Un cuplu demonstrează că natura se vindecă: Sanctuarul SAI

0

În sud-vestul statului Karnataka din India, o pădure de 300 de acri servește ca sanctuar pentru animale precum tigrii bengalezi, elefanția asiatici, hiene, mistreți și leoparzi, dar și sute de copaci autohtoni, mulțumită muncii soților Malhotra, Pamela și Anil. Conduși de pasiunea lor pentru viața sălbatică și conservarea naturii, cuplul a muncit cu dedicație în ultimii 25 de ani pentru a transforma un teren deșertic în Sanctuarul SAI. Spre deosebire de marea majoritate a oamenilor, Anil și Pamela cred că încercarea de a conserva viața sălbatică și biodiversitatea pământului ar trebui să fie în atenția tuturor oamenilor cu capul pe umeri, chiar și indivizi, nu numai agenții și organizații sau guverne, ale căror interese nu sunt întotdeauna în acord cu mediul.

Una dintre motivațiile principale din spatele creării Sanctuarului SAI este realizarea Pamelei și a lui Anil că una dintre cele mai mari crize cu care omenirea se confruntă este lipsa apei curate. Ei au folosit pământul ca proiect pentru a demonstra că Mama Natură are abilitatea de a se regenera, dacă i se ofeă ocazia. Ei au urmat trei reguli importante:

  • Niciun copac tăiat
  • Nicio intervenție umană
  • Niciun braconier

SAISanctuary

Acest sanctuar al biodiversității este bogat în plante și animale, având copaci deși, un covor de iarbă tot mai mare, un râu ce adăpostește mai multe specii de pești și șerpi și peste 305 specii de păsări. Răspunzând devastării planetei prin monocultură, defrișare și excavații pentru resurse naturale, SAI a devenit un exemplu viu al restabilirii echilibrului esențial pentru ca natura să prospere.

Oamenii cred că animalele au nevoie de pădure. Însă, adevărul este că și pădurea are nevoie de animale la fel de mult. În timp ce pădurea este adăpost și sursă de hrană, animalele ajută la regenerarea pădurii – ele sunt interdependente și ar trebui să le protejăm pe amândouă”, spune Anil.

Pamela ne oferă un exemplu unic al acestei co-dependențe dintre animale și plante:

“Elefanții sunt foarte impostanți pentru regenerarea pădurii pentru că ei înghit semințele întregi, fără să le rupă, spre deosebire de alte specii. Peste 30 de specii de copaci depind în totalitate de elefanți pentru regenerare”.

M2E39L132-132R407B314

Defrișările din regiunea ecuatorială sunt bănuite a fi cel mai important motiv pentru criza de apă a lumii. Acestea contribuie la ridicarea temperaturii și a evaporării mai rapide a apei, ceea ce a creat un deficit în ciclul hidrologic al planetei. Este una dintre cauzele principale ale pierderii din ce în ce mai accentuate a multor specii de plante, animale și insecte, care pun în pericol echilibrul întregii planete.

În zonele vaste defrișate de la ecuator, sursele naturale de apă, care serveau animalelor și culturilor locale, au secat sau oferă prea puțină apă, mai ales în sezonu lsecetos, care durează aproximativ jumătate de an în majoritatea regiunilor tropicale. Fiind puțină umbră și mai puține animale, solul moare și de aceea este din ce în ce mai greu pentru fermieri să cultive pământul. Ei apelează la fertilizatori și ierbicide, care sunt toxice pentru mediu și au afectat toate ființele vii, inclusiv oamenii.

Problema pământurlor aride, care nu mai pot fi cultivate, este exact ceea ce a creat oportunitatea pentru Anil și Pamela de a cumpăra aceste pământuri care acum compun Sanctuarul SAI. Ei au cumpărat terenuri nefolosite și abandonate de la fermieri care aveau datorii, iar terenurile lor erau inutilizabile. Ei au început cu 55 de acri în 1991 și au ajuns la peste 300 de acri de sanctuar al vieții sălbatice în India.

Sanctuarul a câștigat premiul  “Wildlife and Tourism Initiative Of The Year” (Inițiativa pentru viață sălbatică și turism a anului). Acesta oferă o experiență unică vizitatorilor și include o fermă organică, aprozimativ 12 acri de plantații de cafea și 15 de cardamon. Sanctuarul funcționează complet folosind energie solară și alternativă.

Mai jos găsiți un documentar despre SAI (notă: în engleză), Rooted Truth (Adevăr înrădăcinat), în care pasionatul cuplu împărtășește ideea prin care un grup mic a avut un impact imens asupra conservării naturii.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Misterul păsării Phoenix: simbol al nemuririi

Pasărea Phoenix este cunoscută sub diverse forme și denumiri din Orientul mijlociu și îndepărtat până la Marea Mediterană și Europa....

Închide