Atingerea linistii interioare proprii presupune mai putina suferinta pentru semenii nostri

1

Este o ecuatie simpla. Atunci cand suntem nefericiti sau furiosi, suntem furiosi si pe alti oameni si crestem gradul de suferinta in intreaga lume. Cand simtim durere, durerea se proiecteaza asupra celorlalti sau dam vina pentru ea pe tot ceea ce este in jurul nostru: „este vina ta pentru ca sunt nefericit!”. Cand ne gasim pacea, ca atunci cand meditam, inseamna ca exista o persoana in minus care sufera si o persoana in minus care cauzeaza suferinta celorlalti.

Ne-am petrecut o mare parte a vietii stiudiind, practicand si predand meditatia in diferite tari de pe glob. Yoga si buddhismul sunt radacinile noastre spirituale. Deseori ne intrebam cum am putut sa functionam fara ea sau cum poate cineva sa functioneze fara o forma de practica spirituala ca fundatie proprie fara constientizarea si echilibrul pe care meditatia le aduce.

„Este necesar sa gasim o cale de a ne feri de toate mesajele pornite din dorinte neimplinite ce vin catre noi sau nu vom avea sansa de a ne curati mintile”, scrie Lindsay Crouse in „Be The Change”. Acest soi de afacere constanta din care facem parte este defapt un soi de agresiune impotriva noastra pentru ca nu avem liniste. Si mai important de atat este faptul ca noi ne construim lumea prin modul nostru de a gandi. De exemplu atunci cand suntem indragostiti vom iesi in ploaie cu iubitul nostru dansand si cantand si bucurandu-ne, udandu-ne pana la piele; in contrast, in cele mai multe zile, atunci cand deschidem usa si vedem ca ploua, folosim un expletiv. Nu este vina ploii; ea nu are nici o calitate care sa ne faca fericiti sau nefericiti. Acestea vin de la noi. Asa ca, in cazul in care noi vedem lumea ca venind din interiorul nostru, atunci lumea este o reflectie a modului nostru de gandire, a sentimentelor, a actiunilor si a cuvintelor noastre. In acest caz trebuie sa stam si sa consideram profund modul in care vrem sa ne comportam”.

Meditatia inseamna sanatate mintala intr-o lume nebuna. Orientul Mijlociu se prabuseste si trece prin schimbari masive si violente; Japonia are dificultati incredibile si sufera din cauza dorintei omului de a avea putere nucleara fara margini; Statele Unite conduse de Obama tocmai au ucis cel mai de temut terorist in timp ce republicanii sunt ingroziti de faptul ca este de culoare. Toate acestea se nasc din nevoia de putere, din lacomie, ura, ignoranta si nefericire. Dupa cum reaminteste Ed: „eu sunt evreu si tu nu esti, ceea ce inseamna ca atunci cand am fost copii noi aveam voie sa relationam numai cu oameni care erau ca noi. Eu nu aveam voie sa aduc un prieten acasa sau sa mananc in casa lui daca acesta nu era evreu. Am fost invatat sa imi fie frica de oricine era diferit”.

Si atunci, cum sa ne descurcam cu aceste lucruri? Cum ne putem recastiga demnitatea, umanitatea si umilinta atat ca indivizi, dar si ca rasa umana? Metoda cea mai clara si mai simpla de a opri agresiunile esre aceea de a ne gasi pacea. Cel mai sanatos mod de a o face este sa ne oprim, sa fim tacuti si sa ne imprietenim cu noi prin meditatie. Aceasta are efectul de inaltare din nisipurile miscatoare ale mintii, din neintelegere si suferinta. Prin ea, ne gasim libertatea inafara comportamentelor reactive, iritante si egocentrice. Sa avem o intelegere plina de compasiune reprezinta un factor vital pentru dezvoltarea si supravietuirea rasei umane.

„Meditatiua calmeaza creierul reptilian”, scrie Matthew Fox in „Be The Change.” „Cu totii avem trei creiere in interiorul nostru: unul este creierul reptilian care are circa 420 de milioane de ani, creierul mamifer este de doua ori mai nou, iar cea mai recenta parte este creierul intelectual creativ. Creierul reptilian este foarte proeminent. El conduce sistemul respirator si sexual, este actiune si reactiune. Trebuie sa calmam creierul reptilian in asa fel incat creierul mamifer, care este creierul compasiunii si este aici pentru a oferi bunatate si apropiere, sa functioneze. Ceea ce vreau sa spun este ca reptilele nu sunt niste fiinte iubitoare, pur si simplu nu le este caracteristic. Meditatia ne permite sa tratam creierul reptilian intr-un mod placut. Atunci cand calmam „crocodilul”, creierul mamifer se poate afirma. Meditatia nu este doar pentru calugarii profesionisti ci este un mecanism de supravietuire pentru noi toti mai ales in aceste timpuri pline de aglomeratie si de amestec de oameni de diferite credinte si traditii. Cu totii trebuie sa invatam sa ne calmam creierul reptilian”.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

  1. Povestea cu cele trei creere cred ca este inspirata din POLITEISMUL grec si este mai evoluat ca si monoteismul actual al unor curente religioase.Consider ca cea mai veche mistica este BUDISMUL.Mircea Eliade a scris multe in lucrarea sa Istoria Religiilor.A se vedea si filmul lui Mel Gibson-APOCALYPTO.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Exercitiu de schimbare – 30 de zile

Iata un exercitiu care va poate schimba literalmente viata. Si daca nu il incercati inseamna doar ca nu va doriti...

Închide