Creierul este hiper-activ dupa moartea clinica!

0

„Experientele in apropierea” povestite de catre supravietuitori ai unor atacuri cardiace ar putea fi baza unor cercetari stiintifice importante potrivit studiilor realizate la University of Michigan Health System. Daca si cum este capabil creierul muribund sa genereze activitate constienta este un fapt extrem de dezbatut. Insa, in numarul din aceasta saptamana a PNAS Early Edition, un studiu U-M arata ca la scurt timp dupa moartea clinica in care inima se opreste si sangele nu mai curge catre creier, sobolanii prezinta modele de activitate celebrala caracteristice perceptiei constiente.

„Acest studiu facut pe animale este primul care ne arata ce se intampla in starile neurofiziologice ale creierului ce moare”, spune conducatorul studiului, Jimo Borjigin, profesor doctor de fiziologie moleculara si integrativa si profesor de neurologie la University of Michigan Medical School. „Aceasta va fi baza studiilor viitoare pentru investigarea experientelor mentale ce au loc in creierul ce moare, inclusiv vederea luminii in timpul stopului cardiac”, spune acesta. Aproximativ 20% dintre supravietuitorii unui stop cardiac au avut o experienta in apropierea mortii in timpul mortii clinice. Viziunile si perceptiile au fost denumite „mai reale decat ceea ce este real”, potrivit cercetarilor anterioar, insa ramane neclar daca intr-adevar creierul este capabil de o asemenea activitate dupa stopul cardiac.

In primele 30 de secunde dupa stopul cardiac, toti sobolanii au prezentat o activitate cerebrala foarte raspandita, un val trecator de activitati cerebrale perfect sincronizate ce au caracteristici ce seamana cu cele ale unui creier extrem de activ. Mai mult decat atat, autorii au observat modele aproape identice in cazul sobolanilor axfixiati.

„Presupunerea ca vom gasi semne de activitate constienta in interiorul creierului in timpul stopului cardiac a fost confirmat de catre datele descoperite”, spune Borjigin care a avut ideea pentru acest proiect in 2007, initiativa la care a participat si neurologul Michael M. Wang, profesor doctor de neurologie si fiziologie moleculara si integrativa la U-M.

„Insa, cu toate acestea am fost surprinsi de nivelul ridicat de activitate”, adauga un important participant la studiu, anestezistul George Mashour, profesor de anesteziologie si neurochirurgie la U-M. „Defapt, intr-o experienta in apropierea mortii, multe semnaturi electrice cunoscute ale constiintei depasesc nivelurile masurate in stare de veghe sugerand faptul ca, creierul este capabil de o activitate electrica bine organizata in timpul primelor etape ale mortii clinice­”.

Pana acum, se banuia ca in timpul stopului cardiac creierul este inactiv. Totusi, starea neurofiziologica a creierului imediat dupa stopul cardiac nu a fost cercetata sistematic pana acum. Studiul de fata, ce s-a nascut din colaborarea dintre laboratoarele lui Borjigin si Mashour, incluzand si fizicianul U-M, UnCheol Lee, are un rol esential in aceasta analiza.

„Studiul de fata, ne arata ca reducerea nivelului de oxigen sau atat a oxigenului cat sa glucozei in timpul stopului cardiac poate stimulactivitatea cerebrala caracteristica procesarii constiente”, spune Borjigin. „Studiul ne ofera prima schema stiintifica pentru experientele in apropierea mortii raportate de multi supravietuitori ai stopului cardiac”.

sursa: 

nota: pe langa faptul ca nu incurajam experientele pe animale, despre care trebuie sa intelegem ca sunt o alta extensie a Constiintei ce naste TOT, este foarte important sa intelegem ca semnalele bio-chimice ale corpului sunt influentate de sufletul nostru si ca indiferent de starea in care suntem noi ca si corp fizic, atata timp cat sufletul este inca legat de corpul fizic prin cordonul de argint, exista activitate ce in mod normal stiinta o catalogheaza ca fiind anormala sau incredibila. Trecand peste tarele studiilor stiintifice, descoperirea este importanta pentru ca demosntreaza nu numai existenta (chiar si in fizic) a constiintei dincolo de moarte, dar si unele legaturi dintre respiratie si starile alterate de constiinta samd.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Meditatia produce efectul opus instinctului „lupta sau fugi”

Un nou studiu dezvaluie faptul ca practicantii meditatiei experimenteaza modificari ale expresiilor genelor, acestea fiind in perfecta opozitie cu ceea...

Închide