Ce este prezența conștientă?

0

Este simplu să rămâi calm în timpul meditației de dimineață sau la clasa de yoga, însă poți să îți păstrezi calmul atunci când te întâlnești cu un membru sexi al sexului opus? Și nu este vorba de faptul că nu te implici, ci dimpotrivă te implici total și te și distrezi. Cu toate acestea, dacă stai puțin să contempli la ceea ce s-a întâmplat, ai fost prins de experiență.

– Adamas, Buddha Brats – A Modern Tale of Enlightenment (O poveste modernă de iluminare)

Î: Ce este Rigpa?

R: Rigpa este starea continuă de ”prezență conștientă” care este lipsită de ignoranța legată de Natura Minții și de fixațiile sale duale. Aceasta este practica primară Dzogchen și consistă din a rămâne constant în această stare în timpul stării de veghe și a orelor de somn, în timpul vieții dar și după. Se spune că pentru cel care reușește să mențină această stare tot timpul, iluminarea se poate produce ”chiar și în spațiul dintre două respirați”.

Conștiința pură și totală

“Menținerea în starea aceasta este idealul Dzogchen, deoarece atunci se menține absorbția meditativă a tuturor lucrurilor, tot timpul. Acest lucru asigură imposibilitatea căderii în dramele personale. Fiecare moment trece și conduce la următorul, care face același lucru, iar orice senzație de continuitate este doar o iluzie.

O dualitate care implică ”asta” și ”cealaltă”, un ”trecut” și un ”viitor”, este din perspectiva non-duală doar gunoi. Singurul lucru pe care îl putem cunoaște este Acum, singurul și unicul moment pe care îl vei cunoaște. Trecutul este doar o amintire, care este doar un fel de culoare în retrospectivă. Viitorul este și mai rău, este o construcție teoretică pe care o facem despre ceva ce nu a avut loc, iar atunci când ajungem acolo el este oricum diferit pentru că spațiul minții noastre s-a schimbat între timp.

Continuarea în ”starea de contemplație”, ajungi să fii atât de familiarizat cu ea încât intri în starea de Prezență, sau Rigpa în tibetană, fără să mai trebuiască să îți observi mintea prea mult. Mintea își cunoaște starea naturală și se angajează în toate lucrurile pe măsură ce apar și dispar, doar bucrându-se de dansul celor Cinci Lumini. Odată ce ești în Starea de Prezență, poți fără efort să rupi orice dualitate care te leagă de formă.

Există o poveste a unui călugăr Buddhist care se întâlnește cu un practicant Dzogchen pe un drum și îi spune:

“Am auzit că practicanții Dzogchen meditează mult”

La care practicantul Dzogchen răspunde:

La ce să meditezi?

Practicantul Buddhist răspunde triumfător:

“Deci tu nu meditezi?”

La care practicantul Dzogchen răspunde calm

“Dar când sunt vreodată în afara stării de contemplație?”

– Adamas, Buddha Brats – A Modern Tale of Enlightenment (Chapter 07, Honey on the Tongue)

Prezent și Conștient

“A menține Starea de Prezență Conștientă în mijlocul emoțiilor puternice este calea și, dacă poți rămâne Prezent chiar și în mijlocul celor mai erotice evenimente, atunci chiar ai ajuns. Nu vorbesc despre detașare aici, ești încă total aici, este doar că nu ești prins de evenimente încât să îți pierzi Claritatea. Aceasta este arta și îndemânarea. Este ușor să rămâi netulburat atunci când te întâlnești cu un membru al sexului opus? Nu este ca și cum nu te implici, cin contră, te implici complet și a te simți bine. Totuși, dacă suferi după sau te tot gândești la eveniment, totuși, ai fost prins de el”.

– Adamas, Buddha Brats – A Modern Tale of Enlightenment (Chapter 17, Riding the Whirlwind)

sursa: https://www.buddhabrats.com/buddha-brats-mind-tech/faq/rigpa-present-awareness/

https://www.aimgroup.ro/produs/mind-synergy/?utm_source=noulpamant&utm_term=bannerAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Ce este Nirmanakaya în Buddhism?

În Buddhismul Mahayana, învățătura trikaya spune că Buddha există în trei ”corpuri” - dharmakaya, samboghakaya și nirmanakaya. Doctrina pare să...

Închide