Ai grijă la bypass-ul spiritual

0

Există atât de multe promisiuni legate de faptul că practica aceasta sau calea aceasta îți va permite să trăiești într-o stare perpetuă de extaz în timp ce îți atingi țelurile și devii bogat în același timp. Și cine nu și-ar dori așa ceva?

De-a lungul anilor, am devenit fascinată de felul în care încercăm să ne simțim bine fără sfârșit. Am devenit tot mai dibaci în metodele noastre: îndepărtarea de la droguri și alcohol pentru a altera conștiința și îndreptarea către lucruri precum cărți de dezvoltare personală, meditație, yoga, rugăciune și diete speciale. În unele feluri, suntem distrași spiritual de propriile noastre sentimente – crezând că pășim pe o cale spirituală sănătoasă.

Această experiență se numește bypass spiritual. Bypass-ul spiritual este un mecanism de protecție. Cu toate că acest mecanism de protecție arată mult mai frumos decât altele, el servește aceluiași scop. Acesta ne ține departe de adevăr, ne deconectează de la emoții și ne ”ajută” să evităm imaginea de ansamblu. Are legătură mai mult cu detașarea decât cu implicarea – iar diferența este atât de subtilă încât de obicei nici măcar nu ne dăm seama ce facem.

Partea deficitară a bypass-ului spiritual este că ai înțelegerea mai degrabă decât recunoștința, ajungi mai degrabă decât ești, eviți mai degrabă decât accepți. Aceasta este practica spirituală în slujba reprimării, de obicei pentru că nu putem tolera ceea ce simțim sau credem că nu ar trebui să experimentăm ceea ce simțim.

Există o zonă de umbră în aproape orice lucru pozitiv pe care îl putem face pentru noi înșine, inclusiv în practica spirituală. Toate uneltele spirituale și psihologice pot fi folosite într-un mod ”greșit”. De exemplu, câteodată dezvoltarea personală înseamnă să avem grijă de noi: deconectându-ne de la prea multă muncă și conectându-ne la mai mult echilibru și armonie. Însă câteodată, sub imboldul dezvoltării personale, doar fugim: negând ceea ce se întâmplă și cât de înfricoșător este să te arăți.

În acest punct, oamenii de obicei mă întreabă despre o anumită practică spirituală, sperând că propriile lor credințe legate de spiritualitate sau experiența lor cu aceasta să nu cadă în zona bypass-ului spiritual. Sau mai este posibil să îmi spună că au făcut totul corect, că practica lor spirituală înseamnă conexiune, o mai mare conștiință și acceptare. Acestor oameni le spun că bypass-ul spiritual este un mecanism de apărare. El are mai mult legătură cu ceea ce noi ca ființe umane facem cu practica spirituală decât să fie legat de practică în sine.

Fiecare unealtă pentru dezvoltare spirituală și psihologică are un scop și în consecință o zonă în care nu este de niciun ajutor. Nu există un panaceu universal. Cunoaștem faptul că vitaminele nu vor vindeca singurătatea, însă în alte moduri mai puțin evidente, credem că o căutare ne va aduce ceea ce dorim în fiecare parte din viața noastră. Credem că aceste practici ne vor aduce eliberarea din încurcăturile din viața noastră, cu toate că perfecțiunea este un standard intangibil. Credem în mod special acest lucru despre spiritualitate. Până la urmă, spiritualitatea nu înseamnă accesarea unor zone mai înalte de conștiință și transcendență?

Dacă ai descoperit o cale de a transcende condiția umană, jos pălăria! Cu adevărat. Însă pentru restul care se străduiește cu durerile emoționale tot mai mari, răspândesc știrea despre bypass-ul spiritual ca pe o reamintire a faptului că nu avem nevoie să ne ridicăm deasupra tuturor lucrurilor. Nu ne putem depăși propriile picioare. Nu ne putem supra-gândi creierele. Nu putem să supra-scriem acest sistem de operare uman în care trăim și respirăm în fiecare oră din fiecare zi, eliberându-ne de probleme și dureri. Nu în mod constant, în orice caz.

Avem nevoie să ne reamintim că practica spirituală și creșterea emoțională nu înseamnă să ajungi să atingi o anumită calitate a stării interioare (”de bine”). A fi o ființă umană într-o călătorie spirituală nu înseamnă să câștigi bani și premii tot timpul. Înseamnă de fapt să fii prezent în momentul prezent, în orice fel ar arăta acesta. Ce experimentezi în acest moment? Dar acum? Poți să stai prezent cu toate emoțiile tale fără ca niciuna să nu te definească?

Există ceva esențial necesar în legătură cu a fi cine și unde ești. Eu înțeleg acest lucru ca pe o lege nescrisă. Dacă sunt prezentă la cine sunt cu adevărat, în întregimea mea, sunt multe lucruri pe care nu mi-aș dori să le văd acolo. Pentru majoritatea aceasta înseamnă rușine, anxietate, singurătate, procastinare, latura noastră ”întunecată” și lista poate continua. Haide să fim serioși, cine vrea să fie prezent la așa ceva? Însă, cu cât mai mult am încercat să mă ridic deasupra acestor lucruri sau să îmi întorc spatele la ele – cu atât mai mult acestea au stat aici, așteptând, aproape crescând. În final, a trebuit să mă întorc și să le înfrunt. Și atunci s-a întâmplat cel mai uimitor lucru (care continuă să se întâmple). Nu m-au înghițit așa cum mă așteptam. De fapt, recunoscând faptul că partea ”întunecată” este aici, am putut experimenta și conține ceea ce era ”lumina”. Chiar am reușit să cred în lucrurile bune odată ce mi-am asumat responsabilitatea pentru cele care nu arătau neapărat ca niște lucruri strălucitoare la suprafață. Acestea sunt fructele adevăratei dezvoltări spirituale și psihologice. Nu mai fugim de noi înșine și începem să ne iubim.

Poți să fii spiritual și să ai o zi proastă? Cred că răspunsul este da. Mi-ar plăcea să aud povești de bypass spiritual care au intrat în mintea ta, legate de spiritualitate. Haide să eliminăm rușinea din așteptările noastre nerealiste și să ne împărtășim experiențele. Să ne amintim că spiritualitatea ne poate ajuta să ne relaxăm în condiția umană, Și haideți să fim blânzi unii cu ceilalți pe măsură ce navigăm încercările inerente de a fi minte, corp și spirit.

Copyright Ingrid Mathieu, Ph.D., 2011.

Ingrid Mathieu, Ph.D.este psihoterapeută și autor al Recovering Spirituality: Achieving Emotional Sobriety in Your Spiritual Practice.

sursa: https://www.psychologytoday.com/us/blog/emotional-sobriety/201110/beware-spiritual-bypass

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Originile Hinduismului

Termenul de Hinduism ca etichetă religioasă se referă la filosofia religioasă a populațiilor care trăiesc în India modernă și în...

Închide