Un remediu antic chinezesc poate fi solutia pentru durerile cronice

0

Un nou studiu publicat in revista Current Biology a demonstrat eficacitatea unui remediu chinezesc din plante, care a fost folosit de secole in tratamentul durerilor. Remediul este realizat din Corydalis yanhusuo, o planta cu flori care creste in Siberia, Nordul Chinei si in Japonia. Rezultatul demonstreaza importanta intoarcerii la cunosterea straveche, mai degraba decat concentrarea pe crearea unor medicamente sintetice.

Descoperirile au fost facute in cadrul unei colaborari dintre Dalian Institute of Chemical Physics din China si University of California, ca parte dintr-un proiect numit ‘herbalome’, care consta in catalogarea tuturor compusilor chimici din plantele care au proprietati vindecatoare. Pana acum au fost testati aproximativ 500 de compusi diferiti, pentru a verifica eficacitatea lor in eliberarea durerii.

Corydalis yanhusuo este un membru al familiei macilor si a fost folosita ca analgezic in aproape intreaga istorie cunoscuta a Chinei, insa spre deosebire de opiu, aceasta nu creaza dependenta, iar compusii sai lucreaza pentru eliminarea drerilor acute, inflamatorii, neuropatice sau cronice. Studiul a descoperit ca este in mod special eficienta in cazul durerilor neuropatice din cazul accidentarilor, pentru care nu exista in acest moemnt niciun tratament.

Dupa ce se dezgroapa radacinile acestei plante, ele sunt fierte in otet fierbinte, moment in care ele produc o substanta numita dehydrocorybulbine (DHCB), care actioneaza similar morfinei, insa nu functioneaza prin receptorul de morfina existent in corpul uman. In schimb, ea actioneaza prin intermediul altor receptori, cei care creaza legaturile pentru dopamina.

„Azi, industria farmaceutice se straduieste sa desopere noi substante. Cu toate acestea, de secole, oamenii au folosit remediile herbale pentru a remedia mii de afectiuni, inclusiv durerea”, spune neurofarmacologul Oliver Civelli.  “Obiectivul nostru a fost sa identificam compusii din aceste remedii, ce ne pot conduce catre noi metode de a trata problemele de sanatate”.

In medicina traditionala chinezeasca, Corydalis este cunoscuta pentru efectele ei asupra durerii prin revigorarea sangelui si prin facilitarea miscarii Qi-ului prin intregul corp. Qi este tradus deseori ca „forta vitala” si este principiul de baza in medicina traditionala chinezeasca. Se crede ca Qi-ul (de asemenea intalnit ca Chi sau Ch’i) este un principiu activ al oricarui sistem viu si in acelasi timp un soi de legatura in toate sistemele vii. Concepte similare acestuia sunt intalnite in multe culturi, spre exemplu prana in Hinduism, mana in Hawaii, lüng in traditia tibetana, ruah in cultura evreiasca si energia vitala in filosofia vestica.

Conceptele filosofice ale Qi-ului pot fi regasite in cele mai vechi texte filosofice chinezesti (secolul 5 I.C.) si in Vedele Indiei antice (circa 1500 – 1000 I.C.). Dovada directa istorica este  ‘Huangdi Neijing’ (Dictionarul galben de medicina al Imparatului Galben), scris in secolul 2 I.C., in acesta stabilindu-se pentru prima data modul in care Qi-ul circula prin corpul uman.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O trilionime de secunda pentru incalzirea apei!

O echipa de cercetatori din cadrul catorva institutii germane, inclusiv Center for Free-Electron Laser Science CFEL, o colaborare intre DESY, the...

Închide