Brahma, primul zeu în tradiția Hindusă, creator al lumii și al tuturor creaturilor

0

Tradițional, Brahma este unul dintre zeii centrali din mitologia indiană; totuși, în hinduismul din ziua de astăzi, el are un rol mai obscur.

Statuie a lui Brahma din Bangkok, Tailanda. Sursa

Brahma este o zeitate cu patru brațe și patru fețe, stând pe o floare de lotus, într-o caleașcă (vahana), trasă de lebede divine. Fiecare dintre fețele lui Brahma este îndreptată către un punct cardinal. El de obicei este îmbrăcat în alb, cu barbă albă, sugerând experiența lui înțeleaptă. El are o mare capacitate pentru această calitate; cele patru guri sunt creditate pentru crearea celor patru Vede și de la el vine și toată cunoașterea, care a fost oferită oamenilor și zeilor.

Brahma este parte a trinității hinduse – trimurti, în care apare împrună cu Shiva, distrugătorul și Vishnu, menținătorul. Legenda spune că înainte ca Prima Noapte să vină, lumea a fost distrusă de un cataclism teribil. Brahma a trebuit să o recreeze. Brahma este cel care a făcut dat începutului tuturor lucrurilor (sau ”Prima Zi”) o șansă să existe din nou.

În cosmologia hindusă, timpul creației este înregistrat în zilele și anii de viață ai lui Brahma, care este zeul personificat. O zi din viața lui Brahma se numește Kalpa. Kalpa durează 4.320 de milioane de ani umani.Un an din viața sa durează 360 de astfel de zile și nopți. Viața lui Brahma durează 100 de astfel de ani.

Potrivit unor mituri hinduse, Brahma s-a născut dintr-un ou de aur așezat în apele primordiale sau a fost făcut de o floare de lotus crescută din pântecele zeului Vishnu (sau a fost chemat la viață de Shiva).

Sculptură a lui Brahma, Muzeul Guimet, Paris, Franța. Sursa

El mai este menționat și ca zeu suprem care a creat toate ființele vii cu mintea sau cu corpul său. El a turnat apele și a creat cerul, focul, vântul și pământul, apoi a umplut Pământul cu râuri, oceane, munți și copaci.

Apoi, a venit timpul să creeze ciclul zilelor și al nopților. Brahma a creat minutele, orele, zilele, anii și epocile, pentru a organiza universul. Acesta va continua să se repete de 100 de ori înainte de marea distrugere ce va veni și totul se va reîntoarce la oul cosmic originar, care este începutul tuturor lucrurilor.

Printre celelalte sarcini ale lui Brahma a fost să creeze zeii din fața sa strălucitoare și demonii din întunericul corpului său. De aceea demonii sunt cei mai puternici noaptea, în timp ce zilele strălucitoare aparțin zeilor. O altă sarcină a lui Brahma a fost să creeze oamenii cu emoțiile și pasiunile lor. După aceea, au apărut și animale din alte părți ale corpului său în timp ce rădăcinile plantelor și iarba au apărut din pământ din părul lui Brahma.

Într-o zi, viața lui Brahma se va sfârși. Universul și toate creaturile sale vor dispare sub vastul ocean al cerului,  până când va veni timpul următoarei creații a întregului a lui Brahma.

O altă versiune interesantă spună că în realitate, lumea s-a născut din expirația lui Brahma, care și-a oprit visul pentru o zi, dar ziua aceasta nu este în mod definitiv ziua pe care o cunoaștem noi. Ziua lui Brahma durează două miliarde de ani pe Pământ. Apoi, Brahma se va scufunda în somn din nou și lumea va înceta să existe.

Astăzi, puțini oameni din India în venerează pe zeul creator, parte din Trimurti. În schimb, Shiva și Vishnu sunt venerați pe scară largă și au temple nenumărate în întrega țară.

Scris de – A. Sutherland – Editor senior AncientPages.com

sursa: http://www.ancientpages.com/2019/04/17/brahma-first-god-in-hindu-trimurti-creator-of-the-world-and-all-creatures/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Intră în Matrix – vine internetul gândurilor – tehnologie incitantă sau îngrijorătoare?

Ți-ar plăcea să ai acces instantaneu la o cunoaștere vastă și la putere de procesare doar prin puterea gândului? S-ar...

Închide