Schimbati stilul de mers, schimbati starea interioara

0

Starea noastra interioara poate afecta modul in care pasim – cu umerii cazuti daca suntem tristi, topaind daca suntem bucurosi. Acum, cercetatori au demonstrat ca functioneaza si invers – atunci cand oamenii imita un mod bucuros sau trist de a merge, acest afecteaza starea de spirit.

Persoanele care au participat la studiu au fost rugate sa mearga intr-un stil „depresiv”, fara miscari ale bratelor si cu umerii adusi in fata, experimentand stari interioare mult mai „grave” decat cele care au fost rugate sa mearga intr-un stil „bucuros”, potrvit studiului publicat in revista Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

Decanul CIFAR, Nikolaus Troje (Queen’s University), co-autor al acestui studiu, a demonstrat in trecut ca oamenii depresivi merg in cu totul si totul alt fel fel decat oamenii fericiti.

„Nu este surprinzator ca starea noastra interioara, modul in care ne simtim, schimba modul in care mergem, insa vrem sa vedem daca modul in care mergem poate afecta felul in care ne simtim,” spune Troje.

Impreuna cu colegii sai au aratat persoanelor participante o lista de cuvinte pozitive si negative, precum „dragut”, „fricos” si „anxios” si apoi i-a rugat pe acestia din urma sa paseasca pe o banda de alergare in timp ce li se observau pasii si postura. Un ecran arata subiectilor un indicator ce se misca cand la stanga, cand la dreapta in functie de tipul stilului de mers – depresiv sau bucuros. Insa subiectii nu au stiut ce masoara acel indicator. Cercetatorii le-au spus unor subiecti sa incerce sa miste indicatorul catre stanga, in timp ce altora li s-a spus sa il miste catre dreapta.

„Au invatat extrem de repede sa mearga in modul in care am vrut noi sa ii facem sa mearga,” spune Troje.

Dupa aceea, subiectilor li s-a cerut sa scrie cat mai multe dintre cuvintele pe care le-au retinut din lista de cuvinte pozitive si negative aratata in prealabil. Acele persoane care au avut un stil de mers „depresiv” si-au amintit mai multe cuvinte negative. Diferenta in proportia cuvintelor amintite sugereaza ca stilul de mers depresiv chiar creaza o stare interioara depresiva.

Studiul cauta sa inteleaga modul in care starea interioara ne afecteaza memoria. Este un fapt confirmat ca pacientii depresivi clinic isi amintesc evenimentele negative, in special cele care ii implica pe ei insisi, intr-o masura mult mai mare decat evenimentele pozitive. Si amintirea acestora ii face sa se simta si mai rau.

„Daca poti rupe acest ciclu care se auto-perpetueaza, ai avea o unelta terapeutica extrem de puternica pentru a putea lucra cu pacientii depresivi”.

Studiul a contribuit si la un raspuns pentru intrebarile adresate in cadrul Programului CIFAR’s Neural Computation & Adaptive Perception, al carui scop este de a rezolva misterul in legatura cu modul in care creierul nostru converteste stimulii senzoriali in informatie si de a recrea stilul de invatare uman in cazul computerelor.

„Ca animale sociale, petrecem atat de mult timp observand alte persoane si suntem experti in obtinerea unor informatii despre alti oameni din tot felul de surse,” declara Troje. Aceste surse includ expresiile faciale, postura si miscarile coprorale. Daca vom avea o intelegere mai profunda a algoritmilor biologici din creierele noastre care proceseaza stimulii -inclusiv informatiile provenite de la miscarile proprii – acest fapt ar putea ajute cercetatorii sa dezvolte o inteligenta artificiala mult mai performanta, in timp ce aflam mai multe despre noi in timpul acestui proces.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Meher Baba – Avatarul Sufi

Meher Babaa fost un persan nascut in India, care a devenit Maestru Spiritual, iar mai tarziu in viata (1954, la...

Închide