Iboga – Radacina vindecatoare sacra din Africa

0

Interesul recent in legatura cu plantele psihoactive a schimbat dinamica modului in care lumea occidentala priveste „drogurile”, Canabisul fiind in cele din urma legalizat si apreciat pentru adevaratele sale proprietati de vindecare. Noile cercetari demonstreaza beneficiile psihologice ale psilocibinei din ciuperci, iar experienta ciupercilor halucinogene se demonstreaza a fi benefica pentru tratarea depresiei, a anxietatii, a stresului post-traumatic si a altor probleme de sanatate.

thumb (1)

In plus, interesul enorm pentru Ayahuasca, liana din America de Sud care este transformata in bautura si ingerata in cadrul ceremoniilor de vindecare samanica, este un testament al puternicii abilitati ale plantei de a rezolva problemele fizice si psihologice, ajutand nenumarate persoane pe drumul cresterii sprirituale proprii.

Exista de asemenea un interes din ce in ce mai crescut pentru practicile de vindecare samanica, lumea occidentala incepand sa realizeze ca aceste plante sacre isi au locul lor cuvenit in dulapioarele cu medicamente. Acest tip de vindecare holistica pe care samanii il practica poate merge intr-un fel cu mult dincolo de ceea ce se ofera prin intermediul medicamentelor sintetizate din farmacii si din spitale si fara problemele create de catre efectele secundare ale substantelor chimice si a tratamentelor scumpe, care pe deasupra mai au nevoie si de foarte mult timp pentru a avea efecte.

O planta samanica mai putin cunoscuta, avand capacitatea de a vindeca probleme psihologice si spirituale este iboga, radacina unui mic tufis, Tabernanthe Iboga, originara din padurea tropicala din vestul Africii. Folosita in ceremonii, probabil de secole, iboga este simbolul spiritual al triburilor Bwiti si Fang, din Cameron si Gabon, cunoscute pentru riturile muzicale de trecere si pentru ceremoniile dansante ale focului, in care folosesc iboga drept mijloc de initiere pentru membrii tribului in ideea de a stabiliza comunitatea si de a rezolva problemele psihologice.

Compusii activi din iboga sunt alcaloizii ce se gasesc in coaja radacinii, care se decojeste de pe tuberculii radacinii, se usuca si apoi se piseaza sub forma unei pudre cu gust acid, care se ingereaza oral. Odata ingerata, calatoria halucinogena poate dura mai multe ore sau chiar zile, iar cel care este initiat este intr-o stare adanc meditativa pe intreaga durata a experientei, fiind strabatut de viziuni si halucinatii.

Cel mai larg intalnit scop clinic pentru iboga este tratamentul dependentelor, presupunand ingerarea ibogainei, un alcaloid gasit in iboga. Ibogaina este in principal folosita pentru a vindeca dependenta opiumice, precum cele de heroina, metadona si oxitocina, insa poate fi extrem de benefica si in cazul altor substante, precum cocaina sau alcoolul. Iboga este bine cunoscuta pentru vindecarile miraculoase si permanente pentru cei dependenti de o viata de heroina, intr-o singura sesiune, insa nu exista nicio explicatie stiintifica coerenta pentru modul in care acest fenomen are loc, pentru ca efectele iboga sunt mai mult asemanatoare rezultatelor subiective ale psihoterapiei. Calatoria vizionara pe care iboga o declanseaza are de obicei o semnificatie profunda si personala si se spune ca deseori aceasta porneste o retrospectiva a vietii personale ce aduce in fata celui care are experienta circumstantele si comportamentele care au dus la formarea comportamentului de tip dependenta. In acest fel, ofera pacientului o ocazie de a rescrie, sau de a reprograma personal toate obiceiurile negative si modelele comportamentale negative, eliminand in acest fel tendintele catre dependenta din personalitate.

“Ibogaina este un alcaloid triptofan psihoactiv derivat din coaja radacinii unei plante africane – Tabernanthe iboga. In ultimii ani s-a putut observa din ce in ce mai evident abilitatea acesteia de a trata atat dependentele de droguri cat si cele de alcool. Atat studiile stiintifice cat si povestile care circula, legate de aceasta, sugereaza ca o singura administrare a ibogainei are efectul inlaturarii simptomelor care apar atunci cand nu iti mai administrezi drogul de care esti dependent, o lunga perioada dupa administrarea acesteia. In plus, proprietatile psihoactive ale substantei (in cantitati mari poate induce o stare asemanatoare visului pentru mai multe ore) au fost legate in mod evident de procesul de intelegere si de inversare a comportamentului de dependenta de droguri.

In timp ce este absolut relevant sa punctam eficacitatea ibogai de a trata dependentele, probabil ca si mai important este sa notam faptul ca iboga poate avea un impact major in transformarea si imbunatatirea oamenilor normali, ajutandu-i sa se inteleaga mai bine pe ei insisi si trecutul lor si astfel sa traiasca o viata cu mai mult inteles si plina de lucruri frumoase. Pe scurt, iboga este un mijloc puternic de a descoperi fericirea pentru orice persoana care este prinsa in vartejul normal cultural al materialismului, al nihilismului si al apatiei. In acest fel, iboga actioneaza atat ca un puternic detoxifiant dar si ca un ghid spiritual interior, pentru ca experienta iboga este recunoscuta pentru curatarea fizica de toxine periculoase precum fluoridele si in acelasi timp declansator al unei serioase treziri spirituale.

“…eliberarea corpului de toate toxinele care intuneca mintea si eliberarea mintii de programarea deficienta si credintele limitative promite ca aceasta planta sa ofere o unealta extraordinara pentru cautatorii occidentali, care au pornit in aceasta calatorie colectiva de a trece dincolo de limitele Matrixului si de a se reconecta la Mama Pamant”.

Calatoria psiho-analitica declansata de iboga este extrem de profunda si este descrisa frecvent ca o intalnire fata in fata cu o inteligenta divina, undeva unde atat trecutul cat si viitorul personal pot fi examinate direct intr-o asemenea maniera incat sa permita initiatului sa interactioneze direct cu sinele sau trecut si viitor. Din acest punct de vedere, iboga e un fel de gaura de vierme spiritual, pentru ca permite unei persoane sa isi revada momente specifice din viata, observand si primind intuitii care schimba viata dintr-o perspectiva unica in timp ce descopera raspunsurile in legatura cu natura si importanta evenimentelor din trecut. 

“Unii oameni isi revad chiar si jumatate din viata si isi identifica gandurile negative si modelele comportamentale, unde au inceput ele si de ce. Unii oameni trec printr-un proces mai incet de „deprogramare”, iar asta este de asemenea in regula”.

Acest proces, desi dificil si plin de incercari din multe puncte de vedere, poate avea efectul rescrierii vechilor obiceiuri, comportamentelor si ideilor, conducand catre o versiune a sinelui care este eliberata de bagajul emotional si psihologic ce impiedica persoana respectiva sa isi traiasca viata la potential maxim. Cumva asemanator unei reporniri totale a masinariei psihologice, iboga este extrem de unica prin modul in care reorganizeaza personalitatea si procesele mentale in asa fel incat are puterea de a schimba cursul vietii persoanei respective pentru totdeauna.

“Ganditi-va la creierul vostru ca la un hard disc intr-un computer. Iboga este un soft care de-programeaza hard discul si elimina virusii. Proceseaza toate informatiile initiale (traume din trecut, sisteme de credinta, comportamente invatate…). Este un asa zis reset, astfel incat re-programarea sa aiba loc”, declara Gary Cook, saman ce faciliteaza experienta Iboga.

In cadrul ceremoniilor, iboga a fost administrata traditional de catre samani experimentati din lineajul Bwiti, insa in ultimul timp, odata cu cresterea interesului in legatura cu aceasta planta, multi vindecatori calificati si talentati au inceput sa faciliteze aceasta experienta pentru tot mai multe persoane. Din pacate, in Statele Unite si in anumite parti din Europa, iboga este ilegala, dar in multe locuri unde aceasta este legala sau exista un gol legislativ au aparut centre care vindeca folosind iboga.

Concluzie

Multe persoane inteleg in mod firesc faptul ca sanatatea mentala si bunastarea spirituala sunt radacina sanatatii per total, iar plantele medicinale samanice castiga din ce in ce mai mult respect pentru calatoriile profunde si deschizatoare pe care le produc.

Intelepciunea medicala moderna  a redus sanatatea umana la interactiunile chimice din corp si s-a detasat de rolul critic pe care psihicul uman il joaca in sanatatea globala sau in bunastare. Intelepciunea antica a vindecarii tinde sa priveasca fiinta umana altfel, mai intai intelegand ca fiinta umana trebuie sa fie psihologic si emotional bine dar si din punct de vedere spiritual trezita pentru a experimenta sanatate din abundenta si o pace care sa dureze.


sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Niciun comentariu

  1. este extraordinar ce efecte are aceasta planta/radacina. Unde o putem gasi la noi?

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Visarea lucida produce cele mai inalte frecvente cerebrale inregistrate vreodata

Visarea lucida este una dintre categoriile de visare pe care o experimenteaza multi oameni. Aceasta se intampla atunci cand cineva...

Închide