Cum să recunoști un ghid sau învățător spiritual autentic

0

Am auzit următoarea poveste:

Trei oameni orbi stau în jurul unei mese într-o casă unde ei sunt oaspeți. Ei discută dacă fructul pe care gazda le-a oferit-o era strugure, pară sau piersică. Niciunul dintre ei nu mai mâncase vreodată vreunul dintre cele trei fructe. Totuși, ei auziseră o grămadă despre diferite fructe și astfel cunoșteau ceea ce au experimentat alți oameni în legătură cu fructele. Fiecare dintre ei avea o părere diferită. Unul dintre ei spunea că fructul este strugure, celălalt că este pară, iar cel de-al treilea argumenta că trebuie să fie piersică, fiecare dntre ei crezând că are dreptate doar el. Cea de-a patra persoană prezentă, gazda, care nu era oarbă, spunea că niciunul nu are dreptate și că fructul pe care l-au gustat este măr.

Cei trei orbi, care nu erau conștienți de faptul că gazda lor nu este oarbă, vroiau să își convingă gazda că au dreptate ei, că au citit mult în legătură cu asta și că sunt experți în domeniu. Ei argumentau că nimeni nu poate declara pur și simplu să spună, în acest caz, că fructul poate să fie doar măr, deoarece fiecare opinie reală promovează progresul științific și că adevărul se găsește doar printr-o dezbatere reală,. Gazda lor le-a spus că el de fapt chiar poate să vadă că fructul pe care l-au consumat era măr și că nu a văzut de ce era necesar să deschidă o dezbatere în legătură cu acest subiect, iar cei trei orbi au ridicat discuția la un nivel spiritual punând sub semnul întrebării dacă vederea chiar există sau dacă niște caractere înalte și puternice, precum gazda lor, a inventat această idee ca să le polișeze pe ale lor. Gazda i-a observat în liniște pentru o vreme și a VĂZUT că este incapabilă să îi convingă pe cei trei, orice argument ar folosi, așa că a părăsit camera.

Care este Adevărul?

Adevărul este că cei trei orbi nu aveau nicio problemă cu ochii lor. Viziunea lor era încețosată de un nor gros de gânduri, ca de exemplu următoarele:

“Este imposibil să fii sigur dacă vederea, ca realitate palpabilă chiar aexistă și acest lucru nu este doar ceva ce unii oameni – precum gazda noastră – visează. Văzând Maeștrii aici, Învățători treji acolo, aceasta este situația. Nu avem nicio idee, nu știm ce este vederea și ce văd așa zișii văzători văd. Același lucru i se aplică și ”Maeștrilor”. De ce ar fi ”Maeștrii” niște observatori mai buni decât suntem noi, sau mai ales de ce ar fi ei purtători ai adevărului? Doar pentru că au meditat câțiva ani? Sau doar pentru că au crescut în mănăstiri? Sau pentru că sunt buni oratori? Sau pentru că au carismă? Sau pentru că sunt iluminați? Toate acestea sunt lucruri subiective, intangibile”.

Dacă acești oameni ar fi putut să stea liniștiți pentru o scurtă perioadă de timp și să-și întoarcă atenția către interior, acest nor gros de gânduri ar dispărea în mod gradat, iar ei ar putea să vadă clar: fructul pe care tocmai îl mâncaseră era măr!

Nici măcar nu ar fi fost necesar să li se explice că asta era, pentru că l-ar fi recunoscut ei înșiși!

Criterii pentru Recunoașterea Semnelor de Circulație

Această poveste ilustrează faptul că acel Căutător merge pe Calea sa înconjurat de un nor gros de gânduri, care nu îi permit să vadă calea ce îl conduce către adevăr. În aceste circumstanțe este important ca acest Căutător să recunoască și să observe semnele de circulație pe care cei treziți, Maeștrii ”văzători” le-au lăsat special pentru ca să îi conducă în afara problemelor.

Unele aspecte ce pot ajuta Căutătorul să recunoască semnele de circulație:

  1. un învățător treaz predă doar libertate, conjurând Căutătorul să se trezească, să fie liber de minte, de Ego, de lume, de obiceiuri și tradiții etc.;
  2. un învățător treaz nu oferă niciodată metode de progres spiritual ale Căutătorului pentru că este conștient că toate aceste metode întăresc mintea dominată de Ego și aprofundează starea condiționată a individului;
  3. un învățător treaz poate fi doar un far, luminându-ți calea, însă trebuie să o înțelegi și să mergi pe ea;
  4. un învățător treaz nu împlinește așteptările Egoului și ale minții, așa că nu va fi cineva pe care Căutătorul și-l imaginează.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O cruce veche de 1.100 de ani poate rescrie istoria creștinismului

Un arheolog amator din Danemarca a făcut descoperirea vieții sale. În timp ce căuta artefacte vechi cu ajutorul detectorului său...

Închide