Partea întunecată a iluminării

0

Ce însemană să te trezești, să fii o ființă umană complet realizată? Pentru aceia dintre noi care ne considerăm oameni normali cu înclinații spirituale, iluminarea poate să sune fascinant, extrem de dorit.

Pe măsură ce ne îndreptăm către trezire ascultându-ne cele mai profunde dorințe, în mod conștient și lent ne trezim fiind atenți la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru în lume, trebuie să spunem că această dorință comună de a fi liber, împărtășită de toată lumea etse, pentru mine, ca o povară. Ne trezim la îțelegerea faptului că cei care spun de obicei lucruri dureroase, le-ar rosti cu siguranță și despre noi dacă intrăm într-una dintre categoriile disprețuite, precum cea a iluminaților. Ne-am putea simți fără puterea de a opri aceste persoane de la a fi răuvoitoare, așa că la un moment dat am putea să ne întrebăm de ce să ne pese de aceste lucruri. Am putea, de asmenea, să ne contractăm din cauza fricii de conflict, pentru că acum ne simțim fără putere.

Îngrijorător este și faptul că realizăm ți că aceste sentimente negative puternice sunt și în interiorul psihicului nostru. Pe măsură ce ne trezim, începem să înțelegem prin experiența personală proprie că suntem aici împreună, că suntem mai mult asemănători decât diferiți și că, fără excludere, suntem cu toții fințe ale luminii și ale întunericului. Aici, în acest loc întunecos al trezirii, se găsesc cele mai puternice și hrănitoare transformări.

Carl Jung, faimosul psihiatru elvețian, credea că scopul nostru principal în viață era să descoperim și să împlinim potențialul nostru înnăscut printr-o călătorie de transformare pe care el o numea individualizare. Era o călătorie ce îi permitea fiecărui individ să întâlnească sinele și divinul în același timp. În mod aproximativ, este același lucru cu acceptarea atât a energiilor luminoase cât și a celor întunecate.

Jung explica: ”Nu există călătorie către conștiință, fără durere. Oamenii ar face orice, oricât de absurd ar fi, să facă în așa fel încât să nu își confrunte propriul suflet. Cineva nu devine iluminat imaginându-și forme luminoase ci prin a face întunericul conștient”. Făcând întunericul conștient, ne confruntăm cele mai gerele frici posibile în legătură cu noi înșine și cu umanitate, dar fără să ne contractăm. Nu încurajăm aceste frici și nici nu ne oferim puterea noastră personală, lor. Pur și simplu, le înfruntăm. Este în mod asemănător cu ceea ce face Luke Skywalker în Star Wars atunci când a intrat în pădure și s-a luptat cu un inamic periculos, pentru a realiza că, de fapt, inamicul era chiar el însuși. Și să nu ne amăgim, aceasta este o bătălie până la moarte. Una dintre părți va câștiga.

Elisabeth Kübler-Ross ne reamintește același lucru atunci când spune că oamenii frumoși nu se întâmplă pur și simplu. Oamenii frumoși au cunoscut înfrângerea, suferința, însă și-au găsit calea afară din adâncuri. Oamenii frumoși au o sensibilitate, o înțelegere pentru viață, care îi umple de complasiune. Compasiunea este abilitatea de îți păsa de nenorocul celorlalți. Compasiunea implică empatie, abilitatea de te identifica din punct de vedere psihologic cu (sau să experimentezi în mod direct) emoțiile, gândurile sau atitudinile altei persoane. Empatia, realizăm repde, este o experiență neplăcută.

Pe măsură ce încercăm să ne trezim pentru a ne manifesta propria frumusețe în lume, este bine să ne întrebăm: Pot sta cu aceste lucruri care mă fac să mă simt inconfortabil fără să încerc să le repar, șterg sau să le fac mai bune?

Atunci când suntem dispuși să stăm cu inconfortul nostru, mai degrabă decât să încercăm să îl schimbăm, se întâmplă ceva în noi. Are loc o schimbare alchimică, iar suferința noastră devine îmbibată cu însemnătate. Chiar dacă pierdem lupta cu cancerul sau depresia, am câștigat războiul dacă inima noastră se deschide către compasiune. Am luptat bine. Am ales o cale mult mai iluminată, ironic, permițănd întunericului să ne devină învățător.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Reflexoterapie la birou

Poate că mediul de la birou nu este namaste tot timpul, însă există un mod simplu prin care poți combate în mod...

Închide