Moș Crăciun… șaman

0

Moș Crăciun a fost șaman înainte de a fi asociat cu Crăciunul. Majoritatea simbolurilor și a iconografiilor pe care le asociem Crăciunului sunt derivate din tradițiile șamanice ale popoarelor native din Europa de Nord.

Multe dintre simbolurile și iconografia asociate sărbătorilor Crăciunului sunt derivate din tradițiile șamanice și păgâne ale populațiilor tribale din Europa de Nord pre-creștină. Copacul familiei lui Moș Crăciun începe în anul  10.000 îC cu șamanii cu coarne numiți Herne, Spiritul Marelui Vânător. De aici el a evoluat în Pan pentru cultura indo-europeană (8.000 – 4.000 îC) și grecul Era (2.000 îC), în Cernunnos pentru cultura celtă (1.000 – 750 ÎC), prin intermediul culturilor romane și nordice și în final la Sfântul Nicolae în secolul 20.

La fel ca Moș Crăciun, șamanii din Nordul extrem (din Laponia până în Siberia) au clopoței pe costumele ritualistice pentru a-și anunța prezența când intră în lumea spiritelor și pentru a speria orice spirit neprietenos care ar putea să stea la pândă. Roșul din roba lui Moș Crăciun simbolizează sângele sacru ce leagă toate ființele umane. Roșu este și un simbol al focului, un dar pe care șamanii l-au adus oamenilor din triburile pe care le serveau. Oamenii antici din Finlanda și din stepele ruse cred în Copacul Vieții. Rădăcinile Copacului Vieții se întind către lumea subterană, trunchiul copacului este existența zilnică, iar ramurile sale se întind în sus către tărâmurile cerurilor ale lumii de sus. Vârful Copacului Vieții atinge Steaua Polară iar șamanul se urcă pe acest copac metaforic pentru a vizita spiritele. Acesta este adevăratul sens al stelei din vârful bradului modern de Crăciun și de asemenea este motivul pentru care Moș Crăciun își are casa la Polul Nord.

Bradul de Crăciun este legat de copacul de foc sau de copacul cunoașterii. Vâscul este legat de simbolul fulgerului, al focului și al sexului.

Rădăcinile lui Moș Crăciun sunt în zeii Herne și Pan cu 10.000 de ani în urmă. Acest zeu Herne/Pan a avut multe nume, însă a fost mereu prezentat ca fiind întunecați, furiși sau purtând piei de animale, cu coarne de cerb și, până în secolul 17, cu un penis în erecție. Pan era acoperit cu blană, cu coarne, binevoitor sau totuși înșelător. Șamanii din acele timpuri conduceau ritualuri de Solstițiu de iarnă, inițiau Anul nou, ofereau ofrande zeilor, îi pedepseau pe cei răi, oficiau sacrificii și ritualuri de fertilitate. Ei cântau, dansau și săreau peste focuri în ritualuri sexuale simbolice pentru fertilitate.

Moș Crăciun modern este un conglomerat de zei germanici/nordici precum Thor, Donner și Odin, sau Wotan. Thor sau Donner purtau robe roșii și mergeau cu Care zburătoare de aur trase de doi berbeci (Cracker și Gnasher). Multe dintre obiceiurile lui Moș Crăciun, precum verificarea copiilor răi, călăritul calului alb și lăsatul mâncării peste noapte, pot fi regăsite în mitul lui Odin. Wotan călărea un cal alb cu 8 picioare pe cerul nopții, iar barba lui lungă, albă era suflată de vânt. Înaintea lui Moș Crăciun, Sfântul Nicolae era prezentat cu barbă întunecată la culoare. Poate că cei opt reni amintesc de calul cu 8 picioare al lui Odin. În Finlanda, Sf. Nicolae și-a luat formă umană adoptând numele de Joulupukki, care înseamnă Capra de Crăciun. Sf. Nicolae a avut deseori ajutoare ce pot fi ușor urmărite către niște rădăcini păgâne.

Sfântul Nicolae este cel mai venerat sfânt din Rusia și omologul șamanului atât de respectat de populațiile native. El este cel mai bine cunoscut ca patron al copiilor, cărora el le aduce cadouri în ajunul sărbătoririi sale în ziua de 6 decembrie. Majoritatea istoricilor religioși sunt de acord cu faptul că Sf. Nicolae nu a existat de fapt ci a fost sintetizat de creștinism din călugării istorici, Nicolae din Myra (secolul 4) și Nicolae al Sionului (anul 564 dC) însumați cu un număr de zei păgâni incluzând zeul teuton Hold Nickar, corespunzător zeului grec Poseidon.

sursa: https://drakebearstephen.wordpress.com/2014/11/12/shaman-claus/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Amintirile muzicale nu sunt șterse de Alzheimer sau de demență

Partea din creier responsabilă de catalogarea muzicii în mod automat pe bază de impulsuri meridiane autonome senzoriale pare să fie...

Închide