Harvardul întâlnește Himalaya – călugări cu puteri supranaturale demonstrează oamenilor de știință potențialul uman

0

Este fascinant să iei în considerare câte dintre vechile învățături ne spun că oamenii au capacitatea de a căpăta puteri extraordinare prin intermediul unor tehnici variate. Unele dintre aceste tehnici, cunoscute ca Siddhis-uri în tradiția yoga (din sanskrită, însemnând perfecțiune), includ meditația, dansul static, bătutul la tobă, rugăciunea, postul, substanțele psihedelice și multe altele.

În Buddhism, de exemplu, existența puterilor avansate este de mult timp acceptată; de fapt, Buddha se aștepta ca discipolii lui să atingă aceste abilități, însă în același timp să nu fie distrași de acestea. Un profesor de studii buddhiste și tibetane de la Universitatea din Michigan, Donald Lopez Jr., descrie multe abilități asociate chiar lui Buddha:

Cu această iluminare, se credea că deține multe feluri de puteri supranaturale, inclusiv cunoașterea completă a tuturor vieților anterioare personale dar și ale celorlaltor persoane, abilitatea de a știi gândurile altor persoane, abilitatea de a crea dubluri ale lui, abilitatea de a se ridica în aer și simultan de a emite foc și apă din corpul său… Cu toate că a trecut în nirvana la vârsta de 81 de ani, ar fi putut trăi ”un eon sau până la sfârșitul eonilor” dacă ar fi fost rugat să o facă. (sursa)

Din nou, există numeroase anecdote istorice despre ”oameni cu puteri extinse”, după cum îi denumește Institutul pentru studii noetice. Deoarece acest aricol se concentrează pe călugării buddhiști, iată un exemplu scris de Swami Rama în Living with the Himalayan Masters:

Nu am mai văzut înainte un om care putea să stea fără să clipească între opt și zece ore, nsă mai mult decât atât. El a levitat la 70 cm de sol în meditațiile sale. Am măsurat cu o sfoară, care apoi a fost măsurată cu o ruletă. Vreau să fie clar, cu toate că am menționat asta și mai înainte, că nu consider levitația o practică spirituală. Este o practică avanasată de pranayama folosind greutăți. Cine cunoaște relația dintre masă și greutate înțelege că este posibil să levitezi, dar numai după o practică îndelungată…

El avea (de asemenea) puterea de a transforma materia în diverse forme, precum schimbarea unei pietre într-un cub de zahăr. În fiecare dimineață el făcea multe asemenea lucruri. Mi-a spus să ating nisipul – iar grăunții de nisip s-au transformat în alune și fistic. Am mai auzit de această știință și înainte și cunoșteam principiile de bază însă nu prea am crezut în asemenea povești. Nu am explorat acest domeniu, însă sunt complet familiarizat cu legile guvernatoare ale științei. (sursa)

Există multe asemenea povești în cărți și în tradițiile orale, însă sunt doar povești, fiind la latitudinea cititorilor dacă să creadă în ele sau nu. Desigur, cineva care a aderat la niște învățături antice ar putea fi mai înclnat către a le crede mai mult decât niște povești. Având de partea noastră știința pentru a cerceta adevărul misticismului antic, este extrem de plauzibil să credem că asemenea capacități erau o cunoaștere comună.

Astăzi, există deja mai multe studii în domeniul parapsihologiei care au dat rezultate satisfăcătoare din punct de vedere statistic, mai ales atunci când s-au examinat descoperiri provenite din fizica duantică. Din această cauză, Max Planck, fizicianul teoretician care a formulat teoria fizicii cuantice, a declarat că el ”privește conștiința ca fiind fundamentală” și că el privea ”materia ca fiind un derivat al conștiinței”. El a mai scris și că ”nu putem trece dincolo de conștiință” și că ”toate lucrurile despre care vorbim, tot ceea ce privim ca existând punctează către conștiință”. Dalai Lama a susținut punctul său de vedere:

În general, chiar dacă există unele diferențe, cred că filosofia buddhistă și Mecanica cuantică își pot da mâna atunci când vine vorba despre perspectiva asupra lumii. Putem vedea în aceste exemple mărețe fructele gândirii umane. Indiferent de admirația pe care o simțim față de acești mari gânditori, nu ar trebui să uităm faptul că ei sunt ființe umane ca și noi. ()

R.C. Henry, Profesor de fizică și astronomie la Universitatea John Hopkins, explică acest lucru și mai departe:

O concluzie fndamentală a noii fizici confirmă faptul că observatorul crează realitatea. Ca observatori, sunt personal implicați în crearea propriei noastre realități. Fizicienii sunt forțați să admită că Universul este o construcție ”mentală”. Fizicianul pionier Sir James Jeans scria: ”Fluxul cunoașterii este îndreptat acum către o realitate non-mecanică; universul începe să arate mai mult ca un mare gând decât ca o mașinărie mare. Mintea nu mai pare să fie o intruziune accidentală în tărâmul materiei, ci ar trebui să o venerăm ca pe creatorul și guvernatorul acesteia. Treci peste acest lucru, acceptă concluzia de neatacat. Universul este mental-imaterial și spiritual. 

Pentru o listă (în engleză) de articole ce se pot descărca, despre rapoarte legate de fenomenele psihice, publicate în secolul 21, puteți apăsa .

Harvard și călugării din Himalaya

În timpul unei vizite la niște mănăstiri izolate în decursul anilor 80, profesorul de medicină Herbert Benson și echipa sa de cercetători a studiat călugării ce trăiau în Munții Himalaya, care puteau cu ajutorul g Yum-mo (o tehnică yoga) să își crească temperatura degetelor de la mâini și de la picioare cu o valoare absolut fascinantă de 17 grade celsius. Încă nu se cunoaște modul în care aceștia pot genera o asemenea căldură. ()

Lucrurile nu se opresc aici – cercetătorii au studiat și niște meditatori avansați la Sikkim, India, unde au fost uimiți de faptul că acești călugări își pot reduce metabolismul cu 64 de procente. ()

În 1985, echipa de cercetări de la Harvard a filmat câțiva călugări uscându-și hainele doar folosindu-și căldura coprului. Călugări ce petreceau nopți de iarnă la peste 4.500 de metri altitudine în Himalaya, nu sunt un lucru neobișnuit. Pe lângă acestea eistă multe articole în enleză legate de acest subiect.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Dacă te lupți cu încrederea în sine încearcă asta!

De fiecare dată când am avut ocazia de a pleca pentru câteva zile fără să îmi urmăresc reflexia (să spunem,...

Închide