Există ceva care se numește iluminare?

0

Am citit recent un articol pe The Huffington Post, intitulat   (Nu există ceva care se numește iluminare). Era un post de pe blogul lui Byron Katie, un maestru cunoscut și fondator al The Work (Lucrarea), autoare a cărților Loving What Is (Iubește ceea ce este) și A Thousand Names for Joy (Cele o mie de nume ale bucuriei).

Acum vă puteți imagina că acest titlu a ridicat multe sprâncene. Katie spune ”Oamenii cred că au nevoie să se ilumineze ca să fie liberi, dar nimeni nu știe ce este iluminarea. Da, o găsim în textele sacre și da, acest guru sau acel lama spune că au obținut-o, însă este doar un concept; este povestea unui trecut. Adevărul este că nu exită așa ceva, iluminarea. Nu este nimeni în mod permanent iluminat; aceea ar fi o poveste a viitorului.”

Este iluminarea doar un concept? O poveste din trecut? Este greu de acceptat faptul că toți guru și sfinții timpului nostru au fost doar ”povești” și și-au indus în eroare proprii (câteodată milioane) devotați doar prin puterea sugestiei. Ar putea toate toate poveștile despre ființe iluminate și despre energia lor radiantă și înțelepciune să fie doar o poveste? Este de asemenea adevărat că oamenii devin proprii lor guru astăzi. Iluminarea nu mai înseamnă atât de mult venerarea unui idol sau căutarea unui maestru care să dea mai departe niște secrete străvechi. Avem youtube pentru asta, nu-i așa?

Există câte ceva de spus despre transmisia de la persoană la persoană, față în față a cunoașterii și energiei sacre, însă ce se întâmplă cu milioanele de oameni care nu au acces la un învățător spiritual? Sunt ei blestemați să nu aibă nicio speranță la iluminare? Pe cât de ciudat sună, poate cineva să învețe secretele iluminării de pe youtube sau din cărți? Răspunsul este complicat, pentru că iluminarea a fost întotdeauna o călătorie interioară. De asemenea, se spune că existe ”niveluri” de iluminare și cam cum arată acestea. Da, pot exista ghizi de-a lungul căii, însă perspectiva lui Byron este aceea că iluminarea este o experiență momentană și o ”măiestrie” a propriei povești.

A deveni mai conștient și a-ți asuma responsabilitatea pentru poveștile pe care ni le creăm în minte, văzându-le ca fiind ”adevărate” este un potențial blocaj către evoluția spirituală sau chiar către ”o pace mai profundă”. După cum spune și Katie, ”Există iluminare doar într-un moment. Crezi un gând care te stresează? Atunci ești confuz. Realizezi că gândul nu este adevărat? Atunci ești iluminat. Este atât de simplu. Și când următorul gând vine, poate ești iluminat, poate nu”.

Este chiar atât de simplu, Katie? Chiar așa să fie? Este cu siguranță un pas către a îți controla gândurile, emoțiile și acțiunile. Este un concept care este definit ca fiind eliberator (a nu te agăța de nicio perspectivă anume asupra poveștii pe care ne-o spunem nouă înșine). Însă asta este tot ceea ce este iluminarea? O conștiență a momentului prezent asupra unei povești false?

În orice caz, Katie are dreptate în legătură cu ivestigarea gândurilor stresante. ”Nu facem decât să ne credem gândurile, până în momentul în care le chestionăm”, spune Katie. Iluminat sau nu, gândurile stresante nu îți fac niciun serviciu, nu te conduc spre niciun fel de creștere spirituală, în nicio direcție. Asta desigur, dacă nu devii conștient de ele și te întrebi ”sunt ele cu adevărat adevărate?”

Crezi în iluminare? Povestiție-ne dedesubt.

sursa:Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
A fi

Te-ai întrebat vreodată de ce lumea, atunci când o vezi mișcându-se cu o viteză cu care nu ești obișnuit, are...

Închide