Crestinismul mistic sau Conceptia Rosicruciana asupra Cosmosului – partea 2

0

  • O scurta introducere.Un Tratat elementar despre trecutul umanitatii, structurile prezente si despre dezvoltarea din viitor de Max Heindel Partea I Structura omului din prezent si metode de dezvoltare  Lumea vestica este, cu siguranta, avangarda speciei umane si, din motive pe care le voi dezvolta in paginile urmatoare, se stipuleaza de catre Rosicrucianism faptul ca nici “Iudaismul” si nici “Crestinismul popular” nu vor fi religii mondiale, ci doar adevaratul Crestinism ezoteric. continuare: http://noulpamant.ro/articole/spiritualitate/crestinismul-mistic-sau-conceptia-rosicruciana-asupra-cosmosului/

De fapt, nimeni care nu a studiat problematica nu trebuie luat in considerare. La tribunal, unde sunt chemati experti pentru a proba datele, acestia sunt mai intai examinati pentrua li se determina competentele. Greutatea marturiilor lor vor fi nule daca nu sunt gasiti a fi profesionisti in ramura de cunoastere in care cunostintele lor sunt cautate.

Daca totusi se considera ca sunt calificati – prin studiu si practica – in a exprima o parere de expert, aceasta e primita cu cel mai mare respect si consideratie; si daca aceasta marturie e coroborata cu altele la fel de profesionale, acestea adauga o greutate imensa dovezilor prezentate anterior.

Marturia irefutabila a unor asemenea personaje contrabalanseaza marturiile a mii sau milioane de oameni ce nu stiu nimic despre subiect, pentru ca nimic, chiar inmultit cu un milion ramane tot nimic. Este la fel de adevarat pentru orice subiect ca de pilda matematica.

Dupa cum am mai spus-o anterior, putem intelege faptele usor in ceea ce priveste partea materiala a lumii, dar cand vine vorba de lucrurile de dincolo de simturi, atunci cand lumea supra-fizica intra in discutie, cand relatia lui Dumnezeu cu omul, cele mai adanci mistere ale scanteii nemuritoare de divinitate din fiecare, denumita suflet, trebuie probate, atunci cu totii striga la a reconsidera toate opiniille si ideile in legatura cu problemele spirituale din partea unui cercetator care a atins intelepciunea in aceste domenii.

Si mai mult decat atata, multi nu se vor multumi prin a cere aceeasi consideratie pentru parerile lor, dar vor avea o atitudine batjocoritoare fata de cuvintele pline de intelepciune, vor incerca sa arate ca dovezile sunt frauduloase si ca avand siguranta suprema a celei mai mari ignorante vor sustine ca, din cauza ca ei nu stiu nimic despre aceste lucruri, este absolut imposibil ca oricine altcineva sa stie. Omul care isi constientizeaza ignoranta a facut primul pas catre cunoastere

Calea catre cunoasterea directa nu este usoara. Nimic din ceea ce merita sa ai nu vine fara efort persistent. Nu se poate sa repeti prea des ca nu exista lucruri speciale precum daruri sau noroc. Tot ceea ce cineva este sau are este rezultatul efortului acelei persoane. Ceea ce lipseste in comparatie cu altii este latent in el si capabil de dezvoltare prin motode potrivite.

Daca cititorul, intelegand ideea in profunzime, se intreaba „-Ce trebuie sa fac ca sa obtin cunostinte directe?”, urmatoarea poveste poate servi ca exemplu pentru ceea ce inseamna ideea de baza in ocultism:

Un tanar a venit la un intelept, intr-o zi , si a intrebart „-Domnule, ce trebuie sa fac pentru a deveni intelept?” Inteleptul nu a schitat nici un raspuns. Tanarul, dupa ce a repetat intrebarea de cateva ori obtinand acelasi rezultat, a plecat pentru a se intoarce a doua zi cu aceeasi intrebare. Din nou, nu a primit nici un raspuns si s-a intors din nou a treia zi, repetand iarasi intrebarea sa: „-Domnule, ce trebuie sa fac pentru a deveni intelept?”

In cele din urma, inteleptul s-a ridicat si a mers la un rau din apropiere. A intrat in apa indicandu-i tanarului sa-l urmeze. Cand au ajus la o adancime suficient de mare, inteleptul l-a luat pe tanar de umeri si l-a tinut sub apa, in ciuda eforturilor acestuia de a se elibera. Intr-un final, totusi, i-a dat drumul si cand tanarul si-a recapatat suflul, inteleptul l-a intrebat:

„-Fiule, cand erai sub apa, ce ti-ai dorit cel mai mult?”.

Tanarul a raspuns fara ezitare: „-Aer, aer! Vroiam aer!”

„- Nu ti-ai dorit bogatii, placeri, putere sau iubire, fiul meu? Nu te-ai gandit la nici una dintre acestea?” a intrebat inteleptul.

„- Nu, Domnule! Vroiam aer si ma gandeam numai la aer” a venit raspunsul imediat.

„-Atunci, pentru a deveni intelept trebuie sa iti doresti intelepciunea cu o intensitate la fel de mare cu care ti-ai dorit aerul. Trebuie sa lupti pentru ea pana la excluderea tuturor celorlalte teluri din viata. Trebuie sa fie singura ta aspiratie, zi si noapte. Daca ai sa cauti intelepciunea cu ardoare, fiuele, cu siguranta vei deveni intelept” spuse maestru.

Aceasta este prima si cea mai importanta cerinta pentru ca aspirantii sa primeasca cunostinte oculte – ei trebuie sa aiba o dorinta de nezdruncinat, o sete intensa pentru cunoastere; un zel pentru care nici un obstacol nu este greu de cucerit; dar telul suprem pentru cautarea cunostintelor oculte trebuie sa fie o dorinta arzatoare de a ajuta umanitatea in totalitate, lasand laoparte persoana sa, pentru a lucra pentru ceilalti. Daca nu este sustinuta de catre aceasta motivatie conoasterea oculta este periculoasa.

Fara a avea aceste calificari, in special ultima, intr-o masura mai mare sau mai mica, orice incercare de a traversa cararea anevoioasa a ocultismului este o incercare periculoasa. O alta cerinta pentru aceasta cunoastere directa, totusi, este studiul materialelor pe teme legate de ocultism. Anumite puteri oculte sunt necesare pentru investigarea directa a chestiunilor legate de starile omului prenatale si post mortem, insa nimeni nu trebuie sa dispere in a obtine informatii despre aceste conditii in cazul in care puterile sale oculte nu sunt suficient de dezvoltate. Precum cineva poate afla lucruri despre Africa, atat prin calatorii la fata locului cat si prin citirea descrierilor calatorilor care au fost deja acolo, la fel poate vizita, daca doreste, lumile superfizice. Pentru a face asta, insa, trebuie sa fie pregatit sau sa invete de la altii care s-au pregatit pentru a face astfel de investigatii.

Cristos a spus „-Adevarul va va elibera”, dar nu poti descoperi dintr-o data Adevarul Ultim. Adevarul este etern si cautarea adevarului trebuie sa fie si ea eterna. Exista anumite adevaruri de baza care persista dar care pot fi privite din multe perspective, fiecare oferind o viziune diferita care o completeaza pe cea anterioara; motiv pentru care, in masura in care vedem noi lucrurile astazi, nu exista posibilitatea atingerii Adevarului Ultim.

Prin ce difera aceasta munca de unele munci filosofice, sunt variatiile produse de diferenta punctelor de vedere si toata concentrarea se face pe concluziile atinse, ideea rezultata fiind subiect de investigatie. Am credinta sincera ca studiul paginilor urmatoare va poate ajuta sa va rotunjiti ideile, sa va imbunatatiti cunostintele intr-un mod consistent.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Arheosofia, o introducere de Tommaso Palamidessi – partea 2

Arheozofia este stiinta integrala, este intelepciunea arhaica sau in alti termeni „stiinta principiilor”. Dupa cum am mai spus, cuvantul este...

Închide