Cum influenteaza constiinta proprie mediul inconjurator?

0

In martie anul acesta, revista de stiinta Nature a anuntat un lucru pe care oamenii deja il cunosc: faptul ca exista dovezi clare ca cea de-a sasea mare extinctie planetara este in desfasurare. 

Ultima extinctie masiva a avut loc acum aproximativ 65 de milioane de ani, atunci cand o cometa sau un asteroid a lovit peninsula Yucatan, situata undeva unde astazi se afla Mexicul, producand furtuni de foc ale caror emisii de praf au racit planeta si care a cauzat disparitia a 76% dintre speciile existente, inclusiv a dinozaurilor. Precedentele 4 extinctii masive au fost produse datorita incalzirii si racirii globale gradate si au avut loc de-a lungul a sute de mii de miloane de ani. Ceea ce este special in legatura cu prezenta extinctie este rapiditatea ei, desfasurandu-se de-a lungul a doar cateva secole, elementul cel mai important fiind faptul ca este produsa de mana omului. Ne trezim destul de greu la realitatea unui dezastru ecologic global al schimbarii climaterice al extinctiei speciilor si poluarii. Totusi, exista o alta dimensiune in legatura cu acest fenomen pe care nu trebuie o ignoram. Nu este doar mediul inconjurator in pericol ci si mediul interior si conexiunile dintre cele doua. In timp ce culturile indigene si samanii lor ar privi mai intai catre interior pentru a intelege exteriorul, acest mod de gandire nu face parte din traditia noastra vestica. Si in timp ce traditiile spirituale estice ne-au ajutat sa intelegem ca transformarea personala depinde de schimbarile interioare, dimensiunea macrocosmica mai mare a acestor invataturi a fost in mare parte trecuta cu privirea. Insa, orice intelegere holistica, spirituala a situatiei precare globale prezente are nevoie in mod organic de aceasta perspectiva.

Cum putem sa „infruntam faptele si sa ne asumam realmente responsabilitatea pentru situatia exterioara daca noi nu stim sau nu constientizam ce se intampla in mediul nostru interior, in lumea noastra interioara a propriului suflet si a sufletului lumii?”

Mai intai ar trebui sa intelegem ca similar modului in care actiunile fizice afecteaza lumea exterioara si au produs actuala criza ecologica, constiinta noastra afecteaza direct lumea noastra interioara. Lumile interioare sunt modelate de catre constiinta umanitatii mai mult decat putem noi intelege, motiv pentru care atat de multe invataturi spirituale subliniaza importanta atitudinii si valorilor dupa care ne ghidam in viata. Dupa cum a spus Maica Tereza „Nu este vorba despre ceea ce faceti, ci despre iubirea pe care o puneti in ceea ce faceti”. Atitudinea constiintei noastre este factor determinant in lumea interioara. In concluzie, s-a nascut ideea ca dezastrul actual ecologic vine din atitudinea separarii. Cultura noastra occidentala se concentreaza pe bunastarea individuala materiala cu pretul relatiei de interconectare cu Totul. De asemenea, am separat lumea fizica de radacinile sale adanc infipte in sacru. Acest lucru a permis umanitatii sa abuzeze si sa polueze lumea intr-un mod de neconceput pentru orice cultura indigena care se pleaca in fara sacralitatii creatiei.

De multi ani observ modul in care nepasarea si uitarea acestei sacralitati a fost un factor distructiv pentru lumea interioara, pentru sufletul individual si cel al lumii. In ultimii ani, ceea ce a fost in mod special distrugator a fost abuzul imaginatiei. Imaginatia in traditiile spirituale a fost inteleasa mult timp ca un pod intre lumi, o conexiune cu sufletul nostru ce permite accesul catre lumea simbolica ce sta la baza lumii fizice. Este aceasta lume simbolica arhetipala, cea care da inteles si profunzime vietii noastre exterioare.

Totusi, recent am descoperit „Secretul legilor atractiei”: cum sa ne folosim imaginatia ca mod de a atrage viata exterioara sau obiecte materiale pe care ni le dorim. Proiectandu-ne dorintele si iluziile in lumea interioara am desacralizat-o folosind-o pentru castigul personal si atat. Invataturile spirituale si povestile ne-au atras atentia in legatura cu acest fapt insa nesocotirea tuturor lucrurilor inafara dorintelor egoului inseamna ca am desacralizat lumea interioara astfel incat nu mai poate cu usurinta sa dea sens vietilor noastre. Prin intermediul lacomiei noastre am poluat nu doar raurile ci si apele sacre din lumea interioara.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Practicati recunostinta – imbunatateste atat fericirea cat si satisfactia vietii

Aceasta pare sa fie o strategie usor de pus in aplicare, insa, am aflat din experienta personala ca aduce transformari...

Închide