Ce este Nirmanakaya în Buddhism?

0

În Buddhismul Mahayana, învățătura trikaya spune că Buddha există în trei ”corpuri” – dharmakaya, samboghakaya și nirmanakaya. Doctrina pare să dateze de undeva din anul 300 dC, atunci când această teorie legată de natura lui Buddha a fost formulată.

Ce este Nirmanakaya?

Forma nirmanakaya form este pământeană – carnea și sângele care sunt manifestate în lume pentru a preda dharma și pentru a aduce iluminarea pentru toate ființele. De exemplu, Buddha din istorie se spune că a fost un Buddha nirmanakaya.

Corpul nirmanakaya este expus bolilor, îmbătrânirii și a morții la fel ca orice altă ființă. Se spune deseori că, totuși, Buddhașii nirmanakaya sau indivizii iluminați, pot lua forma Buddhașilor samboghakaya la moarte.

Prin contrast, corpul dharmakaya, ”corpul adevărului”, poate fi văzut ca adevărul inefabil al spiritului naturii Buddhice, ceva ce nu se manifestă în formă fizică.

Sambhogakaya, ”corpul bucuriei” poate fi văzut ca un Buddha cu formă fizică dar care nu este pământean. Un asemenea Buddha poate să apară practicanților în viziuni ăn formă fizică, vizuală și este văzut ca fiind real, cu toate că sensibilitățile occidentale ar putea să vadă un asemenea Buddha ca fiind simbolic sau mitologic. Foarte multele imagini ale lui Buddha din arta Mahayana sunt Samboghakaya. Avalokiteśvara este un asemenea Buddha.

O paralală cu creștinismul
Există o paralelă interesantă între această doctrină și principiul trinității creștine, unde Dumnezeu Tatăl, Zeul Soarelui și Dumnezeu Spiritul sfânt sunt într-un fel similare principiilor Samboghakaya, NIrmanakaya și Dharmakaya din Buddhism. Asemenea comparații ar putea, desigur, să fie irelevante pentru buddhiști, pentru care existența sau non-existența zeităților nu este o preocupare. Totuși, aceasta vorbește despre posibilitatea ca simbolurile religioase din religii diferite să aibă niște surse arhetipale identice.

sursa: https://www.learnreligions.com/nirmanakaya-449847

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Sambhogakaya

În Buddhismul Mahayana, potrivit doctrinei trikaya, un Buddha are trei corpuri, numite dharmakaya, samboghakaya și nirmanakaya. Pe scurt, dharmakaya este...

Închide