Chikhai Bardo: (Lumina clară) primordială și Corpul de conștiență

0

Chikhai Bardo este starea de după moarte descrisă în Bardo Thodol (Cartea tibetană a morților) în care conștiința persoanei moarte intră complet în lumina dharmakaya sau a ”corpului adevărului”.

În această stare, persoana experimentează temporar pentru prima dată starea de conștiență pură.

Aceasta este non-dualitatea. Prima experiență aici este imaginea Luminii Clare Primordiale sau a ”Luminii Realității”. Aceasta este mintea pură a lui Buddha, Cristos și a tuturor sfinților și a misticilor.

Este acceptat în mod general în cadrul mai multor tradiții spirituale că timpul total de tranziție între două încarnări consecutive este de 49 de zile. În această perioadă, primele 3 sau 4 zile sunt petrecute în Chikhai Bardo unde se formează Corpul-conștiență. Formarea acestuia este un punct semnificativ în proces pentru că acesta cară conștiința proprie atunci când călătorește pe calea către viața de apoi.

Înainte de a explica mai departe Chikhai Bardo și Lumina Primordială Pură, să descriem ce se întâmplă imediat după moarte potrivit învățăturilor din Bardo Thodol.

Procesul în trei etape al morții

Faza 1
Dispariția simțurilor fizice și oprirea conștienței corpului fizic.

Când o persoană moare, lumina din ochi dispare și totul devine neclar, apoi simțul auzului se oprește. Apoi, simțul mirosului, urmat de cel al gustului. Apoi dispare senzația propriului corp și nu mai poți simți nimic prin atingere. În consecință, înainte ca o persoană să experimenteze complet moartea, ceea ce se întâmplă este o scufundare a fenomenelor corporale într-o stare de ne-funcționare. Atunci când aceasta este completă, nu mai există nicio activitate senzorială sau conștiență a lumii materiale.

Faza 2
Dispariția elementelor și a psihicului

Acesta este un proces de dematerializare de cel mai greu element (pământ) până la cel mai ”spiritual” dintre cele cinci elemente. Bazat pe comentariile la textele Buddhiste, procesul este comparabil cu experiența samadhi, iar atingerea iluminării spirituale în această viață este de fapt echivalentă experimentării luminii primordiale clare în Chikhai Bardo.

În timpul celei de-a doua faze, elementul pământ se scufundă în apă, iar apa corpului nu mai poate fi susținută. Apa se scufundă în foc care usucă vorbirea; vorbirea se scufundă în aer și el disipează căldura corpului și respirația interioară se consumă pe ea însăși. Atunci când ultimele elemente și proprietățile lor inter-conectate se dizolvă, rămâne conștiența pură și este eliberată de toate atașamentele lumii materiale, apoi lumina primordială clară este experimentată fără margini într-un spațiu non-dimensional. Atunci spui: Dumnezeule mare!

Faza3
Iluminarea conștiinței după moarte

Acest proces descrie cum semnalele care trec prin simțurile noastre în timp ce încă suntem vii se transformă gradat într-o auto-reprezentare a conștienței din momentul morții. ”Spațiul interior” se transformă într-o dimensiune infinită pe măsură ce percepția realității fizice exterioare se termină. Cea de-a treia fază are patru etape:

Tot ceea ce percepi din exterior încet apare ca venind din interior.
Ceea ce vezi în exterior apoi se naște precum lumina lunii. Pe măsură ce trece timpul, ceea ce vezi în interior apare ca scântei de foc.
Ceea ce vezi în afară apare ca lumina soarelui care încet încet devine întuneric. Apoi ceea ce vezi apare ca lumina lumânării.
Ceea ce vezi în afară apare în ceață și departe, apoi conștiința ta intră încet în lumina primordială clară. Este ca și cum vezi lumina răsăritului.
La final, conștiința însăși apare ca cerul fără nori. În absența gândurilor, lumina primordială clară apare infinită și fără o perspectivă centrală. Dacă propria conștiință e liberă de karma, imediat atingi iluminarea, obții dharmakaya (corpul de adevăr) și poți sta aici, în tărâmul dincolo de orice ființare, fără moarte. Dacă nu, atunci vei coborâ din nou să experimentezi o altă etapă intermediară din Bardo.

Ce este Lumina Primordială Clară?

Lumina primordială servește un rol de importanță majoră în simbolismul Bardo Thodol. În Buddhismul tibetan este considerată starea înțelepciunii pure și vârful tuturor experiențelor. În Buddhismul Zen, experiența luminii primordiale clare este văzută ca cea mai înaltă stare meditativă cunoscută sub numele de Satori. Alții o numesc ”radianța din sămânța vidului” sau ”înțelepciunea primordială a mărețului extaz”.

Experiența luminii primordiale clare poate fi un proces în două etape, în funcție de realizările spirituale ale persoanei:

1. Lumina primordială clară primară

Lumina clară primară este lumina clară neatinsă ce reprezintă o formă extrem de evoluată de spirit sau o prezență clară a totalității conștiinței. În prezența luminii clare ”toate lucrurile sunt ca vidul și cerul fără nori, iar intelectul nud, fără pată este ca un vacuum transparent fără circumferință sau centru”.

Lumina clară primară experimentată imediat în momentul morții este de asemenea echivalentă iluminării – cel mai înalt nivel de experiență spirituală pentru oameni din diverse școli mistice și spirituale – deoarece este foarte bine cunoscut în aceste cercuri că propria conștiință poate fi transformată în înțelepciune prin intemediul practicilor spirituale.

În momentul morții, persoanei moarte i se reamintește de către lama sau guru să nu lase lumina clară să scape. Un mesaj este repetat de multe ori prin urechea persoanei moarte pentru a rămâne în această stare fără să fie entuziasmat sau copleșit. În cazul în care conștiința persoanei nu poate menține această experiență din cauza puterii extraordinare a cesteia, atunci în curând va apărea cea dea doua lumină clară, care va fi urmată de zeitățile vizionare.

2. Cea de-a doua lumină clară

A doua lumină nu este la fel de intensă. În timp ce este în această stare, persoana devine atrasă de propria individualitate, însă nu poate determina dacă este sau nu moartă. Conștiința persoanei moarte se plimbă prin locuri familiare. Chiar se uită și la rudele sale și la oamenii de care a fost apropiat ca într-un vis lucid.

Aparițiile grozave karmice posibil să nu fi apărut până în acest moment, însă în curând ele vor porni în cazul în care conștiința persoanei nu poate menține starea. În acest caz, persoanei moarte i se reamintește, prin ritualistică, să nu fie distrasă și să mediteze asupra zeității sale tutelare pentru a o ajuta să își mențină concentrarea pe lumina clară.

Ieșirea din Chikhai Bardo

După 3 sau 4 zile, corpul-conștiență este complet format și persoana moartă poate urmări în întregime evenimentele din Bardo ca și cum ar avea cele cinci simțuri care aparțin lumii fizice. Dacă acest corp-conștiență nu reușește să stea în dharmakaya (corpul-adevăr), atunci zeitățile pacificatoare și răzbunătoare vor începe să apară în mod progresiv.

Învățătorii Buddhiști spun că pentru o persoană normală, conștiința se plimbă prin viața de apoi ca un animal vagabond. Din acest motiv, scopul zeităților este să direcționeze acea conștiință către locul potrivit pentru renaștere, care este determinat de propria karma și de realizările spirituale pe care le-a câștigat în viața anterioară.

Practica spirituală și eliminarea karmei

Tendințele karmice întunecă conștiința persoanei moarte cu gânduri despre dualism. Deoarece Chikhai Bardo este o stare non-duală, imediat cum corpul-conștiență începe să aibă reflexii ale personalității sau ale individualității, el pierde echilibrul și cade din Lumina Primordială Clară. Energia pe care o crează karma depășește conștiința și permite ca diverse forme de realitate să se manifeste ca proiecții psihice.

Este de aceea necesar ca intrarea individuală în Chikhai Bardo să fie curățată de rămășițe karmice pentru a susține forțele puternice din această stare. Dacă poți menține această stare, prin intermediul practicilor spirituale în formă umană, ciclul renașterilor este rupt și imediat atingi eliberarea. Aceasta se numește ”moksha” în religiile indiene.

Oricum, se spune că o asemenea abilitate este extrem de puțin întâlnită în vremurile noastre. Chiar dacă este adevărat că oricine intră în starea de moarte experimentează ceva extrem de pozitiv, puterea morții conștiente prin golirea minții și eliberarea egoului este ceva ce este de obicei atribuit numai sfinților și adepților spirituali care sunt rari în societatea de astăzi. Ei sunt cei care pot recunoaște extazul în mod instantaneu ce vine în conștiință odată ce ești în fața luminii primordiale clare – un spațiu fără dimensiuni, un tărâm pozitiv vid și o lume infinită de nimic transcendent.

Pentru mulți, descrierea morții poate să nu însemne nimic pentru că a fi ”nimic” și conceptul ”vidului” au conotații negative pentru ei. Într-adevăr este nevoie de multă înțelepciune să te împaci cu învățăturile din textele spirituale precum Cartea tibetană a morților și din păcate, doar puțini o citesc.

sursa:http://www.chinabuddhismencyclopedia.com/en/index.php/Chikhai_Bardo:_The_Primordial_(Clear_Light)_and_the_Awareness-Body

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Centri subtili si conștiinței (Lata’if)

În general există credința că în corpul uman există doar un centru subtil al conștiinței: mintea sau creierul. Însă, înțelepții...

Închide