Poate arta sau muzica sa dezvaluie Ego-ului, Prezenta?

0

Intrebare: Am experimentat Prezenta prin muzica si exista o sens extrem de profund al Gratiei Divine pe care l-am simtit… sunt „cantat”, intr-un fel sunt un instrument. Putem spune ca ceea ce numim instrumente sunt voci. Intrebarea mea este in legatura cu aceasta conexiune cu Creativitatea si cu artefactele care o insotesc. Poate muzica sa informeze egoul in legatura cu Prezenta? Cum poate cineva sa fie parte din manifestare dar sa nu devina prea implicat, sa pastreze distanta in asa fel incat sa nu devina obsedata de proces?

Eckhart Tolle: Pe de o parte, exista procesul creativ – muzica, arta. Si apoi exista produsl finit – piesa muzicala care este cantata sau opera de arta pe care o contempla cineva.

Atunci cand intrebi, „Poate muzica sa informeze egoul in legatura cu Prezenta?” – egoul nu stie nimic despre Prezenta, asadar nu se poate. Trebuie sa existe o deschidere in ego pentru ca [tu]sa fii receptiv la puterea care este latenta in muzica sau in arta, care a fost creata dintr-un spatiu profund.

Exista multa muzica si arta care nu este neaparat creata din acel loc profund, insa egoul incearca sa fie destept. Haide sa vorbim despre niste piese muzicale sau opere de arta care se nasc din conectarea cu Nemiscarea sau Prezenta. Intr-o anumita masura, opera de arta sau piesa muzicala poarta in ea acel camp energetic. Ea poate pune [o persoana]in legatura cu dimensiunea mai profunda din interior. Este nevoie de o foarte mica deschidere. Daca exista doar densitatea egoului, atunci posibilitatile transformatoare ale muzicii nu sunt realizate. Este nevoie de o mica deschidere in privitor, in ascultator, iar apoi poate fi un lucru minunat sa asculti o piesa muzicala sau sa contempli o opera de arta. Poti fi transportat, chiar daca doar pentru o clipa, in nemiscarea alerta din care s-a nascut. Este un lucru extraordinar.

Un alt aspect este sa „te pierzi pe tine” – mergand prea profund, aproape pierzandu-te in zona din care se naste creativitatea. In procesul cretaiv, exista intotdeauna un echilibru necesar, in asa fel incat sa nu te pierzi in Fiintare. I se poate intampla unui artist, i se poate intampla cuiva care se trezeste spiritual – deodata plonjeaza atat de profund in Fiintare incat isi pierde interesul in legatura cu ceea ce face. Li s-a intamplat unor maestrii spirituali, care au petrecut ani buni fara sa faca ceva.

De exemplu, Ramana Maharshi din India, a trebuit sa fie hranit cativa ani la rand pentru ca nici macar nu facea efortul de a duce mancarea la gura. A fost atat de profund scufundat in Fiintare, incat doar statea. Oamenii au recunoscut ca este ceva extraordinar in legatura cu el – ceea ce nu s-ar fi intamplat in Vest – si l-au hranit. Insa a fost in mod evident o pierdere a echilibrului, nu a mai putut functiona in aceasta lume. Acesta este, desigur, un exemplu extrem. In mod gradat, dupa cativa ani a inceput sa functioneze din nou si sa gaseasca un echilibru intre a face lucrurile de „afara” si sa pastreze conexiunea cu Fiintarea. Intr-un mod mult mai putin pregnant mi s-a intamplat si mie, atunci cand mi-am pierdut complet interesul in „a face” si doar am fost purtat de colo-colo de viata pentru doi ani. Nu a fost o „problema” pentru mine, doar pentru cei care ma priveau sau care ma cunosteau. Deci a existat o pierdere a echilibrului pentru un timp, insa progresiv echilibrul s-a restabilit de la sine. Nu am avut un maestru, asa ca totul a fost un proces natural.

Atata timp cat mergi in interior si dai forma la ceea ce sta in non-forma, te lasi folosit de aceasta – in asa fel incat prin tine, ea poate sa apara in lumea formelor. Nu sta aici si nu te pierde in ea – nu este necesar.

Muzica este un mod extraordinar de a intra in conexiune cu nemiscarea din interior.

Pentru ascultator, este important sa nu devii dependent, totusi, de orice exterior pentru a intra in starea de Prezenta. In timp ce muzica poate ajuta, trebuie sa existe un echilibru. Daca singurul moment in care poti sa devii nemiscat este atunci cand asculti un anumit tip de muzica, nu este chiar in regula, pentru ca depinzi de ceva exterior ca sa intri in legatura cu Prezenta. Foloseste-o ca pe un ajutor, la fel ca in cazul unui mastru sau a unei invataturi spirituale – te poate ajuta sa asculti muzica sau sa vezi un film, insa nu deveni dependent de acestea. Toti invatatorii spirituali buni iti vor spune, atunci cand este momentul, „destul este destul.” Adevaratul invatator este in interior. Ceea ce vedeti in mine, acel lucru pretios pe care il gasiti in mine, este si in voi – altfel nu l-ati putea vedea. Un invatator bun te va directiona intotdeauna catre tine si nu va mentine niciun fel de dependenta.

Stiind ceea ce este, este un ajutor, insa nu ajuta atunci cand devine dependenta. In cele din urma oricum este necesar sa ajungi acolo fara niciun ajutor. Poti in continuare sa apreciezi invatatorii, invatura. Iubesc sa ascult alti invatatori spirituali care vorbesc dintr-o zona profunda, simt o mare bucurie, si gandesc „Oau, este minunat.” Sau cand citesc invaturi spirituale care provin din cele mai profunde zone – exista o mare bucurie in acestea. Nu are nicio legatura cu nevoia, este o bucurie care este o expresie putin diferita a aceluiasi adevar. Este minunat.

De asemenea, o poti recunoaste oriunde ar fi – in orice forma s-ar ascunde. Poti vedea adevarul stralucind oriunde s-ar ascunde. Se poate sa fie ascuns intr-o veche religie, extrem de profund. O poti vedea acolo, stralucind printre cuvinte – poate fi o intreaga mitologie in jurul lui, o gramada de credinte in jurul lui, si cu toate acestea poti vedea ca exista adevar acolo, stralucind prin toata mitologia din jurul lui si asa mai departe. Este cine esti tu cu adevarat.

Poveste inspirationala

Cartea lui Eckhart Tolle „The Power of Now (Puterea prezentului)” mi-a fost oferita de catre sotul meu in vara lui 2000. Nu aveam nicio ideea despre cat de mult imi va schimba viata. A fost pentru prima data cand citeam ceva ce simteam ca a fost scris cu cuvinte pe care le asteptam de o eternitate. Le povestesc oamenilor ca am citit cartea si am meditat in continuu 4 luni de zile. Am stat aproape intreaga zi, in fiecare zi, si apoi ma straduiam sa ma ridic pentru a spala vasele sau rufele. Dupa 4 luni de meditatie (ceea ce nu mai facusem niciodata in viata mea), timpul acordat acesteia s-a micsorat, insa nu a revenit niciodata „la normal.” Chiar simteam ca si cum constiinta ma medita pe mine!

De asemenea, atunci cand am citit acea parte din carte, de la pagina 13, unde spunea „Din aceasta cauza face cuvinte incrucisate si construieste bombe atomice. Nu te intereseaza nici una nici alta”, am simtit cum ma impart in doua si ma vad pe mine. Acest „tu”, despre care el vorbea a devenit viu in mine si s-a trezit, vazandu-se pe sine si devenind constient de sine.

Dupa ce i-am citit cartea m-am inscris imediat pentru retreatul din Oregon unde am petrecut o saptamana cu el, pe care nu o voi uita niciodata.

Calea mea de atunci a fost una de a ma abandona. De a ma abandona vietii, pentru ca nu mai exista o alta alegere pentru mine. Am fost binecuvantata, stiu asta, pentru ca am avut pe cineva care m-a sustinut pe aceasta cale pentru a face asta. Sunt extrem de recunoscatoare pentru asta. Mintea mea este tacuta acum, in majoritatea clipelor, si sunt in Tacere. Simt Prezenta despre care el vorbeste, sunt cu totul scufundata in ea, ma inconjoara si ma sustine. Cateodata intru in „Extaz” (cum il numesc eu) si sunt coplesita – si totul devine din ce in ce mai bine. Viata continua sa se intample (fiul meu de 29 de ani a murit anul acesta, il iubeam nespus) si nu sunt perfecta – inca am momentele mele. Insa bucuria este constanta, ca un rau puternic. Cateodata pe fundal, cateodata foarte puternica. Asa ca am un loc special in inima mea pentru Eckhart si ii multumesc enorm pentru ca a adus darul Adevarului in viata mea, in asa fel incat sa fim cu totii, pentru totdeauna, schimbati si binecuvantati.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Principiile de baza ale terapiei psihodinamice

Terapia psihodinamica —interpretarea psihologica a proceselor mentale si emotionale - este bazata pe psihanaliza traditionala si este nascuta din relatiile...

Închide