Ce înseamnă Dharmakaya?

0

Potrivit învățăturilor Buddhiste Mahayana ale celor trei trikaya, „trei corpuri,” Buddha este una cu Absolutul, însă se manifestă în lumea relativă a formei și aparențelor pentru a elibera toate ființele. Pentru a realiza acest lucru, se spune că Buddha are trei corpuri, numite dharmakaya, sambhogakaya și nirmanakaya.

Dharmakaya este Absolutul; esența Universului; unitatea tuturor ființelor și a lucrurilor, non-manifest. Dharmakaya este dincolo de existență și non-existență și dincolo de concepte. Chogyam Trungpa a numit dharmakaya ”baza ne-nașterii originare”.

Se poate să fie mai ușor de înțeles dharmakaya în relație cu celelalte corpuri. Dharmakaya este baza absolută a realității, din care emană toate fenomenele. Nirmanakaya este corpul fizic din carne și sânge. Samboghagaya este intermediar; este extazul sau recompensa corpului care experimentează totalitatea iluminării.

Înțelegând Dharmakaya

În alte cuvinte, dharmakaya este ceva comparabil cu eterul sau atmosfera; samboghakaya este comparată cu norii, iar nirmanakaya este ploaia.

În cartea sa, Wonders of the Natural Mind: The Essence of Dzogchen in the Native Bon Tradition of Tibet (Snow Lion, 2000 – trad.: Minuni ale minții naturale: Esența Dzogchen  în tradiția nativă Bon din Tibet), Tenzin Wangyal Rinpoche scria, „Dharmakaya este golul din starea naturală a realității; Samboghakaya este claritatea stării naturale; Nirmanakaya este mișcarea energiei ce se naște din inseparabilitatea dintre gol și claritate”.

Este important să înțelegem că Dharmakaya nu este precum Raiul, sau ceva unde mergem atunci când murim sau ”ne iluminăm”. Ea este baza întregii existențe, inclusiv a ta. Ea este de asemenea corpul spiritual sau ”corpul adevărului” a tuturor Buddhașilor.

Mai este important să înțelegem și că dharmakaya este întotdeauna prezentă și infuzează tot. Ea însăși nu se poate manifesta pe sine, cu toate acestea toate ființele și fenomenele se manifestă din ea. Ea este în multe feluri sinonimă cu Natura Buddhică și cu sunyata, sau vidul.

Origini ale doctrinei Dharmakaya

Cuvântul dharmakaya, or corpul-dharma, poate fi găsit în scripturile timpurii, inclusiv în Pali Sutta-pitaka și în the Agamas ale Canonului Chinez. Totuși, la început el a însemnat ceva de genul ”corpul învățăturilor ale lui Buddha”. termenul dhramakaya este folosit câteodată și pentru a exprima ideea prin care corpul lui Buddha este încorporarea dharmei.

Prima dată când apare termenul dharmakaya în Buddhsmul Mahayana este în Prajnaparamita sutras, Astasahasrika Prajnaparamita Sutra, numită și Perfecțiunea înțelepciunii în 8.000 de linii. Un manuscris parțial al Astasahasrika a fost datat cu carbon în anul 75 dC.

În secolul al 4-lea, filosofii Yogacara au dezvoltat doctrina Trikaya, introducând conceptul de samboghakaya pentru a lega dharmakaya și nirmanakaya.

sursa: https://www.learnreligions.com/dharmakaya-449805

https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/?utm_source=noulpamant&utm_term=bannerAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Oamenii de știință au făcut prima poză de entanglement cuantic

O premieră remarcabilă, oamenii de știință au surprins prima poză efectivă a unui entanglement cuantic - un fenomen atât de...

Închide