Naw-Ruz – Anul nou la Baha’i și Zoroastriani

0

Naw-Ruz, este o sărbătoare antică persană prin care se aniversează anul nou. Este unul dintre cele două festivaluri menționate de Zoroastru în Avesta, singura scriptură sfântă Zoroastriană scrisă de Zoroastru însuși. Aceasta este sărbătoare pentru două religii: Zoroastrianism și pentru Baha’i. În plus, alți iranieni (persani) sărbătoresc același lucru ca sărbătoare seculară.

Semnificația solară și mesajul reînnoirii

Naw-Ruz are loc la echinocțiul de primăvară, în martie 21, data aproximativă a echinocțiului. La bază, este o sărbătorire a reînnoirii și a sosirii primăverii, care este cel mai comun festival din această perioadă a anului. Unii cred că acțiunile lor de Naw-Ruz îi vor afecta pentru restul anului. Cei din religia Baha’i în special, o văd ca un moment de reînnoire spirituală, pentru că Naw-Ruz marchează sfârșitul celor 19 zile de post care sunt menite pentru dezvoltare spirituală. În sfârșit, este văzut ca un moment pentru ”curățenia de primăvară”, pentru curățenia în casă de ceea ce este vechi și de aruncarea lucrurilor vechi pentru a face loc pentru noi lucruri.

Forme comune de sărbătorire – Masa

Naw-Ruz este un moment în care se reafirmă și e întăresc legăturile cu prietenii și familia. Este un moment popular pentru trimiterea de felicitări asociaților, de exemplu. Este și momentul întâlnirilor, pentru vizitele la prieteni sau familie, unde aceștia se strâng în grupuri mari de oameni, pentru o masă comună. Baha’ullah, fondatorul credinței Baha’i, numesc în mod special Naw-Ruz o zi pentru masă, o sărbătorire a sfârșitului celor 19 zile de post.

Haft-Sin

Haft-sin (sau „cei șapte S’s”) este o porțiune integrată a sărbătorii iraniene a Naw-Ruz. Aceasta este o masă la care se servesc mâncăruri tradiționale care încep cu litera S.

Sărbători Baha’i

Cei din Baha’i au câteva reguli care dictează sărbătorirea Naw-Ruz. Aceasta este una dintre cele nouă vacanțe în timpul căreia școala se suspendă.

Bab considera Naw-Ruz ca fiind Ziua lui Dumnezeu și a asociat-o cu un profet viitor pe care l-a numit ”Cel pe care Dumnezeu îl va face manifest”, personaj pe care cei din Baha’i îl asociază cu Baha’ullah. Venirea noii Manifestări a lui Dumnezeu este și un moment de reînnoire, pentru că Dumnezeu abrogă vechile reguli religioase și aduce unele noi, pentru timpul care va veni.

Sărbătorile Parsi

Zoroastrianii din India și Pakistan, cunoscuți ca Parsi, urmează în mod normal un calendar diferit de Zoroastrianii din Iran. Potrivit calendarulului Parsi, data în care are loc Naw-Ruz regresează cu o zi la fiecare câțiva ani.

Sărbătorile Parsi au tendința de a nu avea practicile speciale iraniene, precum Haft-sin, însă este posibil ca și aceștia să pregătească o masă sau o tavă cu lucruri simbolice precum tămâie, apă de trandafiri, o imagine a lui Zoroastru, orez, zahăr, flori și lumânări.

sursa: https://www.learnreligions.com/naw-ruz-bahai-zoroastrian-new-year-95887

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Definiția Mukti: emanciparea și obținerea salvării

Definiția lui Mukti Mukti este un derivat al cuvântului Mukt, care înseamnă eliberare, eliberare, libertate, iertare, salvare. În Sikhism, mukti...

Închide