Crestinismul mistic sau Conceptia Rosicruciana asupra Cosmosului – partea 1

0

O scurta introducere.

Un Tratat elementar despre trecutul umanitatii, structurile prezente si despre dezvoltarea din viitor

de

Max Heindel

 

Partea I

Structura omului din prezent si metode de dezvoltare

 

Lumea vestica este, cu siguranta, avangarda speciei umane si, din motive pe care le voi dezvolta in paginile urmatoare, se stipuleaza de catre Rosicrucianism faptul ca nici „Iudaismul” si nici „Crestinismul popular” nu vor fi religii mondiale, ci doar adevaratul Crestinism ezoteric.

Buddha, maret si sublim, poate fi Lumina Asiei, dar Cristos va fi recunoscut ca fiind Lumina lumii. Precum soarele ce straluceste mai puternic decat orice alta stea de pe cer,  sterge orice urma de intuneric si ofera viata si lumina tuturor fiintelor, la fel, nu prea departe in viitor, va sterge si va inlocui toate celelalte religii, adevarata religie a lui Cristos. pentru binele etern al umanitatii.

In zilele noastre, prapastia ce se casca intre minte si inima se largeste din ce in ce mai mult pe masura ce mintea zboara de la o descoperire la alta, in domeniul stiintei, iar aceasta departare lasa inima din ce in ce mai in urma. Mintea cere, in mod definitiv, si nu va fi satisfacuta cu nimic mai putin decat cu o demonstratie materiala a omului si a celorlalte creaturi ce formeaza lumea fenomenologica. Inima simte instinctiv ca exista ceva mai maret si isi doreste acel lucru care se simte a fi un adevar mai inalt decat cel ce poate fi inteles de catre minte. Sufletul omului s-ar lasa, cu placere, condus doar de mecanismele intuitiei; s-ar scalda, cu placere, in fantana eterna a luminii si iubirii spirituale; dar viziunile moderne stiintifice i-au taiat aripile si acum zace, lipsit de pene si mut, nesatisfacut, fiind chinuit de blocaje precum Prometeu a fost chinuit de vultur .

Este acesta un lucru necesar? Nu exista nici o zona comuna unde capul si inima sa se intalneasca, sa se ajute una pe alta si prin acest ajutor mutual sa devina mai eficiente in cautarea adevarului universal, fiind satisfacute in mod egal?

La fel de sigur precum faptul ca lumina pre-existenta a creat ochiul, la fel lumina este vedere; la fel de sigur precum dorinta pentru crestere a creat sistemele digestive si asimilative, la fel exista dorinta atingerii stadiului ultim de dezvoltare; la fel de sigur precum gandurile au existat inaintea creierului, asa si creierul este o constructie speciala pentru exprimarea acestora; la fel de sigur precum mintea scotoceste si culege secretele din natura prin simpla putere a intentiei, asa si inima va gasi un mod de a rupe lanturile si de a isi satisface dorintele. In acest moment, inima este inlantuita de catre creierul dominant. Intr-o buna zi, ea isi va strange forta si va iesi din inchisoare, devenind o putere mai mare decat mintea.

La fel de sigur este faptul ca nu exista contradictii in natura, deci, inima si mintea, trebuie sa fie capabile sa se uneasca. Acest lucru indica faptul ca scopul exact al acestei carti este acest teren comun al mintii si al inimii deopotriva. Scopul este de a arata unde si cum mintea, ajutata de intuitia inimii, poate intra mult mai adanc in misterele fiintei, decat ar putea-o face singura; de a arata cum inima, prin uniune cu mintea, poate fi oprita de a la o lua razna; de a arata ca fiecare dintre cele doua poate avea un rol extrem de important in aceasta actiune, fara a exista conflicte intre ele, ci doar satisfactie reciproca.

Numai atunci cand se atinge cooperarea si vointa perfectionata, omul va putea sa ajunge la o intelegere superioara, adevarata, a sinelui sau si a lumii din care face parte; doar astfel poate dzvolta o minte mult mai deschisa si o inima mult mai mare.

Cu fiecare nastere, ceea ce pare a fi o noua viata, vine printre noi. Vedem acea mica forma cum creste si traieste, devenind un factor in vietile noastre, pentru zile, luni sau ani. In cele din urma, vine o zi cand acea forma moare si incepe sa se descompuna. Acea viata care a venit, despre care noi nu am stiut nimic, a trecut in planul invizibil de dincolo, iar noi in tristete ne intrebam „-De unde a venit? Ce a fost aici? Incotro s-a dus?”

La trecerea peste fiecare prag forma scheletronica a mortii ne produce frica. batrani sau tineri, sanatosi sau bolnavi, bogati sau saraci, toti , in mod asemanator, trebuie sa treaca in umbra si de-a lungul secolelor s-a tot cautat o explicatie pentru misterul vietii – misterul mortii.

In ceea ce priveste marea majoritate a oamenilor, in legatura cu cele trei mari intrebari: de unde venim? De ce suntem aici? Unde mergem?, intrebarile raman fara raspuns pana in zilele noastre. Din pacate, a devenit acceptata in masa ideea ca nimic nu poate fi cunoscut de o maniera precisa, in legatura cu aceste cautari adanci ale umanitatii. Nimic nu ar putea fi mai gresit decat o asemenea idee. Fiecare, fara exceptie, este capabil de a obtine informatii la prima mana, clare, despre acest subiect; fiecare poate investiga personal starea spiritului uman, atat inainte cat si dupa moarte. Nu exista favoritism si nici nu sunt necesare daruri speciale. Fiecare dintre noi are inerente facultatile necesare pentru a putea cunoaste aceste chestiuni; dar, da! Exista un „dar”, insa acest „dar” nu este foarte restrictiv. Aceste abilitati sunt prezente in toti, cu toate ca sunt latente in marea majoritate. Este necesar un efort consecvent pentru a le trezi si se pare ca acesta este un factor intimidant foarte puternic. Daca aceste abilitati, „trezite si constientizate”ar putea fi privite din punct de vedere financiar, chiar daca preturile ar fi exorbitante, multi oameni ar plati pentru a castiga avantaje imense asupra celorlalti, insa numai cativa doresc sa traiasca viata intr-un mod de asemenea natura incat sa le trezeasca. Aceasta trezire survine doar prin efort constant si intr-un cadru linistit si relaxat. Nu se poate cumpara; nu exista un drum regal catre ea.

Este de la sine inteles faptul ca ai nevoie de practica pentru a canta la pian si este inutil sa gandesti ca poti deveni regizor fara a fi gata sa faci practica. Cu toate acestea, cand vine vorba despre suflet, moarte, lumea de dincolo sau despre marile mistere ale fiintei, multi cred ca stiu tot la fel de multe cat stiu si ceilalti, crezand totodata ca au aceleasi drepturi de a exprima o opinie cu toate ca nu au studiat subiectul nici macar pentru o ora.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Teoria Pamantului gol – partea a III a

Anomaliile instrumentelor de la polii pamantului Apropiindu-ne de polii magnetici, acul busolei are varful indreptat in jos - si trecand...

Închide