Cunoașterea naturii divine prin Tora

0

În tradiția evreiască, modul în care găsești calea către Dumnezeu este studiul Torei. În afară de toate învățăturile în legătură cu comportamentul și ritualistica, Tora este sursa principală de informații în legătură cu natura lui Dumnezeu. Studiind Tora și observând modul în care aceasta îl descrie pe Dumnezeu, studții încep să înțeleagă o parte din natura divină.

Dumnezeu există în eternitate

Conform perspectivei din Tora asupra existenței, Dumnezeu este sursa a tot ceea ce este și Dumnezeu este etern – El este, El a fos și El va fi. Prima dintre cele zece porunci, ”Eu sunt Domnul Dumnezeul tău” este porunca pentru recunoașterea existenței lui Dumnezeu. Această afirmație simplă este inima oricărei credințe evreiești și tot ceea ce reprezintă Tora.

Dumnezeu nu este un ”El”

Tora este scrisă în ebraică, iar referința la Dumnezeu se face prin intermediul formei masculine. La fel ca și în alte limbi, folosința pronumelui masculin nu are legătură cu genul; de exemplu oamenii vorbesc despre ”umanitate” când de fapt ei vor să vorbească despre ”specia umană”. În Tora, Dumnezeu nu este masculin și orice efort de a-l vedea pe Dumnezeu ca masculin este limitativă și de aceea interzisă potrivit tradițiilor Torei. Folosirea unor pronume specifice, masculine atunci când ne referim la Dumnezeu este doar o limitare lingvistică.

Dumnezeu este o singură entitate

O rugăciune cunoscută sub numele de Sheh-mah este citită de două ori pe zi potrivit tradiției evreiești, iar cuvintele sale sunt cele din Tora. Propoziția principală, cunoscută foarte bine în rândul evreilor, este Sheh-mahyis-rah-ehl ah-doe-nahy eh-low-hay-new ah-doe-nahy eh-khahd (Ascultă, o Israel, Domnul Dumnezeu nostru este Unu). Cu alte cuvinte, în ritualul zilnic, evreii susțin și repetă unicitatea lui Dumnezeu.

Dumnezeu este pretutindeni – da, pretutindeni

Învățătura evreiască îl descrie pe Dumnezeu ca omniprezent. Luând în considerare ideea că Dumnezeu este pretutindeni, atât departe cât și aproape, este important să facem o distincție între viziunea Tora asupra lui Dumnezeu și cea a panteismului. Punctul de vedere din Tora este că totul se află în Dumnezeu, pe când în panteism este marcată noțiunea că totul este Dumnezeu.

Un mod în care este descris Dumnezeu în liturghiile evreiești este Ah-vee-new mahl-kay-new (Tatal nostru, regele nostru). Această frază implică faptul că Dumnezeu este atât aproape cât și departe. Tatăl este apropiat și familiar; poți sta în poala tatălui tău și să îi atingi pieptul. Un rege, pe de altă parte, este cineva pe care poți sa nici nu îl vezi în decursul vieții.

Dumnezeu își întinde brațele, însă El nu are brațe

Cei care studiază Tora se confruntă constant cu o aparentă contradicție în acest text. Tora spune în mod clar că nimeni nu poate să îl conceapă pe Dumnezeu, însă din când în când îl descrie pe Dumnezeu în termeni umani. 

O imagine faimoasă din Tora este ”brațul întins al lui Dumnezeu”. Tora spune: ”Eu sunt Dumnezeu și voi lua de la tine povara Egiptului. Te voi salva de la a îi sluji. Te voi răsplăti cu un braț întins și cu mari judecăți”. (Exodul 6:6) Unbraț întins este o imagine extrem de concretă. Cu toate acestea este interzis de legile evreiești să concepi ceva legat de Dumnezeu ăntr-o formă concretă sau să îl limitezi pe Dumnezeu sub orice fel. Deci cum reconciliem această imagine? Un principiu important din Tora spune că ”Tora vorbește pe limba omului”. Această noțiune, repetată atât de des în comentariile făcute asupra Tora de-a lungul secolelor, este o memento al faptului că oamenii folosesc imagini finite pentru a ”prinde” infinitul, știind că acest lucru este imposibil. Aceste imagini concret umane sugerează anumite lucruri, însă literatura Tora de-a lungul timpului atenționează asupra faptului că cei care studiază Tora trebuie să aibă grijă la imaginile încare imaginile concrete pot fi obstacole mai degrabă decât elemente clarificatoare.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Șapte pași ca să îți amintești visele

Majoritatea persoanelor nu se gândesc la efectele pe care visele le au asupra vieții conștiente, însă visele te ajută să...

Închide