SCHIMBAREA IMINENTA A CONSTIINTEI GLOBALE: Reinvierea arhaicului – partea a II a

0

  •  Din ciclul articolelor care au ceva mai multe de spus începem azi un nou film în mai multe episoade, trecând de la lumina interioară la planul conştiinţei şi la observaţia amănunţită a modificărilor ce au loc în noi datorită mişcării constante a Universului şi în principal a zonei în care trăim, sistemul nostru solar. Fără o introducere stufoasă să intrăm direct în subiect. continuarea: http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/schimbarea-iminenta-a-constiintei-globale-reinvierea-arhaicului-partea-i/

Schimbări între etape

Experienţa creşterii de la o etapă la alta (vezi Figura 2) ne poartă de la stabilitatea vechii etape printr-o călătorie în stres şi haos unde vechile structuri se prăbuşesc, ca să se reorganizeze într-o etapă mai complexă. Vedeţi că sunt două căi posibile de urmat, marcate ca schimbări evoluţionare sau revoluţionare. Schimbarea revoluţională implică o descoperire şi un salt cuantic, iar cea evoluţională implică un răspuns mult mai fin de la început şi mici corecţii constante. Schimbarea între etape urmează de obicei modelul revoluţiei.

Figura 2. PROCESUL DE SCHIMBARE

Linia verde din Figura 2 reprezintă fundalul condiţiilor noastre de viaţă, mergând ascendent către o complexitate şi mai mare. Atunci când atingem un punct de stabilitate şi rămânem acolo, în cele din urmă cădem din sincronizarea cu viaţa noastră din oficiu, datorită schimbărilor constante. Stresul şi haosul rezultă din diferenţa dintre ceea ce condiţiile noastre de viaţă cer de la noi şi capacitatea noastră de a le face faţă. Cu cât diferenţa este mai mare cu atât mai dinamică schimbarea. În timpul fazei de haos structurile noastre vechi se prăbuşesc  pentru a se reorganiza în ceva nou.

La fel ca în cazul modelului progresiei în etape acest model de schimbare este evident la toate scările, de la individ la grup până la evoluţie speciei noastre. Veţi sesiza cum seamănă cu răsăritul şi apusul soarelui de exemplu. Multe culturi antice au văzut analogia şi au folosit soarele ca simbol spiritual pentru a reprezenta călătoria umană. Poate de asemenea să reprezinte ciclurile vieţii şi ale morţii şi reîncarnarea.

Acest model de schimbare este arhetipul experienţei umane. Este ceea ce filozoful Joseph Cambell a numit Călătoria Eroului. Eroul părăseşte căminul său (stabilitatea) ca rezultat al unei chemări ce întrerupe un stil de viaţă comfortabil, porneşte în călătorie şi înfruntă teste şi încercări (stres). La un moment dat există un chin major (reînnoirea) şi eroul suferă o moarte simbolică şi înviere (trecerea barierei). Eroul nostru iese din chinuri cu un fel de dar (reînnoirea) şi îşi începe călătoria înapoi acasă, unde el sau ea este ridicat în slăvi (noua stabilitate) ca recunoaştere a meritelor lor.

Stări modificate de conştiinţă şi schimbarea

„Ca fenomen cultural istoric… oricând a avut loc o transformare în om a existat un elan puternic în folosirea drogurilor” Dr Clare W Graves, 1971.

Căutarea deliberată a stărilor alterate de conştiinţă poate fi găsită până în cele mai îndepărtate porţiuni ale istoriei cunoscute. Marea majoritate, dacă nu toate culturile, au nişte informaţii despre folosirea plantelor sacre, meditaţiei, sunetelor sau ale stresului fizic pentru a junge la acest final. Motivele sunt variate şi multe dar principalele sunt iniţierea, vindecarea, divinaţia şi expansiunea conştiinţei. De cele mai multe ori practica era parte din tradiţia spirituală.

În (Wilber, 2000) Ken Wilber explică cum că noi toţi, indiferent de etapa de dezvoltare în care suntem, avem acces la stări de conştiinţă normale; denumite brutul (mersul), subtilul (visatul) şi cauzalul (somn profund). Într-o stare alterată o persoană poate foarte uşor accesa, cât încă e trează, realităţile subtile şi cauzale.

Stările alterate sunt descrise deseori ca psihice sau mistice şi pot aduce sentimente sau intuiţii care sunt tipice stărilor superioare de dezvoltare, aşa cum le-a evidenţiat Graves. Wilber explică faptul că a fi în aceste stări înalte implică, parţial, conversia acestor stări alterate temporare în realizări permanente.

Cu practică regulată într-un mod potrivit, perspectiva câştigată prin stările alterate poate accelera dezvoltarea personală. Nu e de mirare că suntem atraşi natural către aceste stări, mai ales în perioadele de schimbare.

Trăim timpuri speciale?

Unele surse sugerează că 2012 marchează o schimbare semnificativă. Confrom calendarului Maya acesta vesteşte sfârşitul unei numărători foarte lungi, de 5,126 de ani şi în acelaşi timp sfârşitul celui de-al Nouălea ciclu al Lumii Subterane, care a început cu crearea universului (). În Teoria sa a undei temporale zero () Terence McKenna sugerează că 2012 va fi timpul „noutăţii maxime” (noutate însemnând ceva nou sau nefamiliar sau o experienţă nouă, nefamiliară). În timp ce aceste idei par a fi deschise către interpretare, este interesant de observat că se corelează cu unele dintre descoperirirle Dr. Graves.

Conform lui Graves, cea mai vizibilă schimbare vreodată descoperită în conştiinţa umană se identifică la trecerea dintre etapa a 6 a către a 7 a, şi prin extensie atunci când o masă critică de oameni ating acest nivel atunci lumea va trece prin schimbări extraordinare. Graves nu încerca să prezică viitorul totuşi, doar observa natura umană.  Scria la un moment dat:

” Nu am stat pe muntele Sinai şi am primit cuvântul lui Iacob pentru a dezvolta această teorie. Acest punct devedere a venit în urma unor studii foarte lungi.”

Există o corelaţie între temele etapelor umane ale lui Graves şi câteva dintre lumile subterane ale mayaşilor. Există de asemenea un model al timpului ciclic atât în prezentarea istorică a lumilor subterane cât şi a etapelor lui Graves, cu fiecare lume subterană şi etapă mai scurte ca durată decât precedentele.

Deşi nimic din aceste elemente nu ne oferă concluzia clară a schimbării iminente din anul 2012, examinând caracteristicile etapelor superioare ale lui Graves ne putem face o idee despre ce implică saltul cuantic în conştiinţă şi cât de departe poate fi. Este important să ne amintim că Graves a găsit câţiva oameni care deja au trecut din etapa a 7 a şi a 8 a încă din 1950 şi a înţeles şi de ce.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
DAR de weekend

Liniştea. Armonia. Frumosul împins până în străfundurile oglinzii din glanda pineală. Acolo, răscolite de suflul respiraţiei sufletului, imaginile plonjează amestecate...

Închide