Secretul din spatele non-acțiunii

0

Imaginează-ți pentru o clipă că ești într-o acțiune armonioasă cu viața. Nu mai înțelegi ce înseamnă ”străduijnța” sau ”greutatea”. Viața ta curge ușor și lucrurile par să vină la tine fără niciun efort. Nu ești răsturnat de valurile emoțiilor tale sau de schimbările bruște ale vieții. te simți susținut de către o prezență divină pe care o porți cu tine constant, dar pe care nu încerci să o etichetezi, înțelegi sau de care să te îndoiești. Doar știi că există acolo în extaz și nemișcare. Te trezești în fiecare dimineață motivat de incitarea proaspătă a cunoașterii faptului că vei face ceva care este în acord perfect cu scopul vieții tale și a voinței divine. Ai atinc un grad de Maestru – maestru al vieții tale.

Chiar dacă nu vă cunosc în particular pe fiecare dintre voi, cei care citiți aceste rânduri, cred că ați căutat sau ați încercat să atingeți acest grad de măiestrie într-un fel sau altul, fie că el a fost un scop final sau altceva. Poate că ați citit niște cărți despre dezvoltare personală, spiritualitate sau sisteme de psihologie. Poate că ați mers la niște workshopuri sau seminarii, ori poate ați încercat unele practici ce sunt menite să vă ajute să aduceți îmbunătățiri în unele zone din viața voastră – motivare, auto-disciplină, formarea obișnuințelor, managementul stresului și al emoțiilor fiind toate candidați posibili. Pe scurt, ați făcut ceva în legătură cu nevoile voastre și vă aplaud pentru efort și pentru dorință. Ați făcut foarte bine.

“Adevărata cale către măiestria vieții este prin intermediul non-acțiunii”

Ceea ce îmi doresc să împărtășesc cu voi, totuși, este ideea că atunci când distilezi lucrurile esențiale din toate filosofiile perene, înțelepciunea antică și practicile spirituale, începi să înțelegi că există un model comun în această țesătură, acest model fiind cel care ne spune că adevărata cale către măiestria vieții este prin intermediul non-acțiunii.

Mintea vestică are probleme când încearcă să se împace cu acest lucru, pentru că există credințe instalate datorate culturii, precum faptul că ”munca asiduă este recompensată sau nu mai sta degeaba și mergi înainte ca să obții acel lucru”. Conceptul taoist al Wu Wei sau al acțiunii prin non-acțiune nu prea se leagă cu societatea noastră modernă care este orientată către acțiune. Cu toate acestea, există trei non-acțiuni simple pe care măiestria sinelui se bazează, iar acestea sunt singure acțiuni necesare, pentru că toate celelalte se nascdin acestea. Aceste non-acțiuni sunt: Încrederea, Aprecierea și Ființarea (Doar fii).

Acestea trei sunt singurele lucruri de care ai nevoie ca să curgi odată cu viața și cu scopurile proprii, pentru a fi în centrul tău de putere atunci când totul în jur pare că se prăbușește. Acestea sunt singurele lucruri necesare pentru a ajunge un maestru al vieții tale. Voi explica în detaliu aceste concepte, nu prin a descrie ce sunt ele ci prin ceea ce fac.

Încrederea

A permite: Atunci când le permiți tuturor lucrurilor să fie chiar și atunci când ele nu îți satisfac așteptările. Oferă spațiu situațiilor și oamenilor doar să fie, fără judecată, chiar dacă aceștia nu îți reflectă valorile.

A te preda: Nu înseamnă același cu lucru a abandona. Atunci când o sitauție de viață pare fără ieșire, îți deschizi spațiul inimii și te predai unei puteri mai mari din spatele zgomotului gândirii și a analizei.

A curge: Atunci când nu opui nicio rezistență, curgi fără efort odată cu viața. Mintea crează presiune, ocară și rezistență cursului fluid al vieții. Atunci când ești conștient, eliberezi rezistența și lucrurile încep să ia formă și se potrivesc într-un mod unic, printr-o putere miraculoasă de sine stătătoare.

Voința Divină și Curajul: Când ești imobilizat de frică și incertitudine, însă ai curajul de a face un pas înainte, o mare putere și un curaj uriaș coboară asupra ta. Este un curaj care se naște din încrederea și permiterea voinței divine de a acționa prin tine.

Pozitivitatea: Când permiți și dai voie lucrurilor să fie, conștiința ta strălucește prin problemă și acest lucru te face să o vezi într-o lumină nouă și extrem de diferită. Acest fapt aduce cu sine speranță și pozitivitate.

Aprecierea

Recunoștința: Îți garantez că oricât de mizerabilă poate să pară viața ta în anumite momente, dacă stai pentru o clipă pentru a găsi și a mulțumi pentru lucrurile care funcționează pentru tine, vei fi uimit să vezi câte ai să găsești! A fi recunoscător dă energie lucrurilor pozitive și anunță universul că ești gata pentru mai multe!

Perspectiva: Atunci când ești recunoscător îți schimbi perspectiva, punând raza de lumină pe binecuvântările tale. Puterea perspectivei ete totul. Ea îți dă puterea să faci imposibilul posibil.

Compasiunea/Iertarea: Învățând să apreciezi conduce la un alt lucru uimitor – îți deschide inima pentru a fi plin de compasiune, permițându-ți să îi ierți pe alții și pe tine însuți. Ceea ce se întâmplă după ce ierți și dai drumul este pur și simplu un miracol.

Pacea interioară: Dacă îți apreciezi viața și îți deschizi inima către iertare, vei găsi pacea interioară. Pacea interioară aduce extazul, fericirea și nemișcarea. Te simți acasă și acolo unde trebuie să fii chiar și în timpul celor mai puternice furtuni.

Ființarea

Meditația: Ne gândim la meditație ca la o practică sau o acțiune, pentru că există tehnici sau ”moduri” care ne ajută să medităm. De fapt, nu există un mod care să ne arate cum să medităm, la fel cum nu există un mod prin care să aflăm cum să fim (ființare). Meditația este doar ființare, fără zgomotul și barierele minții. Fără așteptări și idei despre cine ești. Te conectezi cu cea mai simplă esență ce nu are formă – ființarea ta.

Prezența: Când ești doar ființare (a fi) fără a face sau a avea, ești prezent. Prezența înseamnă să ai conștiența înrădăcinată în aici și acum, fără să fii transportat de gânduri și griji, ori de către un trecut sau viitor imaginar. A fi conștient de o singură respirație este suficient pentru a te ancora la momentul prezent.

Realizarea: Când practici să fii doar prezent, din ce în ce mai puține iluzii ale formei și din formele gând, din credințe și emoții vor avea putere asupra ta. Cu cât ai mai puține iluzii, cu atât realizarea se naște mai pregnant, pentru că devii ancorat în singura realitate care există – eternul acum.

Claritatea: Desigur că atunci când îți permiți ție însuți doar să fii, viața devine din ce în ce mai clară și mai concentrată. Există din ce în ce mai puțină obscuritate mentală care să îți împăienjenească vederea.

Plin de resurse: Lacul real, infinit de resurse este interior. Când doar ești și nu ești preocupat cu a face și a avea, îți întorci atenția de la susrsa limitată de resurse din exterior la sursa nelimitată din interior. Începi să accesezi resursele interioare și realizezi că poți deveni un maestru al vieții tale și poți accesa orice resurse ai nevoie pentru a trece prin orice situație de viață, oricare ar fi aceasta.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cea mai mare piramidă: Cholula

Marea piramidă din Cholula este cea mai mare piramidă cunoscută din lume, astăzi. Localizată în Cholula, Puebla, Mexic, piramida are 55...

Închide