Fatetele multiple ale realizarii spirituale

0

Daca ati citit povestile marilor mistici si sfinti, ati descoperit cu siguranta ca experientele spirituale vin intr-o multitudine de forme si formule. De exemplu:

  • Unii samani nord americani intra in stari alterate de constiinta, in care ei calatoresc catre alte dimensiuni pentru a gasi aliati si alte resurse vindecatoare pentru membrii tribului propriu.
  • Unii hindusi experimenteaza explozii puternice de energie, cunoscuta sub numele de kundalini, intra in stari extatice pentru multe ore sau se unesc pana la fuziune cu divinitati precum Shiva sau Kali
  • Sfintii si misticii crestini au avut viziuni transformatoare cu Iisus, au primit vizite din partea ingerilor si au manifestat stigmate (semne asemanatoare celor lasate de ranile crucificarii pe trupul lui Cristos) pe maini si picioare.
  • Biblia evreiasca este plina de povesti cu profeti si patriarhi care l-au intalnit pe Iehova intr-o forma sau alta – focul din tufisul in flacari, vocea din vant si asa mai departe.

Cu toate ca asemenea experiente dramatice pot avea un impact spiritual transformator asupra individului, acestea pot fi experiente de iluminare sau nu, dupa cum intelege buddhismul acest termen. De fapt, majoritatea traditiilor spirituale din buddhism minimizeaza importanta viziunilor, a vocilor, a puterilor, a energiilor sau a starilor alterate de constiinta, spunand ca ele doar incurca practicantul de la adevaratul scop al acalatoriei spirituale – care este o privire directa, eliberatoare in natura fundamentala a realitatii. Invatatura buddhista de baza in legatura cu impermanenta sugereaza faptul ca pana si cele mai puternice experiente spirituale vin si pleaca precum norii pe cer. Scopul practicii este de a realiza un adevar atat de profund si fundamental incat acesta nu se schimba pentru ca nu este de niciun fel experienta; este insasi natura realitatii. Aceasta realizare fara dubiu, de neschimbat, este cunoscuta sub numele de iluminare.

Una dintre invataturile de baza ale lui Buddha este Cele patru adevaruri nobile,  in care el explica natura si cauza suferintelor si a punctat catre „o cale in opt pasi” pentru eliminarea acestora. Aceasta cale culmineaza cu iluminarea, cunoscuta si sub numele de „eliberarea sigura a inimii”, in care se dizolva tot simtul separarii – si odata cu acesta toate emotiile negative si starile mentale bazate pe iluzia separarii, precum furia, ura, gelozia, dorinta si frica. (Buddhistii au opinii diferite in legatura cu ceea ce se reveleaza atunci cand simtul separarii dispare). Buddha a mai spus si ca toate fiintele au acelasi potential pentru iluminare, la fel de mult ca si el. In loc sa se priveasca ca fiind un caz special, Buddh a subliniat faptul ca el este doar o fiinta umana cu aceleasi tendinte interioare si tentatii ca toti oamenii. Unul dintre adevarurile la care s-a trezit sub Copacul Bodhi – copacul iluminari si al intelepciunii – a fost aceasta calitate spirituala esentiala. Singurul lucru care deosebeste o persoana obisnuita de Buddha, a spus el, sunt viziunile distorsionate, atasamanetele si emotiile schimbatoare ce impiedica adevarul sa se dezvaluie ochilor nostri.

Toate traditiile buddhiste sunt de acord in legatura cu invataturile fundamentale in legatura cu iluminarea – pana la urma, toate aceste invataturi provin din cele mai vechi si acceptate in mod universal discursuri ale lui Buddha. Traditiile difera, totusi, in legatura cu continutul iluminarii si de modurile precise prin care se poate atinge. Care este pana la urma scopul unei vieti spirituale? La ce te trezesti – si cum ajungi acolo? Puteti sa credeti sau nu, raspunsurile la aceste intrebari s-au schimbat de-a lungul secolelor pe masura ce buddhismul a evoluat.

Majoritatea traditiilor cred ca versiunea lor de iluminare exact aceiasi cu versiunea buddhista. Unii chiar pretind ca singura versiune adevarata este a lor – realizarea mai profunda, secreta a lui Buddha, pe care nu a indraznit vreodata sa o dezvaluie. Alti comentatori insista asupra faptului ca maestrii buddhisti au dus atat practica cat si iluminarea catre dimensiuni pe care nici macar Buddha nu le-a realizat. Oircare ar fi adevarul, traditiile difera in mod semnificativ intre ele.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cele mai bune gustari inainte de culcare

''Este in regula sa iei o gustare inainte de somn, mai ales daca au trecut cateva ore de la cina....

Închide