Schimbarea sofisticată și rapidă din celule atunci sând mergem la munte

0

Anul trecut am fost într-o călătorie prin British Columbia, Oregon și Washington. Am făcut o sumedenie de excursii în natură și am realizat că, cu cât am ajuns mai aproape de vârful muntelui, cu atât mai greu respiram.

Acest fenomen nu a avut loc doar din cazua faptului că mergeam de ore bune; respirația dificilă este un efect secundar și al altitudinilor mari, unde este mai puțin oxigen. Aceste altitudini nu se compară cu cele din Himalaya sau Peru, deci nu îmi pot imagina cum reușesc oamenii să trăiască în acele condiții cu foarte puțin oxigen.

De exemplu, la 5.260 metri altitudine, care este aproximativ înălțimea primei baze pe pe Muntele Everest, unde atmosfera are doar 53% oxigen față de nivelul mării, ceea ce face respirația și exercițiile mai dificile. De ani de zile, oamenii de știință au crezut că oamenii care trăiesc la altitudini mari produc în mod gradat noi celulele roșii optimizate și cu capacitate mai mare de a aduce oxigen către mușchi și organe, ceea ce se credea că în cele din urmă înlocuiesc vechile celule roșii. Aceasta a fost o explicație excelentă pentru modul în care supraviețuiesc populațiile care tăiesc la altitudinin mari; totuși, această teorie nu –a luat în considerare pe alpiniști și pe cei care merg ocazional în excursii.

Cum ne aclimatizăm de fapt la altitudini mari

Un nou studiu publicat în the Journal of Proteome demonstrează că cum corpul uman este capabil să se adpateze condițiilor climatice de la mari înățimi. RObert Roach, conducător principal al studiului și director al the Altitude Research Center de la the University of Colorado Anschutz Medical Campus din Aurora, împreună cu echipa sa, a strâns un grup de 21 de voluntari care să participe în priectul său, AltitudeOmics. Voluntarii au fost 12 bărbați și 9 femei cu vârsta între 19 și 23. Sarcina lor a fost să urce pe vârful Muntelui Chacaltaya din Bolivia, cu o altitudine de 5.260 m, nu odată ci de două ori. Participanților li s-a oferit o săptămână de odihnă între urcări. Sângele lor a fost testat și analizat înaintea urcărilor, mai multe în timpul urcării și apoi șapte zile după.

Testele sangvine arată că celulele roșii nu au fost înlocuite de ”celule superioare”, ci mai degrabă ele se schimbau fizic cât de rpid posibil, la câteva ore după expunerea la o altitudine mare din ziua 1. Echipa și-a exprimat entuziasmul atunci când și-a prezentat descoperirile, pentru că schimbările din celulele roșii au fost mult mai de durată și mai sofisticate decât se anticipase. Voluntarii chiar au raportat că se simt mult mai bine atunci când au urcat a doua oară și ca rezultat a fost o experiență mult mai plăcută. Aceste schimbări nu sunt pe termen scurt, pentru că celulele roșii trăiesc aproximativ 120 de zile, schimbările au durat atâta timp cât au trăit acestea. După cum se spune și în studiu, ”Oferim pentru prima dată o dovadă care susține adaptările metabolice din celulele roșii ce rezultă din expunerea la hipoxia cauzată de altitudinile mari”.

Ce putem învăța din aceste descoperiri

Tibetanii au trăit sănătoși în Himalaya de sute de ani, în ciuda condițiilor climatice cu puțin oxigen și prezzumțiile de riscuri de boli legate de altitudine. Cu câțiva ani în urmă, cercetătorii au descoprit că două variante de gene îi ajută pe tibetani să folosească oxigenul într-un mod mult mai eficient față de cei care trăiesc la altitudini mai mici. Se spunea că selecția naturală îi favoriza pe tibetani în acest fel, permițându-le să trăiască în pace la altitudini mari, de care chiar și alpiniștii sunt geloși. Acum putem confirma faptul că și în cazul în care nu te naști cu aceste veriațiuni genetice, corpul tău tot are capacitatea de a se adapta la funcționarea în condiții scăzute de oxigen. Cu toate că aceasta este o nouă descoperire științifică, alpiniștii au afirmatde mult timp că ei au simțit că se pot adapta la altitudinile mari după câteva zile.

Studiul a atras multă atenție din partea oamenilor de știință, mai ales a celor din industria medicală. Deoarece pierderea de sânge și nivelurile scăzute de oxigen sunt probleme majore în cazul traumelor, această informație poate ajuta la crearea celor mai bune practici de intervenție în asemenea cazuri. După cum a explicat Angelo D’Alessandro, biochimist la he Altitude Research Center, descoperirea unor modalități prin care să îmbunătățim capacitatea de transport a oxigenului în situații de urgență ar putea salva multe vieți pe și în afara câmpurilor de bătălie.

sursa: http://www.collective-evolution.com/2018/05/06/the-very-sophisticated-rapid-change-our-blood-cells-go-when-we-spend-time-in-the-mountains/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
S-a descoperit un nou organ în corpul uman

Un nou organ a fost descoperit în corpul uman. Acesta are dimensiuni foarte mari, se numește interstițiu și este răspândit...

Închide