O introducere în Vajrayana – Vehiculul de diamant al Buddhiștilor

0

Vajrayana este un termen care descrie practicile tantrice sau ezoterice ale Buddhismului. Numele de Vajrayana înseamnă ”vehicul de diamant”.

Ce este Vajrayana?

Acolo unde este practicat, Buddhismul Vajrayana este o extensie a Buddhismului Mahayana. Cu alte cuvinte, școlile de Buddhism asociate cu Vajrayana – principalele școli de Buddhism tibetan și școlile japoneze ale Shingon – toate sunt secte ale Buddhismului Mahayana care folosesc calea ezoterică a tantra pentru a realiza iluminarea. Câteodată, elemente din tantra se găsesc și în școlile Mahayana.

Termenul Vajrayana pare să fi apărut undeva în secolul al 8 – lea. Vajra, un simbol împrumutat din Hinduism, original a însemnat fulger însă a ajuns să însemne ”diamant” datorită indestructibilității sale și a puterii de a tăia iluziile. Yana înseamnă ”vehicul”.

Trebuie să notăm că termenul de Vajrayana sugerează că ar fi un vehicul separat față de celelalte două ”yana”-uri, Hinayana (Theravada) și Mahayana. Nu cred că este o idee sustenabilă, totuși. Explicația vine din faptul că școlile de Buddhism care practică Vjrayana se identifică de asemenea ca fiind Mahayana. Nu există nicio școală de Buddhism care să se auto-intituleze Vajrayana și să nu se cheme și Mahayana.

Despre Tantra

Cuvântul tantra este folosit în multe tradiții spirituale asiatice, având înțelesuri diferite. Pe larg, ea se ereferă la ritualuri sau acțiuni sacre pentru canalizarea energiilor divine. În particular, în termeni diverși, tantra folosește dorințele și senzualitatea ca metodă spirituală. Multe școli și căi ale tantra s-au născut de-a lungul secolelor.

În Buddhism, tantra este de obicei o cale către iluminare prin identificarea cu zeitățile tantrice. Pe larg, zeitățile sunt arhetipuri ale iluminării și de asemenea propria natură fundamentală a practicantului. Prin meditație, vizualizare, ritualuri și alte mijloace, practicantul realizează și se experimentează pe el însuși ca pe o zeitate – iluminarea manifestată.

Pentru a reuși acest lucru, studentul trebuie să atingă niște niveluri de măiestrie din ce în ce mai mari ale învățăturii și practicii ezoterice, de obicei de-a lungul a mai multor ani. Ghidarea unui învățător maestru sau a unui guru este esențială; tantra învățată după ureche nu este cea mai bună idee.

Natura ezoterică a tantra este considerată necesară pentru că învățăturile fiecărui nivel pot fi înțelese corect de cineva doar dacă a atins măiestria nivelului anterior. O persoană care intră în nivelurile superioare ale tantra pregătire nu numai că nu va ”reuși” ci ar putea să o transmită mai departe greșit. Secretul este menit să protejeze atât studenții cât și învățăturile.

Origini ale Vajrayana în India

Se pare că tantra Buddhistă și Hindusă au apărut în India aproximativ în același timp. Acest lucru s-a întâmplat cel mai probabil în secolul 6 dC, cu toate că unele aspecte sunt vechi chiar din secolul 2 dC.

Deja în secolul 8, tantra Buddhistă a devenit o mișcare de masă și plină de influență în India. Pentru o perioadă călugării care practicau tantra și cei care nu practicau au trăit împreună în aceleași mănăstiri și au urmat aceleași Vinaya. Tantra a fost predată și practicată și în universitățile Buddhiste din India.

Aproximativ în această perioadă o serie de maeștri legendari precum Padmasambhava (secolul 8) au început să ducă tantra din India în Tibet. Maeștri tantra din India predau și în China în secolul 8, punând bazele unei școli numite Mi-tsung, sau ”școala secretelor”.

În 804, călugărul japonez Kukai (774-835) a vizitat China și a studiat la Școala Mi-tsung. Kukai a dus aceste învățături și practici în Japonia și a fondat Shingon. Mi-tsung a dispărut din China după ce împăratul a ordonat suprimarea Buddhismului, începând cu anul 842. Elemente ale Buddhismului ezoteric au supraviețuit în Aisa de est, în ciuda acestui fapt.

Din secolul 9 până în secolul 12 în India, un grup de maha-sidhas sau ”mari adepți”, au început să călătorească prin India. Ei au făcut ritualuri tantrice (deseori de natură sexuală, cu consoartele) și probabil că au acționat și ca niște șamani.

Acești siddhas — în mod tradițional în număr de 84 — nu erau legați de o tradiție monastică Buddhistă. Cu toate acestea, ei au pus bazele învățăturilor din filosofia Mahayana. Ei au jucat un rol extrem de important în dezvoltarea Vajrayana și sunt venerați în Buddhismul tibetan de astăzi.

Faza semnificativă a Vajrayana în India a însemnat dezvoltarea tantra Kalachakra în secolul 11. Această cale extrem de avansată tantrică este o parte importantă a Buddhismului tibetan de astăzi, cu toate că și alte tantre sunt practicate în Buddhismul tibetan. Buddhismul în India a fost în declin pentru o perioadă și apoi a dispărut cu totul, odată cu invaziile din secolul 13.

Influențe filosofice principale

Mare parte din Vajrayana este construită pe sinteza școlilor Madhyamika și Yogacara din filosofia Mahayana. Doctrina Sunyata și Cele două adevăruri sunt și ele de o importanță majoră.

La cele mai înalte niveluri ale tantra, se spune că toate dualitățile se dizolvă. Aici se include și dualitatea iluzorie a aparențelor și a vidului.

sursa: https://www.learnreligions.com/vajrayana-introduction-450182

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Deschidere

Cum inundă realitatea neuronii, umplând sinapsele cu informații, scufundându-ne atenția imediată în realitatea dormitorului nostru, al cortului sau, poate al...

Închide