Cum ne face admirația generoși

0

Ce au în comun Marele Canion, Capela Sixtină și privitul la stele? Acestea ne pot aprofunda recunoștința pentru lumea din jurul nostru și să ne inspire o senzație profundă de admirație. Aceasta este deseori acompaniată de conștiența existenței unui lucru mai mare decât noi înșine – faptul că noi jucăm un mic rol într-un dans cosmic întrețesut, căruis îi spunem viață.

Dar este oare această experiență strict personală? Cercetări noi efectuate la UC Berkley și UC Irvine sugerează faptul că admirația pentru experiențe ne pot face să fim mai generoși față de cei din jurul nostru. Cu alte cuvinte, admirația poate conduce la o lume mai bună.

“De sute  de ani, oamenii au vorbit despre importanța admirației în viața umană și în relațiile interpersonale”, spune Paul Piff, profesor asistent la catedra de psihologie și comportament social de la UC Irvine. “Abia acum începem să creăm unelte pentru testarea și înțelegerea acesteia”. Piff și echipa sa au condus o serie de experimente pentru a investiga tipul de experiențe pe care le inspiră admirația, modul în care admirația conduce la un comportament pozitiv față de ceilalți și cum diferă aceste efecte de cele produse de emoțiile pro-sociale.

În cadrul primului studiu, participanților li s-a cerut să noteze frecvența cu care simt admirație în general, apoi au completat un test care a măsurat comportamentul în general. Rezultatele au arătat faptul că cei care sunt înclinți maim ult către admirație au un comportament mai generos, chiar și după ce iau în considerare alte emoții poztive precum compasiunea sau iubirea. În timp ce această descoperire este încurajatoare, echipa mai are destul de mult până să demontreze că admirația conduce în mod direct la un comportament pozitiv vis-a-vis de ceilalți.

În cel de-al doilea studiu, particpanții și-au reamintit un moment în care au simțit admirație – de exemplu perspectiva oferită de vârful unui munte sau un apus uimitor de soare în ocean – și apoi au fost rugață să completeze o acțiune în care trebuiau să iau o decizie pe baze de etică. Încă o dată, cei care au experimentat admirație au prezentat un comportament mult mai etic decât cei care și-au amintit emoții precum mândria.  Participanții au raportat faptul că admirația a produs ”o senzație redusă de importanță a sinelui relativ la ceva mult mia mare și mai puternic la care s-au simțit conectați” spune Piff. Analizele ce au urmat studiului au confirmat senzația acestui ”sine mic”, ce era responsabil pentru acest comportament etic. Acest lucru pare să sugereze că experiența admirației conduce oamenii către ajutorul oferit celorlalți.

Un alt experiment a arătat unor diferite grupuri de indivizi câteva videoclipuri ce insipiră admirație, precum Planet Earth, un videoclip cu animale haioase și un videoclip neutru. Din nou, oamenii care au simțit admirație, au povestit despre existența unui ”sine mic” ce a condus la un comportament generos. S-a putu observa că aceste comportamente sunt aplicabile și în afara laboratorului. După ce au privit un minut întreg un eucalipt, participanții au fost mult mai săritori în momentul în care un cercetător a scăpat în mod ”accidental” o cutie plină de creioane pe jos, decât cei care au privit pentru același timp o clădire înaltă.

Însă, continuă admirația să aibă efecte benefice asupra comportamentului social chiar dacă stimulii sunt amenințători sau nu sunt asociați cu natura deloc? Într-adevăr, vizionarea unor videoclipuri cu dezastra naturale (ex: vulcani) sau cadre de foarte aproape cu picături de apă colorate mișcându-se cu încetinitorul, a făcut ca participanții să aibă o tendință mai pronunțată de a fi corecți atunci când împart resursele cu ceilalți.

“Chiar și aceste minute în care au văzut niște picături de apă le-au reamintit despre inter-conexiunile și complexitatea lumii naturale și de aceea acestea au produs admirație și senzația sinelui mic”, spune Piff. Aceasta este una dintre calitățile remarcabile pe care le avem cu toții în interiorul nostru. Nu ai nevoie să te urci în vârful muntelui pentru a te bucura de perspectivă și să o și simți ca și cum ai fi acolo.

Piff investighează acum dacă admirația se poate transmite între oameni, procentul în care aceste efecte pozitive se regăsesc în cazul persoanelor care simt foarte rar admirația și dacă aceste efecte se pot aplica în mod universal în cadrul unor culturi diverse.

“Atunci când oamenii simt admirație ei își doresc să împărtășească experiența cu alții, sugerand că aceasta nu are nicio componentă virală în ea” spune Piff. “Poate că acesta este doar un alt mod în care oamenii pot fi uniți – făcând în așa fel încât ei să își dorească să își împărtășească experiențele pozitive în mod colectiv cu ceilalți”.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ascultarea busuiocului

O preoteasă zen ne împărtășește modul în care ea aduce mindfulness-ul în propria bucătărie. Dana Velden este preot zen și...

Închide