Ce contează cu adevărat

0

Este ironic cum însăși calea spirituală pe care o alegi pentru a-ți îmbunătăți viața, repede începe să oglindească programarea frenetică și neobosită a muncii care te-a condus către recunoașterea lipsei păcii și armoniei din viața ta. La fel cum putem începe ziua bucurându-ne de micul de dejun pe drumul spre muncă, multe practici spirituale încep să se extindă de-a lungul zilei și pot deveni mai mult o distracție inconștientă de la adevărata hrană emoțională pe care o cer toate părțile sinelui, și pe care le merită.

Începem să ne dăm un pas înapoi de la această cursă neobosită a umanității și să ne întrebăm o serie de întrebări importante: ”De ce ne grăbim?”, ”Spre ce mă grăbesc?” și desigur ”Odată ce ajung acolo, nu cumva am să mă grăbesc spre o altă destinație?”

Într-un anumit moment al maturizării spirituale, nu mai este nevoie sau folositor să mergem la clasele de yoga, dacă acest lucru ar necesita trecerea în fugă peste alte momente utile ale vieții. Devine în mod hilar evident faptul că atunci când îți observi mintea că etichetează acțiunile alctuiva drept egotice, acest lucru se face din perspectiva propriului ego. La acest moment de răscruce al cărării spirituale, nu mai este nevoie să transformi principii spirituale bine intenționate în unelete de auto-judecată și distracții conceptuale, ci, mai degrabă să te angajezi pe calea spirituală înseamnă să descoperi un sentiment peren de fericire și împlinire ce radiază în fiecare clipă o bucurie extatică și o vitalitate indescriptibilă.

Această cotitură are loc atunci când ne întrebăm o anumită întrebare care este relevantă pentru calea spirituală, dar și pentru calea vieții în general. Această întrebare simplă dar extrem de profundă este ”Ce contează cu adevărat?”

Dacă am face un inventar al oricărei practici spirituale sau acțiune, ați fi surprinși să aflați că motivul pentru care te implici în asemenea practici este frica de viitor. Nouă fie ne este teamă de ceea ce va fi în viitor sau ne temem de faptul că nu îl vom putea face să fie într-un anumit fel. În oricare dintre cele două cazuri,  trecem peste momentul prezent pentru a ne asigura că ceea ce vine în viitor ne va satisface nevoiel ș ipreferințele personale. Fie că noi putem realiza sau nu acest lucru, scopul întregii căi spirituale este de a realiza că atât trecutul cât și viitorul nu sunt decât realități bazate pe gând. Realizarea aceasta este întotdeauna disponibilă aici pentru tine pentru ca tu să o recunoști și funcționează ca o invitație deschisă să fuzionăm cu prezentul acestui moment, oricum el ar părea să fie.

Ceea ce contează cu adevărat este dorința noastră de a ne angaja în mod intim în momentul prezent, la fel ca într-o relație pe care o ai cu cel mai bun prieten sau cu cel mai drag membru al familiei. Asemănător modului în care îi vedem pe cei dragi, începem să vedem momentul prezent ca pe un prieten, cu fiecare experiență sau circumstanță momentană, fiind dansul constant de stări al noului tău prieten descoperit. Atunci când acest prieten este un moment fericit, zâmbim și apreciem că putem observa cum se desfășoară o asemenea fericire. Atunci când circumstanțele momentului se schimbă către ceva mai puțin fericit, ne putem deschide inima pentru a îmbrățișa momentul și să îl susținem prin vastul spectru de experiențe și schimbări neașteptate.

Chiar și la un nivel mai profund, dorința ta de a aborda momentul prezent ca pe un prieten. Este de fapt o invitație să te implici într-o relație cu tine însuți, ca un prieten pe care este posibil să îl fi ignorat. Indiferent de practica spirituală care îți place sau de calea spirituală pe care alegi să o îmbrățișezi, ceea ce contează cu adevărat este dorința de a stabili o relație de iubire cu toate părțile propriului sine și să fim deschiși să învățăm de la fiecare moment, în contrast cu a fi pierdut în circumstanțele acestuia.

Mulți dintre noi suntem interesați să învățăm în fiecare clipă, însă este încă neclar cum să o facem. Deci, iată ceea ce contează cu adevărat:

Gândește-te la sentimentele tale atunci când erai copil și la grija sau atenția plină de iubire de care aveai nevoie. Folosind această metaforă, orice rezcție emoțională este doar una dintre stările sufletești pe care copilul le poate experimenta, ca modalitate de a-ți atrage atenția și de a-ți cere iubire.

Dacă îți privești emoțiile din perspectiva egoului, vei avea întotdeauna probleme cu modul în care viața pare să fie din acest punct de vedere limitat. Atunci când accepți că orice emoție se naște pentru a fi acceptată, iubită și apreciată indiferent de cum pare să fie, atunci orice reacție la lumea exterioară acționează precum o ușă către lumea interioară, de unde împlinirea păcii atotcuprinzătoare și iubirea necondiționată își pot găsi drumul către tine.

Nu contează nimic altceva decât dorința de a răspunde gândurilor, de a hrăni emoțiile sau chiar să te angajezi în emoțiile celorlalți cu acceptare, iubire și bunătate, dar și cu recunoștință. Atunci când până și cele mai ticăloase reacții emoționale pot fi văzute ca cerințe dramatice pentru acceptare și iubire, atenție, poți rămâne recunoscător pentru că ai rara oportunitate de a iubi și îmbrățișa cele mai sensibile și inocente aspecte ale tale, ce se ascund în profunzimea emoțiilor, ale gândurilor și ale reacțiilor.

Imaginează-ți că răspunzi la orice rezistență observi cu un zâmbet plin de compasiune și o inimă răbdătoare și deschisă. În acest fel, emoțiile tale sunt văzute ca fiind la fel de incoente ca un copil care plânge, care întâmplător îți atrage atenția.

Indiferent de ceea ce pare să fie, viața sub diversele sale costume îți atrage atenția doar ca o cerere pentru acceptare, iubire și recunoștință, pentru că doar tu ai putea să le oferi. Din acest loc profund de acceptare, viața se schimbă în mod firesc dintr-o dramă continuă într-o poveste de iubire inocentă, care poate fi descoperită doar în sațiul momentului prezent.

Aceasta este adevărata bucurie a trăirii spirituale ce poate fi descoperită numai atunci când bunăvoința ta de a accepta, permite și iubi pur și simplu orice se întâmplă, devine ceea ce contează cu adevărat.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum să oprești un atac de panică

Adânc în creierul tău este o structură micuță, de forma unei migdale, al cărei scop principal este să te mențină...

Închide