Care sunt cele șapte emoții?

0

Navigând prin Yin-Yangul bunăstării

În Medicina tradițională chinezească (MTC) emoțiile sunt considerate cauza majoră a bolilor interne. Atunci când există stres prelungit sau o supra-abundență de bucurie, furie, tristețe sau frică, se pot întâmpla distrugeri majore ale organelor interne, devenind atunci extrem de clar că echilibrarea emoțiilor noastre este cheia pentru sănătatea optimă. 

LEgătura dintre emoții și sănătate

Suwen (The Book of Plain Questions – Cartea întrebărilor directe) spune următoarele: ”Cele cinci organe yin din corpul uman produc cinci feluri esențiale de Qi, care aduc bucurie, furie, tristețe, griji și frică”. MTC crede de asemenea că anumite organe sunt legate de activități emoționale, de exemplu inima este legată de bucurie, ficatul de furie, splina de tristețe, plămânii de anxietate iar rinichii de frică.

Emoțiile sunt considerate cauze majore interioare de boli în MTC. Activitatea emoțională este văzută ca un răspuns normal, intern, psihologic la stimuli din mediul exterior. În limite normale, emoțiile nu produc nicio slăbiciune sau boală în corp. Totuși, atunci când emoțiile devin atât de puternice încât sunt incontrolabile și copleșesc sau posedă o persoană, ele pot crea numeroase urmări organelor interne sau pot deschide uși către boli.

seven-emotions_emotions

Emoțiile sunt considerate cauze majore interne ale bolilor în MTC

Nu este vorba despre intensitate cât de durata prelungită a unei emoții extreme care produce distrugere. În timp ce medicii vestici pun accent pe aspectele psihologice ale tulburărilor psihosomatice, dereglările patologice ale organelor interne sunt într-adevăr reale și o grijă primară a unui practicant de MTC.

Echilibrarea energiilor Yin – Yang

Activitatea emoțională excesivă crează dezechilibre majore a energiilor yin-yang, aberații puternice în curgerea sângelui, a qi-ului (energiei vitale), blocaje în meridiane și dereglări ale funcțiilor organelor vitale. Odată ce a început distrugerea fizică, este insuficient să elimini emoția distrugătoare pentru a vindeca; starea emoțională prelungită de stres va avea nevoie și de o acțiune fizică. Emoțiile reprezintă diverse reacții umane la anumiți stimuli și nu cauzează boli n condiții normale.

Factori patogenetici și cele șapte emoții:

  • Bruierea directă a Qi-ului organelor (energia vitală)
  • Afectarea funcțiilor Qi-ului organelor (energia vitală)
  • Efectele de deteriorare a instabilității emoționale
seven-emotions_meridians

MTC se bazează pe curgerea energiei prin corp

Cele 7 emoții în MTC sunt:

  • Bucuria
  • Furia
  • Anxietatea
  • Tristețea
  • Supărarea
  • Frica
  • Spaima

喜 Bucuria

“Atunci când cineva este peste măsură de bucuros, spiritul se împrăștie și nu mai poate fi stocat”, declară Lingshu (Axa vitală). Totuși, în MTC, bucuria se referă la stările de agitație sau supraexcitare mai degrabă decât noțiunea mai pasivă de împlinire profundă. Organul cel mai afectat este inima. Supra-stimularea poate conduce la probleme de foc la inimă cu simptome precum agitația, insomniile sau palpitațiile.

seven-emotions_joy

În MTC bucuria se referă la o stare de agitație sau supraexcitare

怒 Furia

Furia, așa cum este descrisă în MTC, acoperă o plajă completă de emoții asociate, inclusiv resentimentul, iritabilitatea și frustrarea. Un exces de sânge bogat te înclină către furie. Furia ne va afecta în acest fel ficatul, rezultând într-o stagnarea a qi-ului ficatului (energia vitală). Acest lucru poate conduce la consecința că energia ficatului se va ridică spre cap, rezultând dureri de cap, amețeală și alte simptome. Pe termen lung poate conduce la hipertensiune arterială și poate cauza probleme la stomac și splină. Se știe că persoanele cu obrajii roșii sunt maip predispuși decât altele să aibă explozii abrupte de furie la cea mai mică provocare.

憂 Anxietatea

“Atunci când cineva simte anxietate, qi-ul (energia vitală) este blocată și nu se mișcă”. Anxietatea afectează plămânii, ce controlează qi-ul (energia vitală) prin respirație. Simptome comune ale anxietății extreme sunt oprirea respirației sau respirația superficială ori neregulată. Respirația insuficientă din perioadele de anxietate este un lucru comun tuturor. Anxietatea afectează și organul oglindă al plămânilor, intestinul gros. De exemplu, oamenii extrem de anxioși sunt predispuși la colite ulceroase.

seven-emotions_anxiety

Anxietatea poate bloca qi-ul și se manifestă printr-o respirație superficială și rapidă

思 Tristețea

În MTC, tristețea sau concentrarea este considerată a fi rezultatul gândirii excesive și a stimulării intelectuale. Orice activitate ce implică o grămadă de efort mental va crea riscul cauzării unei dizarmonii. Organul direct afectat este splina. Acest fapt poate conduce la o deficiență a qi-ului splinei (energia vitală), care, în schimb cauzează griji și oboseală, letargie și incapacitate de concentrare.

悲 Supărarea

Plămânii sunt direct implicați în această emoție. O expresie normală și sănătoasă a supărării poate fi definită ca un plâns în hohote ce are originea în plămâni – respirații profunde și expulzarea aerului cu un suspin. Totuși, supărarea ce rămâne nerezolvată și devine cronică poate crea dizarmonie în plămâni, slăbind qi-ul plămânilor (energia vitală). Ca rezultantă directă, acest fapt poate interfera cu funcționarea plămânilor de a circula qi-ul în corp.

恐 Frica

Frica este o emoție umană normală de adpatare. Atunci când devine cronică iar cauza percepută a fricii nu poate fi adresată direct, atunci este posibil să se ajungă la dizarmonie. Organele cele mai afectate sunt rinichii. În caz de frică extremă, abilitatea rinichilor de a reține qi-ul poate fi slăbită, ceea ce conduce la urinare involuntară. Aceasta poate fi în special o problemă în cazul copiilor.

驚 Spaima

Spaima este o altă emoție care nu este legată direct un singur organ. Ea se diferențiază de frică prin natura ei spontană, neașteptată. Spaima afectează în primul rând inima, în etapele inițiale, însă dacă persistă o vreme, ea devine frică conștientă și se mută în rinichi.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Swami Rama

Se spune că ”Atunci când studentul este pregătit, maestrul apare”. Cu toate că au existat multe ajutoare pe parcurs, maestrul...

Închide