura occidentala ca supra-sensibilitate. Culturile indigene nu vad lucrurile deloc in acelasi fel si, ca rezultat, persoanele senzibile nu se cred extra-sensibile. In vest, „excesul culturii in care traiesc este ceea ce ii deregleaza”, observa Dr. Somé. Ritmul innebunitor, bombardamentul simturilor si energia violenta ce caracterizeaza cultura occidentala ii poate coplesi pe cei sensibili.

SCHIZOFRENIA SI ENERGIILE STRAINE

In cazul schizofreniei, exista „o receptivitate speciala a unui flux de imagini si informatii, ce nu poate fi controlat„, declara Dr. Somé. „Atunci cand are loc aceasta curgere intr-un moment pe care nu il alegi personal, mai ales atunci cand imaginile sunt infricosatoare si contradictorii, persoana intra in criza„.

Ceea ce trebuie facut intr-o asemenea situatie este mai intai sa separi energia persoanei de energiile externe straine, folosind practicile samanice (prin procedeul cunoscut sub numele de „extractie„) pentru a le elimina pe ultimele din aura persoanei. Atunci cand se curata campul energetic, persoana nu mai primeste fluxul de informatii si nu mai are un motiv pentru a fi speriata sau deranjata, explica Dr. Somé.

Apoi este posibil sa ajuti acea persoana sa se alinieze cu energia fiintei spirituluale ce incearca sa treaca din lumea celalalta si sa dea nastere unui vindecator. Blocajul acestui inceput este ceea ce creaza problema. „Energia vindecatorului este o energie de voltaj inalt„, declara el. „Atunci cand aceasta este blocata, pur si simplu arde persoana. Este ca un scurtcircuit. Sar sigurantele. De aceea poate fi inspaimantator si inteleg de ce aceasta cultura prefera sa inchida acesti oameni. Aici ei tipa si urla si sunt pusi in camasi de forta. Este o imagine trista„. Din nou, abordarea samanica este de a lucra la alinierea acestor energii astfel incat sa nu mai existe blocaje, „sigurantele” sa nu mai sara si persoana sa poate deveni vindecatorul menit sa fie.

Trebuie punctat in acest moment, totusi, ca nu toate fiintele spirituale care intra in campul energetic al unei persoane sunt acolo pentru promovarea vindecarii. Exista si energii negative de asemenea, care sunt prezente indezirabile in aura. In aceste cazuri, abordarea samanica este sa le inlature din aura, decat sa lucreze la alinierea energiilor discordante.

ALEX: NEBUN IN SUA, VINDECATOR IN AFRICA

Pentru a testa credinta sa ca perspectiva samanica asupra bolilor mentale este corecta fata de ceea ce este impamantenit in cultura occidentala, Dr. Somé a luat cu el un pacient „bolnav mental” in Africa, in satul sau natal. „Am fost impins de propria curiozitate de a afla daca exista un adevar universal in faptul ca bolile mentale ar putea fi legate de un aliniament cu o fiinta dintr-o alta lume„, spune Dr. Somé.

Alex era un adolescent american de 18 ani care a suferit un episod psihotic la varsta de 14 ani. Avea halucinatii, tendinte suicidare si a trecut prin mai multe depresii severe. Se afla intr-un spital de boli mentale si primise o gramada de medicamente, insa nimic nu l-a ajutat. „Parintii lui facusera tot ceea ce au putut – fara niciun rezultat„, spune Dr. Somé. „Nu mai stiau ce sa faca„.

Cu permisiunea lor, Dr. Somé le-a dus fiul in Africa. „Dupa opt luni petrecute acolo, Alex devenise destul de normal, declara Dr. Somé . Chiar putea sa participe impreuna cu vindecatorii locali la vindecarile pe care acestia le faceau; stand cu ei toata ziua si ajutandu-i in ceea ce faceau impreuna cu pacientii lor… A stat aproximativ patru ani in satul meu„. Alex a vrut sa stea, el a ales, nu din cauza ca mai avea nevoie de vindecare. El se simtea „mult mai in siguranta in sat decat in SUA„.

Pentru a-i aduce energia proprie si cea a fiintei din planul spiritual in aliniere, Alex a trecut printr-un ritual samanic special facut pentru acest lucru, cu toate ca acesta a fost putin diferit de cele folosite de catre poporul Dagara. „Nu era nascut in sat, asa ca s-a aplicat altceva. Insa rezultatele au fost similare, cu toate ca ritualul nu a fost exact acelasi„, explica Dr. Somé. Faptul ca aceasta aliniere a functionat si l-a vindecat pe Alex demonstreaza ca aceasta conexiune intre fiintele din celalalt taram si bolile mentale este intr-adevar universala.

Dupa ritual, Alex a inceput sa isi impartaseasca mesajele pe care fiinta spirituala le avea pentru aceasta lume. Din pacate, oamenii carora le-a impartasit nu vorbeau engleza (Dr. Somé era plecat in acel moment). Intreaga experienta a condus totusi la alegerea lui Alex de a urma un colegiu de psihologie dupa aceea. S-a intors in Statele Unite dupa patru ani pentru ca „a descoperit ca toate lucrurile care trebuiau facute pentru el fusesera facute si el putea sa isi vada de viata lui„.

Ultima data cand Dr. Somé a primit vreo veste de la Alex a fost in momentul in care a terminat psihologia la Harvard. Nimeni nu ar fi crezut vreodata ca va putea sa isi termine studiile, cu atat mai putin sa obtina o diploma de acest fel.

Dr. Somé recapituleaza ce a fost de fapt boala mentala a lui Alex: „A fost un semnal. A fost un apel de urgenta. Scopul si treaba lui erau sa fie vindecator. A spus ca nimeni nu a dat atentie acestui fapt„.

Dupa ce a vazut cat bine a functionat abordarea samanica pentru Alex, Dr. Somé a tras concuzia ca fiintele spiriuale sunt o chestiune la fel de importanta atat in occident dar si in comunitatea lui din Africa. Insa ramane inca intrebarea, la care trebuie gasit un raspuns aici, in loc sa trebuiasca sa traversezi mari si tari pentru un raspuns. Trebuie sa existe o cale prin care, prin ceva mai multa atentie dincolo de patologia intregii experiente sa conduca la posibilitatea de a gasi un ritual potrivit pentru a ajuta oamenii.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

8 comentarii

 1. Ce bine ar fi daca ar fi asa de simplu si toate persoanele cu afectiuni psihice s-ar vindeca printr-un ritual… sau macar o parte! Ar revolutiona medicina. Eu cred ca daca dr Some vede in mod repetat entitati, probabil ca si el sufera de o tulburare…
  Inainte de tratamentul psihiatric si psihoterapeutic, oamenii cu probleme psihice severe erau considerati posedati, trebuiau exorcizati – la crestini… in unele zone ale lumii aceasta credinta inca mai persista – si seamana cu ce crede inca dr Some. Eu cred ca aceasta este o reminiscenta de pe vremea in care aceste tulburari nu erau investigate stiintific si oamenii incercau sa isi explice ce se intampla.

 2. Draga Ina

  Nu este vorba doar de un simplu ritual ci este despre a patrunde dincolo de aparenta lucrurilor, despre non-judecata si despre o perceptie extinsa asupra energiilor care formeaza campurile si corpurile structurilor care formeaza omul, asa cum noi il percepem.
  Tratamentul psihiatric si psihoterapeutic nu face nimic pentru multe dintre afectiuni, inchide pacientii intr-o camera si gata… aici este vorba despre a sustine un proces energetic, iar samanii asta fac de mii de ani. Medicina nu vrea sa se uite in aceasta parte deocamdata desi exista doctori care o fac (cauta testimoniale in legatura cu moartea clinica), exista cazuri celebre precum cel al Dr Hew Len (pe care daca nu il cunosti te invit sa o faci – un alt practicant de samanism) si exemplele pot curge.

  Important este sa ne schimbam perspectiva rigida asupra lumii, pentru ca lucrurile oricum au un fel de inertie proprie si vointa si schimbarea aceasta are loc chiar acum. Depinde de fiecare cat de mult vrea sa investigheze si cat vrea sa descopere adevarul.

  Namaste!

 3. samanul din imagine este Nikolay Oorzhak, Tuva, Siberia, maestru in cantarea guturala – throat-singing

 4. IesireaDinMatrix on

  Citez””Ceea ce trebuie facut intr-o asemenea situatie este mai intai sa separi energia persoanei de energiile externe straine, folosind practicile samanice (prin procedeul cunoscut sub numele de „extractie„) pentru a le elimina pe ultimele din aura persoanei. Atunci cand se curata campul energetic, persoana nu mai primeste fluxul de informatii si nu mai are un motiv pentru a fi speriata sau deranjata, explica Dr. Somé.””
  Intreb,
  de unde poate gasi in Romania de exemplu,cineva intr-o astfel de situatie,un saman?Si mai ales unul care sa nu ceara sume uriase de bani?Majoritatea dintre cei/e care fac tratamente neconventionale cer niste sume inadmisibile ,pe care numai cei bogati si le pot permite.

 5. Exorcizarile nu se fac pentru cazurile cu probleme psihice si mentale ci doar pentru cei posedati. Diferenta fina intre cele 2 stari este explicata in articolele ortodoxe.

 6. Draga Marie
  Nu se vorbește despre nicio exorcizare aici… este vorba despre probleme mentale. Ceea ce ei văd și nu vede un psihiatru occidental – despre asta e vorba. Șamanii nu nicio legătura cu filosofia ortodoxă, nu vorbesc despre iad și nu este vorba despre persoane posedate ci persoane care au niște deschideri spirituale și nu le pot gestiona. Cel puțin asta se explică în articol, nu știu de unde a apărut ideea asta cu posedatul…

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Biofotoni: Corpul uman emite, comunica cu si este facut din lumina – partea a 2a

continuare a articolului: http://noulpamant.ro/articole/stiinte-de-frontiera/planuri-subtile/biofotoni-corpul-uman-emite-comunica-cu-si-este-facut-din-lumina-partea-1/ PIELEA UMANA AR PUTEA CAPTA ENERGIA SI INFORMATIA DE LA SOARE Poate ca cel mai extraordinar...

Închide