SCHIMBAREA IMINENTA A CONSTIINTEI GLOBALE: Reinvierea arhaicului – partea a III a

1

  • Schimbări între etape Experienţa creşterii de la o etapă la alta (vezi Figura 2) ne poartă de la stabilitatea vechii etape printr-o călătorie în stres şi haos unde vechile structuri se prăbuşesc, ca să se reorganizeze într-o etapă mai complexă. Vedeţi că sunt două căi posibile de urmat, marcate ca schimbări evoluţionare sau revoluţionare. Schimbarea revoluţională implică o descoperire şi un salt cuantic, iar cea evoluţională implică un răspuns mult mai fin de la început şi mici corecţii constante. Schimbarea între etape urmează de obicei modelul revoluţiei. continuarea: http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/schimbarea-iminenta-a-constiintei-globale-reinvierea-arhaicului-partea-a-ii-a/

Etapa 6 – Pregătirea pentru salt

Graves a notat că Etapele de la 1 la 6 se concentrează pe supravieţuirea în lume şi că inevitabil cauzează comportamente anormale. Încercările ce declanşează începutul Etapei a 6 a provin din excesele Etapei a 5 a. Şi anume materialismul şi consumul excesiv, efortul pus în urmărirea scopurilor personale, o prăpastie între ceea ce ai şi ce nu ai, dominarea celor fără putere, lipsa de perspectivă şi individualismul puternic rezultând într-o stare de singurătate şi lipsă de comuniune.

Din sfera acestor probleme încep comportamentele caracteristice Etapei 6, care încearcă să aducă lucrurile în echilibru. Comportamentul etapei a 6 a este concentrat pe comunitate şi preţuieşte valorile personale şi conexiunile sociale. Se crede că totul e relativ şi că există multe adevăruri, nu numai unul. Luarea deciziilor este consensuală, resursele sunt împărţite şi/sau reciclate, iar pacea şi armonia sunt valori căutate.

În timpul Etapei 6, în timp ce există concentrarea pe mediu, comunitate şi justiţie socială, există de asemenea şi o puternică dorinţă de a explora funcţiile interne ale fiinţei umane. Acest fapt conduce către introspecţie. Suntem atraşi către a revizui toate etapele trecute la nivel intern şi să vindecăm traumele trecutului ce sunt ţinute în coprul nostru şi în psihic. Unul dintre efectele nefericite ale acestui proces este tendinţa mai puternică spre depresie şi auto-mutilare.

O privire rapidă asupra lumii în 2011 ne arată o creştere puternică a comportamentelor caractetristice Etapei 6, mai ales în ţările vestice. Acest fapt este demonstrat de popularitatea mediilor sociale, a creşterii grijei comunitare pentru biosfera Pământului şi pentru resursele sale , o din ce în ce mai mare respingere a sistemului economic caracteristic Etapei a 5 a şi începutul unor mişcări sociale ce protestează activ împotriva şi în unele cazuri luptând pacifist împotriva guvernelor ce operează din gândirea etapei trecute. Aceste dovezi ne sugerează că ne îndreptăm rapid către o masă critică de populaţie ce se află în Etapa 6. Câţi oameni constituie masa critică e greu de spus, dar cu ajutorul tehnologiei media este probabil mai mică decât ar fi fost nevoie în trecut.

Etapa 7 – Saltul

Graves scria că acea capacitate de a te descurca cu „spaţiul psihologic” al Etapei 7 este mai mare decât tot ceea ce este conţinut în toate etapele precedente. Aceasta e o schimbare profundă ce ne deschide conştiinţa multidimensională la un nivel neatins anterior. Etapa 7 este prima dintre cele pe care Graves le-a denumit nivelurile „Fiinţării”, unde concentrarea se mută de la o stare de spirit a supravieţuitorului la întrebarea: cine sunt eu în lume?

Încercările ce pornesc Etapa a 7 a provin din excesele Etapei a 6 a plus compunerea exceselor Etpaelor 3, 4 şi 5. Multe probleme sociale încep să se suprapună, multiplicând puterea încercării. Acestea includ terminarea resurselor naturale, suprapopularea, schimbările climatice şi conflictele. În timp ce Etapa a 6a e plină de bune intenţii, multe dintre soluţii sunt naive şi demonstrează inabilitatea de a înţelege sistemele complexe ale adaptabilităţii. În unele cazuri chiar au înrăutăţit lucrurile.

Din sfera acestor probleme porneşte comportamentul Etapei a 7 a, ce este caracterizat prin absenţa fricii ca factor motivaţional, şi lipsa compulsivităţii. În faţa problemelor care pe ceilalţi îi depăşesc, mişcările Etapei a 7 a trec dincolo de o abordare obiectivă, raţională la o cunoaştere cognitivă detaşată; o intuiţei trans-raţională. Odată cu detaşarea vine şi capacitatea de a trata problemele fără a fi copleşit de ele.

Ca un ecou al supravieţuirii Etapei 1 dar la nivel global, Etapa 7 vede o necesitate urgentă de refacere a lumii astfel încât toate formele de viaţă, dar în special umanitatea să poată supravieţui pe termen lung. Abordarea Etapei a 7 a este de a vedea ansamblul complet, lucrând în acelaşi timp în mai multe dimensiuni. Este pentru prima dată în istoria umanităţii că este extrem de adaptabilă şi că are abilitatea conştientă de a schimba între diverse seturi comportamentale. Dacă există o problemă ce necesită o soluţie tipică Etapei a 5 a de exemplu, atunci Etapa 7 poate opera identic Etapei 5.

O privire rapidă asupra lumii de azi ne demonstrează creşterea dovezilor ce arată către comportamentele Etapei a 7 a, dar datorită adaptabilităţii sale cameleonice, câteodată e greu de identificat. UItaţi-vă către oameni ce sunt neînfricaţi în ceea ce fac, care sunt foarte permisivi faţă de ceilalţi dar foarte clari în mintea lor în legătură cu ceea ce trebuie făcut; care evită lupta cu sistemele învechite şi guverne, preferând în schimb să folosească efort un minim pentru un efect maxim.  Pentru a-l parafraza pe Buckminster Fuller, aceştia sunt oamenii care vor construi noi sisteme ce vor face ca vechile sisteme să fie nefolositoare. Atunci când Etapa 7 atinge masa critică lumea noastră se va schimba radical şi complet.

notă personală: există o delimitare în acest articol care nu e naturală şi caracteristică lumii dinamice şi în continuă evoluţie. Dacă cineva e undeva în „no man’s land” sau are comportamente eratice se poate ca el să nu mai poată fi încadrat. Ştiinţele bazate pe simpla observaţie întotdeuna au o marjă de eroare direct proporţională cu adâncime în care vor să ajungă. Dar, într-adevăr semnele pe care Graves le-a citit pe mapamond de atâţia ani mie personal îmi demosntrează că linia logicii lui e validă şi că adevărul pe care îl prezintă aici e parte din marele ADEVĂR.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
SCHIMBAREA IMINENTA A CONSTIINTEI GLOBALE: Reinvierea arhaicului – partea a II a

Schimbări între etape Experienţa creşterii de la o etapă la alta (vezi Figura 2) ne poartă de la stabilitatea vechii...

Închide