Calea către Nirvana

0

Calea către Nirvana este o cale grea ce începe cu oprire și se termină cu oprire… mai jos sunt descrise două experiențe mărețe din Yoga; cea a Shoonya sau a nimicului și cea a luminii. În starea de nimic, toate activitățile interne se opresc. Mintea, conștiința și egoul se opresc toate și rămâne doar conștiența.

SHOONYA; MARELE VID

În starea numită Shoonya, vidul, mintea se deconectează complet de la simțuri. Ea se oprește complet; este o stare unde nimic nu este văzut sauauzit, totul rămâne nemișcat. Nu există o lume exterioară, nu există o lume interioară. Nu există tmp sau spațiu. Nu există dualitate. NU există trecut sau viitor, există doar aici și acum.

În această stare yoghinul este complet liber de minte, care este de fapt libertatea ultimă. Nirvana înseamnă această libertate față de existență. Nu există o diferență reală între libertatea de minte și libertatea de existență. În esență ele sunt unul și același lucru. Mintea este cea care crează atât dorințele cât și nevoile de a le satisface. De aceea, odată cu eliberarea completă de minte vine eliberarea de sclavie, de cercul vieții și al morții.

Nirvana este în mod frecvent văzută ca ”sfârșitul lumii”, o stare în care mintea este transcensă și nu mai rămâne nicio identitate personală. Pentru că în starea de non-existență, discriminarea dintre ceea ce ești și ceea ce nu ești se termină. Nu există niciun început sau sfârșit, nicio diviziune. Timpul și spațiul sunt transcense și devii una cu totul. Experimentezi totul ca unu, ca tine.

În starea de Nirvana realizezi că viața și moartea au o însemnătate diferită de ceea ce crede societatea. Când cineva atinge Nirvana, experimentează atât viața cât și moartea complet, în totalitate. În Nirvana, viața și moartea devin una.

BUDDHA și NIRVANA

Buddha a trecut peste termenul de Moksha, starea de libertate totală. El a vorbit doar de Nirvana, nu de realizarea sinelui. El a definit NIrvana ca starea în care putem calma mintea, obține pacea și ajunge la starea de nimic absolut. Nirvana era esențial atât sistemul cât și scopul final. Buddha a transformat scopul spiritualității erei sale, schimbând scopul de la realiarea sinelui la starea de libertate supremă de minte.

DORINȚA PENTRU NIRVANA ESTE UN OBSTACOL

Nirvana poate veni doar cu înțelegerea faptului că toate dorinșele sunt inutile, inclusiv dorința pentru Nirvana în sine. Prin dorințele noastre acționăm, iar acțiunile noastre ne fac individizi. Activitatea noastră, care se naște din dorință, este cauza în sine a dualității. De aceea, dorințele noastre sunt cele care dau naștere egoului nostru, personalității; sinelui lmitat. Singurul mod de a transcende sinele limitat este prin oprirea absolută.

Buddha și-a dedicat întreaga viață pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă că dorința în sine este cauza durerii. A faptului că toate dorințele ne duc departe de momentul prezent – inclusiv dorința pentru Nirvana. Însuși cuvântul Nirvana înseamnă ”oprirea dorințelor”, deci a dori să nu dorești devine un nou obstacol.

Calea lui era calea de a scăpa de toate dorințele, de toate idealurile și de toate înțelesurile. Buddha a spus în mod faimos: ”Nu există niciun sens și nu există nici lipsit de sens. Totul este așa cum este”.

El a considerat că toate principiile sunt obstacole. El rămânea tăcut atunci când cineva întreba despre existența sufletului sau a lui Dumnezeu. El le experimentase pe ambele însă rămânea tăcut pentru un motiv foarte simplu. Ca ființe umane, momentul în care ni se spune despre existența unui suflet sau a lui Dumnezeu, experimentarea lor devine o țintă, devenind dorință. Întregul sistem a lui Buddha se bazează pe Shoonya, absența dorinței și a tot ceea ce se naște din acestea.

Nu contează dacă dorința este pentru bani, putere sau libertate. Orice formă de dorință este un pas mai departe de scop și un obstacol către Nirvana.

sursa: http://www.awaken.com/2018/06/the-path-towards-nirvana/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Culorile conștiinței – Jack Kornfield

Conștiința este colorată de stările pe care le vizitează - Buddha “Ei,” ar spune învățătorul meu Ajahn Chah, atunci când...

Închide