Simtul mirosului: echipa formata din nas si creier

0

Echipa condusa de Alan Carleton in cadrul Neuroscience Department at the University of Geneva (UNIGE) Faculty of Medicine a relevat faptul ca reprezentarea unui miros evolueaza dupa prima respiratie si ca exista si o retentie olfactiva persistenta la nivel central in creier.

Fenomenul este comparabil cu ceea ce se intampla in cadrul altor sisteme senzoriale, precum vederea sau auzul. Aceste miscari, fara indoala, permit identificarea noilor mirosuri intr-un mediu complex sau participarea in cadrul procesului de memorizare al mirosurilor. Cercetarea este subiectul unei publicatii online in revista PNAS.

Rozatoarele pot identifica mirosuri dintr-o singura respiratie, de aceea cercetarile asupra simtului mirosului se concentreaza pe prima inspiratie. Cu toate acestea trebuie sa ne amintim ca din punct de vedere neurologic, reprezentarea senzoriala se schimba in timpul si dupa stimulare. Pentru a intelege evoluyia acestor reprezentari mentale, o echipa internationala de cercetatori condusa de profesor Alan Carleton de la University of Geneva (UNIGE) Faculty of Medicine a condus urmatorul experiment: prin observarea creierului unui soarece treaz, neurocercetatorii au inregistrat activitatea electrica emisa de bulbul olfactiv al animalului antunci cand inspira mirosuri.

Au fost foarte surprinsi sa descopere ca in celulele mitrale, unele reprezentari au evoluat in timpul primei inspiratii iar altele au persistat si au ramas stabile la mult timp dupa ce mirosul a incetat sa mai existe. Grupul de soareci pe care s-a facut aceasta analiza a relevat faptul ca raspunsurile post-miros contineau o doza de retentie mentala a mirosului – o informatie importanta in legatura cu natura mirosului si concentratia sa.

Va fi inteleasa memoria olfactiva curand?

Folosind imagistica cerebrala cercetatorii au descoperit ca majoritatea activitatilor senzoriale sunt vizibile numai in timpul prezentei mirosului, ceea ce implica faptul ca retentia este esential interna in creier. De aceea, retentia mirosului nu ar fi dependenta de proprietatile fizico-chimice ale mirosului. In ele din urma, pentru a induce artificial retentia, echipa a fotostimulat celulele mitrale folosind channelrhodopsin si apoi a inregistrat activitatea mentinuta la nivel central. Intensitatea si persistenta retentiei s-a descoperit ca sunt dependente de durata stimului atat artificial cat si natural. In concluzie, neurocercetatorii au putut sa demonstreze ca reprezentarea unui miros se schimba dupa prima respiratie si ca exista o retentie olfactiva la nivel central, un fenomen comparabil cu ceea ce se intampla in cazul altor sisteme senzoriale precum vazul sau auzul. Aceste miscari permit fara nici un dubiu identificarea noilor mirosuri.

Prin observarea creierului unui soarece treaz, cercetatorii au inregistrat activitatea electrica emisa de bulbul olfactiv al animalelor ce simt mirosuri. Imaginea prezinta o sectiune coronariana prin bulbul olfactiv principal al unui soarece matur. Imaginea a fost realizata cu un microscop focal, vizualizand toate nucleele de celule cu ajutorul substantei TOTO-3. Colorizarea falsa s-a realizat cu fotoshop pentru a indica principalele straturi anatomice: albastru – stratul glomerular ce contine periglomerular (corpurile celulelor juxstaglomerulare), rosu – stratul exterior plexiform si stratul celulelor mitrale continand corpurile celulelor mitrale si cu escrescente (si celule rezidente granulate in stratul celulelor mitrale), verde – celule interne plexiforme si granulate continand corpuri de celule ale unor ceuroblastoni imaturi ce migreaza si a unor celule mature granulate.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Serile Noului Pamant – 04.09.2013 – Constiinta de dupa moarte

Am pasit printre energii Yin, in TIMP, am desfacut cat s-a putut, ceea ce mintea noastra poate concepe, cat de...

Închide